Moni saa vehnästä oireita, vaikka ei keliakiasta kärsikään, tietää ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo.

Moni saa vehnästä oireita, vaikka ei keliakiasta kärsikään, tietää ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo.

Miksi vehnä aiheuttaa vatsaongelmia niin monelle?

 Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat mainitsevat usein vehnän ongelmien aiheuttajana. Ja jatkokysymys: miksi vehnää käytetään ruokateollisuudessa niin paljon –jäätelöstä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 -Vehnä on eniten viljelty viljalaji Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mikä selittää vehnän runsasta käyttöä elintarviketeollisuudessa. Vehnän leivontaominaisuudet ovat erinomaiset, joten niinpä vehnästä on helppo ja nopea leipoa herkullisia pullia ja kakkuja. Tämä luo monelle mielikuvan epäterveellisestä viljasta. Vehnä sisältää gluteenia, joka on ollut viime vuosina vilkkaasti keskusteltu aihe. Osalla ihmisistä vatsavaivat helpottavat gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa, vaikka varsinaista keliakiaa ei olisi todettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Todennäköisesti oireiden syynä ovat vehnän sisältämät huonosti imeytyvät hiilihydraatit, jotka aiheuttavat herkkävatsaisille henkilöille turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja.

Mikäli vehnä aiheuttaa oireita, olisi aina hyvä ensi käydä lääkärin vastaanotolla, jotta voidaan varmistua, ettei kyse ole keliakiasta tai vilja-allergiasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla