Pakurikääpä on lehtipuissa kasvava sieni. Kuivatusta käävästä tehtyä jauhetta käytetään juomien valmistamiseen.
Pakurikääpä on lehtipuissa kasvava sieni. Kuivatusta käävästä tehtyä jauhetta käytetään juomien valmistamiseen.

Tutkittu juttu -sarjassa tarkastelemme, mitä hyvää ja hyödyllistä tutut ruuat ja raaka-aineet sisältävät. Tiesitkö näitä faktoja pakurikäävästä?

1. Tutkimusta tarvitaan

Pakurin väitetään hillitsevän matala-asteista tulehdusta, heikentävän syöpäkasvainten kasvua ja tuhoavan flunssaviruksia. Väitteet perustuvat koeputkiolosuhteissa tai eläinkokeissa saatuihin tuloksiin. Yhtään terveysväitettä ei ole tutkittu nykyaikaisissa potilaskokeissa.

Kohtuullisesta pakurin käytöstä ei ole haittaa aikuisille.

2. Vain kohtuukäyttöön

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sallii Suomessa pakurin pienimuotoisen käytön ravintolisissä ja teessä. Kohtuullisesta pakurin käytöstä ei ole haittaa aikuisille, mutta lapsille, raskaana oleville tai imettäville pakuria ei suositella. Pakuri voi tehostaa verenohennuslääkkeiden vaikutusta ja aiheuttaa oireita sieniallergikoille.

Pakurikäävän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

3. Löytyy lähimetsästä

Käävät ovat luonnonvaraisia sieniä, joiden kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Puussa kasvavan käävän saa kuitenkin irrottaa vain puuta tai kantoa vahingoittamatta, mikä ei pakurin kohdalla onnistu. Siksi pakurikäävän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakurista on tunnistettu yli 200 erilaista yhdistettä.

4. Ylistetty

Lehtipuita lahottavaa pakuria on ylistetty suomalaiseksi superruuaksi ja antioksidanttipommiksi. Pakuri sisältää monia biologisesti aktiivisia yhdisteitä, kuten sokeriyhdisteitä, triterpenoideja, fenoleja, melaniineja ja ergosterolia. Yhteensä pakurista on tunnistettu yli 200 erilaista yhdistettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakurijauhetta on käytetty psoriasikseen.

5. Kansanlääkintää

Pakuria on käytetty monenlaisiin vaivoihin ja sairauksiin, kuten maha- ja suolistovaivoihin, hengitystietulehduksiin ja syöpään eri puolilla maailmaa, erityisesti Venäjällä ja Kiinassa. Pakurijauhetta on käytetty ulkoisesti haavoihin ja ihottumiin, esimerkiksi psoriasikseen. Sota-aikana pakurista tehtiin myös kahvinkorviketta, tikkateetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla