Kun pidät huolta tästä kolmen A:n kokonaisuudesta, jaksat paremmin töissä.

1. Arvot

Pidä töissäkin mielessä, mikä sinulle on tärkeää. Kysy aika ajoin itseltäsi, onko tämä työ sellainen, jota minä pidän tärkeänä. Muista, että elämässä on muitakin merkityksellisiä asioita kuten ystävät ja harrastukset, ja niille on annettava aikaa, jotta rentoudut ja jaksat huhkia työpaikalla.

Jos oma työ turhauttaa ja haluaisit tehdä jotain muuta, mieti, mitä se voisi olla. Mitä sinun pitäisi tehdä, jotta pääsisit siihen työhön. Tee pitkän tähtäimen suunnitelma.

2. Asenteet

Voit vaikuttaa siihen, miten suhtaudut omaan työhösi. Kun puhut asioista työpaikalla myönteiseen sävyyn, se tarttuu. Niin tarttuu myös pahoinvointipuhe. Älä siis ole työpaikkasi pahan ilman lintu.

3. Ammattitaito

Ammattitaitoinen työntekijä ei kysele, mitä muut voisivat tehdä, jotta hänellä olisi hyvä olla. Kannattaa mieluummin kysellä itseltään, mitä minä voisin tehdä, jotta kaikilla olisi parempi olla työpaikalla. Jos on sitä mieltä, että muut tekevät olosta kurjan, ottaa uhrin roolin, eikä silloin ole mahdollista itse vaikuttaa asioihin.

Mutta jos työpaikalla on selvää kiusaamista, on vastuullista ottaa asiat puheeksi ensin työkaverin ja sitten pomon kanssa. Jos tilanne ei muuten rauhoitu, asioita voi selvittää edelleen työsuojeluasiamiehen ja työterveyshuollon kanssa.

Neuvot antoi työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri Kari-Pekka Martimo, jolle Työ Terveys Turvallisuus -lehti on myöntänyt Hyvän työelämän puolestapuhuja -tunnustuksen.

Oletko sinä kokenut työuupumuksen? Tai ollut lähellä sitä? Miten olet selvinnyt siitä? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Palkitun lääkärin ohjeet: Näin vältät työuupumuksen

Olen kokenut vakavan työuupumuksen ja voin sanoa, että noilla ohjeilla en olisi työuupumusta voinut välttää. Nämä ohjeet taas kerran panevat syyn ja vastuun täysin yksilön omille harteille, vaikka työntekijöiltä jo ennestään vaaditaan liikaa liiallisen työtaakan, vastuiden, työympäristöä ja työntekoa sekoittavien myllerrysten paineessa. Olisin voinut välttää uupumuksen ainoastaan hyppäämällä kelkasta ajoissa tai olla vastaanottamatta vastuullista tehtävää. En kuitenkaan voinut etukäteen...
Lue kommentti

Palkitun lääkärin ohjeet: Näin vältät työuupumuksen

Vaikka itselläni on ollut työssä arvot ja ammattitaito kohdallaan, en ole mahtanut mitään muiden asenteille. Oma positiivisuuskaan ei auta, kun en saanut vastakaikua tai kannustusta pomoilta ja työkavereilta, joiden oma asema on ollut myös vaakalaudalla. Minua kohdeltiin muutoksessa kuin jämää. Minustahan oli mukava päästä eroon, jotta ns. oma porukka sai sitten enemmän. Olet ollut vain kiltti kana, joka on munintansa muninut. Tämän olen täysn rinnoin käynyt läpi, kokenut ja selvinnyt siitä...
Lue kommentti