Jos lääkäri on väsynyt, ylityöllistetty ja kiireinen, kärsiikö potilasturvallisuus? Lääkäriliitto saa jatkuvasti viestejä liian suuresta työkuormasta. Oletko sinä huomannut lääkärin kiireen vastaanottolla?

Lääkäri on myöhässä, tuttu tunne. Jo puhelimessa hoitajan kanssa tuntuu siltä, ettei juuri minun vaivani ole kiireellinen (ja etten vain tulisi kuormittamaan terveyskeskusta vaivoineni). Lääkäriiiton politiikkatoimialaa johtavan Heikki Pärnäsen mukaan liitto saa lääkäreiltä jatkuvasti viestejä siitä, että tekemistä on käytettävään aikaan nähden liikaa ja työpäivät venyvät toistuvasti.

- Aika on ongelma ainakin julkisessa perusterveydenhuollossa. Lääkäreiden työkuorma on huomattava. Esimerkiksi paperitöitä jäädään tekemään varsinaisen työajan loputtua palkattomina ylitöinä, Pärnänen sanoo.

B-lausunnoista lisätyötä

Samaan aikaan esimerkiksi työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä on lisääntynyt. Muun muassa näihin hakemuksiin liitettäviä B-lausuntoja lääkärit kirjoittavat. Pahimmillaan B-lausuntojen kirjoittainen on lääkärille vaikea haaste. KELA ja Lääkäriliitto ovat teettäneet yhdessä kyselyn, jossa selvitetään lääkäreiden näkemyksiä työkyvyttömyyden arvioinnista ja siihen liittyvästä, henkilökohtaisesta koulutustarpeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Valtaosa lääkäriestä ilmoittaa kaipaavansa tässä asiassa lisää koulutusta. Lisäksi eräässä toisessa tutkimuksessa kerrotaan, että lääkäreiden arvioit työkyvyttömyydestä poikkeavat huomattavasti toisistaan, Pärnänen havainnolistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Lääkäreiden arvioit työkyvyttömyydestä poikkeavat huomattavasti toisistaan."

Hän ei kuitenkaan ole sitä mieltä, että b-lausuntojen moninaisuus tai lisääntyneiden, hylättyjen työkyvyttömyyseläkepäätösten määrä olisi yksistään lääkäreiden ammattitaidottomuutta.

- Siteeraisin tähän vielä työeläkevakuutusyhtiö Varman ylilääkärin Jukka Kivekkään twiittiä tämänpäiväisestä Kevan asiaa käsittelevästä seminaarista. Kivekäs tviittasi näin: ”Eläkehakemusten hylkäämisen syynä enemmän hakijoiden ja lain eri käsitys työkyvyttömyydestä kuin huonot lääkärinlausunnot.” Voisin täydentää tuota toteamalla, että varmaankin myös osalla lääkäreistä käsitys työkyvyttömyydestä on erilainen kuin työeläkelainsäädännön.

Osallistu keskusteluun! Näkyykö lääkäreiden kiire potilastyössä? Miten olet sitä kohdannut? Vai ovatko kokemuksesi jopa täysin toisenlaisia?

Sisältö jatkuu mainoksen alla