Nykyään kosmetiikkatuotteissa lukee yhä useammin "parabeeniton", kun kuluttajat alkoivat kaihtaa parabeeneja. Vältteletkö sinä parabeeneja? Ehkä ei kannata.

Muutama vuosi sitten kosmetiikkatuotteissa säilöntäaineena käytettyä parabeeni puhutti kovasti kuluttajia. Sen mahdolliset estrogeenipitoisuudet huolestuttivat siinä määrin, että monet ryhtyivät toden teolla välttelemään ainetta sisältäviä tuotteita.

Useat kosmetiikkavalmistajat vastasivat kuluttajien huoleen ja vaihtoivat tuotteissaan parabeenit toiseen säilöntäaineeseen, metyyli-isotiatsolinoniin.

– Meille tulee tätä nykyä melkein päivittäin kysymyksiä aiheesta. Metyyli-isotiatsolinolin aiheuttamia viivästyneitä kosketusallergioita raportoidaan jatkuvasti ja se on selvästi paljon enemmän allergisoiva kuin aika hyvin siedetty parabeeni, kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä kertoo.

Lue myös: 30 faktaa allergioista

Oma kyynärtaive testikäyttöön

Kosmetiikkaostoksilla kannattaa erityisesti herkkäihoisen olla Merike Laineen mielestä tarkkana.

Viivästynyt kosketusallergia, jota metyyli-isotiatsolinolin kaltaisista aineista voi saada, oireilee monin tavoin. Punotuksena, kutinana, ihottumana, joillakin jopa ihoalueen turvotuksena.

Laine opastaakin olemaan myös kosmetiikan tuotelupausten kanssa kriittinen. Silloinkin, kun tuotteessa lukee vakuuttavasti vaikkapa ”dermatologisesti testattu” tai ”hypo-allergeeninen”.

– Molemmat termit ovat hyvin laveita, eivätkä ne lupaa mitään. Siksi tuote, joissa näin lukee, ei automaattisesti sovellu herkälle tai allergiselle iholle.

Jos jonkin tuotteen käyttö kovasti arveluttaa, mutta sitä haluaa silti kokeilla, Laine neuvoo kokeilemaan vanhaa kyynärtaivekikkaa.

– Siinä tuotetta kokeillaan viikon ajan aamuin illoin kyynärtaipeeseen. Viikon verran siksi, että kosmetiikka-allergiat ovat viivästyneitä kosketusallergioita, eikä reaktio näy heti. Jos siis iho ei reagoi, et mitä todennäköisimmin ole tuotteelle allerginen.

Jos olet jollekin kosmetiikka-aineelle allerginen tai herkistynyt,  voit tarkistaa tuotteen tuoteselosteen Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi

Näin näytät varmasti nuorekkaalta – lukijoiden 70 vinkkiä

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: