Nykyään kosmetiikkatuotteissa lukee yhä useammin "parabeeniton", kun kuluttajat alkoivat kaihtaa parabeeneja. Vältteletkö sinä parabeeneja? Ehkä ei kannata.

Muutama vuosi sitten kosmetiikkatuotteissa säilöntäaineena käytettyä parabeeni puhutti kovasti kuluttajia. Sen mahdolliset estrogeenipitoisuudet huolestuttivat siinä määrin, että monet ryhtyivät toden teolla välttelemään ainetta sisältäviä tuotteita.

Useat kosmetiikkavalmistajat vastasivat kuluttajien huoleen ja vaihtoivat tuotteissaan parabeenit toiseen säilöntäaineeseen, metyyli-isotiatsolinoniin.

– Meille tulee tätä nykyä melkein päivittäin kysymyksiä aiheesta. Metyyli-isotiatsolinolin aiheuttamia viivästyneitä kosketusallergioita raportoidaan jatkuvasti ja se on selvästi paljon enemmän allergisoiva kuin aika hyvin siedetty parabeeni, kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: 30 faktaa allergioista

Oma kyynärtaive testikäyttöön

Kosmetiikkaostoksilla kannattaa erityisesti herkkäihoisen olla Merike Laineen mielestä tarkkana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viivästynyt kosketusallergia, jota metyyli-isotiatsolinolin kaltaisista aineista voi saada, oireilee monin tavoin. Punotuksena, kutinana, ihottumana, joillakin jopa ihoalueen turvotuksena.

Laine opastaakin olemaan myös kosmetiikan tuotelupausten kanssa kriittinen. Silloinkin, kun tuotteessa lukee vakuuttavasti vaikkapa ”dermatologisesti testattu” tai ”hypo-allergeeninen”.

– Molemmat termit ovat hyvin laveita, eivätkä ne lupaa mitään. Siksi tuote, joissa näin lukee, ei automaattisesti sovellu herkälle tai allergiselle iholle.

Jos jonkin tuotteen käyttö kovasti arveluttaa, mutta sitä haluaa silti kokeilla, Laine neuvoo kokeilemaan vanhaa kyynärtaivekikkaa.

– Siinä tuotetta kokeillaan viikon ajan aamuin illoin kyynärtaipeeseen. Viikon verran siksi, että kosmetiikka-allergiat ovat viivästyneitä kosketusallergioita, eikä reaktio näy heti. Jos siis iho ei reagoi, et mitä todennäköisimmin ole tuotteelle allerginen.

Jos olet jollekin kosmetiikka-aineelle allerginen tai herkistynyt,  voit tarkistaa tuotteen tuoteselosteen Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi

Näin näytät varmasti nuorekkaalta – lukijoiden 70 vinkkiä

Sisältö jatkuu mainoksen alla