Ruokavaliolla on suuri merkitys myös seksielämäämme.

Ruokavaliolla on mahdollista vaikuttaa omaan seksielämään. Äärimmäisyyksiin ei tarvitse mennä, sillä jo virallisia ravitsemussuosituksia noudattamalla voi päästä hyvään lopputulokseen. Hyvä seksielämä ei siis vaadi esimerkiksi vegaaniksi ryhtymistä, vaikka heidän elintavoissaan onkin paljon hyvää.

Taustaa: Mistä pontta erektioon?

– Vegaaneilla on yleensä terveelliset elintavat. He ovat hoikkia, harrastavat liikuntaa ja juovat vähemmän alkoholia kuin sekaruokaa syövät henkilöt. Tämä saattaa heijastua myönteisesti seksielämään, kun taas ylipaino, sydän- ja verisuonisairaudet sekä runsas alkoholin käyttö heikentävät seksuaalista halukkuutta, kertoo ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo.

Ylipainon merkitystä korostaa myös seksuaaliterapeutti Sari Mäki.

– Jos ylipainoa vähennetään esimerkiksi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, niin energisyytemme lisääntyy. Painon pudotuksella myös ehkäistään – ja jopa parannetaan – sairauksia, joilla on vaikutusta seksuaalisuuteen. Painon pudotus vaikuttaa myös itsetuntoon, mikä taas vaikuttaa vahvasti seksiimme.

"Vähärasvainen ruokavalio voi pahasti sekoittaa hormonitasapainoa."

Jos ruokavalio parantaa oloa, parantaa se varmasti myös seksiä. Vireystason ja energisyyden lisääntymisellä on positiivinen vaikutus seksiin.

Lue myös: Miten saisin orgasmin miehen kanssa?

Ruokavaliolla on hyvin keskeinen vaikutus hormonien tasapainoon ja epätasapainoon. Rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit vaikuttavat kaikki hormonitoimintaan, tavalla tai toisella.

– Vähärasvainen ruokavalio voi pahasti sekoittaa hormonitasapainoa. Rasvaliukoiset vitamiinit (A, E, D,K2) pillereinä eivät juuri imeydy ilman rasvaa. Jos syö riittävästi hyvänlaatuista rasvaa, pillereitä ei juuri tarvita.

Mäki kertoo, että elimistö ei pysty valmistamaan stressi- ja sukuhormoneja ilman A-vitamiinia. Jos rasvoissa ei ole riittävästi omega-3-rasvahappoja, tulee monenlaisia puutosoireita, kuten masennusta, hormonaalisia ongelmia, ennenaikaista vanhenemista, vaginan kuivuutta ja kipuja yhdynnässä.

Lue lisää: Miksi yhdyntä on kivulias?

Soijahormonilla, joka sisältää estrogeenia voi ehkä olla hyviä vaikutuksia aikuisille, yli 40-vuotiaille naisille. Ravinnon rasvojen valinnan merkitys testosteronin valmistuksessa on huomattava. Kovat rasvat nostavat testosteronitasoa ja pehmeät rasvat laskevat niitä. Toisaalta kovat rasvat aiheuttavat sairauksia, joilla heikentävää vaikutusta seksuaalisuuteen – eli kohtuus kaikessa.

– Yhteenvetona sanoisin, että terveellinen ruoka, ylipainon laskeminen tai sen välttäminen, seksitautien ennaltaehkäisy, hyvä parisuhde ja hyvä itsetunto ovat asioita, joilla voi seksiin vaikuttaa, toteaa Mäki.

Hyvän seksin kemiaa

  • E-vitamiinin puutetta saattaa aiheuttaa miehille potenssihäiriötä.

  • C-vitamiini auttaa tuottamaan sukuhormoneja.

  • Sinkkiä on paljon siemennesteessä. Sinkillä on merkitystä miehen testosteronille.

  • Rauta vaikuttaa sukupuoliseen kiihtymiseen.

  • Kalsiumia ja magnesiumia tarvitaan, jotta nainen voisi saada orgasmin.

  • Fenylalaniini tuottaa endorfiineja.

  • Tryptofaani osallistuu serotoniinituotantoon.

  • Histidiinia, histamiinin esiastetta, tarvitaan orgasmiin.

  • Arginiini nostaa seksihalua ja parantaa erektiota.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: