Kesäaika päättyy sunnuntaina. Näin selviät muutoksesta.

Ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä palataan taas kesäajasta ”normaali-” eli tuttavallisemmin talviaikaan. Kolmelta yöllä kelloja siirretään tunti taaksepäin. Ensimmäisenä yönä saa siis nukkua tunnin tavallista pitempään. Nukkumiseen aika kannattaisikin käyttää, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

– Monille kertyy viikon mittaa univelkaa, jota voi sunnuntaiaamuna kuitata, kun saamme lahjaksi ylimääräisen tunnin.

Useimmille kellojen rukkaaminen aiheuttaa kuitenkin jonkinlaisia ongelmia. Erityisen hankalaa talviaikaan siirtyminen on iltavirkuille. Aamuvirkut taas hyötyvät siitä, että aamut ovat talviaikaan siirryttäessä valoisampia.

"Valo auttaa sisäistä kelloa tahdistamaan itsensä uuteen aikaan."

– Nuo valoisat tunnit kannattaisi hyödyntää. Valo auttaa sisäistä kelloa tahdistamaan itsensä uuteen aikaan.

Lue myös: 5 ruokaa, jotka auttavat sinua nukkumaan

Keinovalot palamaan

Jos valoisammista aamuista ei ehdi nauttimaan, Partonen suosittelee sarastus- tai kirkasvalolampun käyttöä.

– Sarastusvalon voi laittaa syttymään puoli tuntia ennen suunniteltua heräämisaikaa. Kirkasvalolampun valossa taas pitäisi ehtiä olemaan puolisen tuntia aamukuuden ja -yhdeksän välillä.

Ihmiset sopeutuvat kesä- ja talviaikaan siirtymiseen hyvin yksilöllisesti. Toisilla uuteen aikaan tottuminen voi viedä yli viikonkin. Tuona aikana unen laatu on tavallista huonompaa. Se on kevyempää ja katkonaisempaa.

– Sisäinen kello on melko hidas reagoimaan muutoksiin, Partonen toteaa.

Kellojen siirron yhteydessä olisi hyvä arvioida omaa sosiaalista lukujärjestystään: onko siinä edes teoriassa tilaa riittävälle unimäärälle. Aikuisilla ihmisillä on suuria henkilökohtaisia eroja siinä, kuinka paljon yössä pitäisi nukkua. Toiselle riittää kuuden tunnin uni, toinen tarvitsee yhdeksänkin tuntia.

– Etenkin kesä- ja talviaikaan siirryttäessä univajeen kerryttämistä kannattaa vältellä.

Erityisen kovilla ovat ihmiset, jotka eivät pysty itse vaikuttamaan aikatauluihinsa. Esimerkiksi maanviljelijöille tuottaa ongelmia se, että tuotantoeläimet eivät kellon päälle ymmärrä ja ovat vielä hitaampia sopeutumaan muutokseen.

Suosittelemme: 8 kysymystä vaikeista uniongelmista

Liikunta tahdistaa sisäistä kelloa

Liikunta on tehokas tapa auttaa sisäistä kelloa asettumaan uuteen aikaan. Pari kolme kertaa viikossa olisi hyvä liikkua sen verran tehokkaasti, että hengästyttää kunnolla.

– Liian myöhään illalla ei kuitenkaan kannatta liikkua, sillä se voi taas häiritä unensaantia. Alkuilta on esimerkiksi oikein sopiva aika.

Mikä sitten on asiantuntijan näkemys kesäaikajärjestelmästä?

– Olen työssäni verrannut siirron hyötyjä ja haittoja. Tulos on aika selvä: hyötyjä ei ole, mutta monet tutkimukset osoittavat, että haittoja on. Päättäjien pitäisi pysähtyä miettimään onko kesäajan käytössä mitään järkeä.

Muistisääntö: Kelloja siirretään aina kesää kohti!

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.