Isossa-Britanniassa löytyi ravintolisästä hermomyrkky 2,4-dinitrofenolia, DNP:tä. Tuotetta oli myynnissä myös yhdessä liikkeessä Suomessa.

Ruotsin elintarvikevalvojat varoittivat kansalaisia heinäkuussa Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recover -ravintolisästä. Siitä oli löydetty Isossa-Britanniassa solumyrkky DNP:tä.

 

DNP tukkii yhden solun energiatuotantoon liittyvän aineenvaihdunnallisen reitin, minkä seurauksena rasvan palaminen lisääntyy voimakkaasti ja kehon lämpötila nousee.

Tämä vaikutus on tunnettu pitkään, ja Yhdysvalloissa DNP:tä käytettiin laihdutuslääkkeenä vuoteen 1938 asti, jolloin sen myrkylliset vaikutukset havaittiin ja käyttö kiellettiin.

Ihmiskeholle aineen tekee ongelmalliseksi myös se, että rasvaa polttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero voi olla pieni.

Myös suomalaiset elintarvikevalvojat saivat kesällä varoituksen eurooppalaisesta hälytysjärjestelmästä, että tuotetta olisi tuotu Suomeen.

Viisi purkkia on myyty

Kun uusi ravintolisä tulee Suomen markkinoille, valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan tulee tehdä siitä ilmoitus Eviraan. Evira toimittaa tiedot edelleen yritystä valvovalle kunnalle.

Arnold Schwarzeneggerin mukaan nimetystä Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recoverista ravintolisäilmoitusta ei ollut tehty. Evira lähetti valvontapyynnön Helsingin kaupungille, sillä tuotetta oli tiettävästi myyty helsinkiläisessä kaupassa.

- Kauppias oli tuonut kyseistä ravintolisää Suomeen kuusi purkkia, joista viisi oli ehditty myydä. Viimeinen purkki poistettiin myynnistä, Eviran ravintolisistä vastaava ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo.

Ruotsiin tuotetta oli tullut 177 purkkia ja sitä myytiin ympäri Ruotsia. Tämän vuoksi myös tiedotuskampanja oli järeämpi. Suomessa takaisinvedosta ei tiedotettu.

– Takaisinvetoihin liittyvät toimenpiteet, kuten tiedottaminen, harkitaan tapauskohtaisesti. Kauppiaalla on velvollisuus tiedottaa tuotteen takaisinvedosta viranomaisia ja tarvittaessa myös kuluttajia, Mizrahi kertoo ja jatkaa:

– Tässä tapauksessa kauppias oli saanut eurooppalaiselta tavarantoimittajaltaan varmistuksen siitä, että Suomeen toimitetussa erässä ei ollut havaittu DNP:tä, mutta varotoimenpiteenä tuote poistettiin myynnistä ja koko myyntivalikoimasta. Nämä toimenpiteet katsottiin riittäviksi.

”Onhan tämä villi ala”

Lisäravinnekauppoja on ilmestynyt viime vuosina kivijalkoihin ja etenkin nettiin tiuhaan tahtiin.

Kun ravintolisäyritys aloittaa toimintansa, sen tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaiselle. Myös nettikaupan pitää tehdä ilmoitus virtuaalisesta elintarvikehuoneistosta.

Lue uskomaton tarina: Luontaistuotteet olivat viedä Tuulalta hengen

Ilmoituksen saatuaan kunnan elintarvikevalvontaviranomainen tekee yritykseen ensitarkastuksen, jonka yhteydessä käydään läpi myös yrityksen omavalvontasuunnitelma.

Suomessa ravintolisiä myyvien yritysten määrästä kukaan ei tunnu olevan selvillä, ei edes Evira.

Ravintolisiä myyvillä yrityksillä on suuri vastuu siitä, millaisia ravintolisiä suomalaiset popsivat. Kun Evira vastaanottaa ilmoituksen uudesta ravintolisästä, se ei arvioi tuotteen turvallisuutta, koostumusta eikä merkintöjä vaan toimittaa ilmoituksen tiedoksi ja valvontaa varten kunnallisille elintarvikevalvontaviranomaisille.

Nettikaupassa tilanne on usein se, että ravintolisän markkinoille tulo jää kokonaan ilmoittamatta.

- Nettikauppa on erittäin helppo perustaa. Kaikki yrittäjät eivät ole tietoisia elintarvikelaan liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista kuten ilmoitusten tekemisestä. Ala on villi ja yrittäjiä tulee koko ajan lisää, Anna Mizrahi toteaa.

Käytännön ohjeita: Näin ostat verkosta turvallisesti

Ei ymmärretä, ei tiedetä

Anna Mizrahin mukaan ravintolisäilmoitus ja elintarvikehuoneistoilmoitus jäävät tekemättä usein silkkaa tietämättömyyttä. Valvontaviranomaiset ovat olleet toistaiseksi pitkämielisiä. Kun puute havaitaan, ensin pyydetään ystävällisesti toimittamaan puuttuvat tiedot.

- Jos se ei tehoa, sitten kehotetaan ja lopuksi määrätään, Mizrahi kertoo. Vaikeimpia valvottavia ovat juuri nettikauppa ja verkostomarkkinointi.

Ravintolisien valvonta tehostuu hieman sitä kautta, että ravintolisien valmistajat ja maahantuojat ovat tulleet tänä vuonna säännöllisen Oiva-valvonnan piiriin, jossa valvontatulokset myös julkistetaan.

Mizrahi kehottaa kuluttajia terveeseen varovaisuuteen, sillä ravintolisäalalla on paljon takaisinvetoja, mutta harva niistä nousee julkisuuteen.

- Jos myyntimäärät ovat pieniä ja tuotetta ostaneet kuluttajat tavoitetaan henkilökohtaisesti, yleensä lehti-ilmoituksia ei laadita.

Nykyhallitus on ilmaissut haluaan sääntelynpurkutalkoisiin. Ravintolisien valvoja ei niille talkoille lämpene.

- Täällä ei ole paljon mistä purkaa, Mizrahi toteaa.

Osallistu keskusteluun vitamiineista ja ravintolisistä täällä

DNP

DNP:n aiheuttamia myrkytysoireita ovat muun muassa voimakas pahoinvointi, oksentelu, väsymys, tukehtumisen tunne ja hengitysvaikeudet, hikoilu, korkea kuume, sydämen lyöntitiheyden nousu, sydänperäinen rintakipu, päänsärky, levottomuus ja kouristelut [1, 2, 3, 4]. Rasvaa polttavan, ”laihduttavan” vaikutuksen aiheuttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero on pieni. Ihmisten herkkyys DNP:lle myös vaihtelee paljon.

Pitkäaikainen käyttö voi johtaa kaihiin tai hengenvaaralliseen agranulosytoosiin (valkosolujen vähentyminen). DNP:tä voi sietää kuukausia ilman selviä haittavaikutuksia, mutta käyttäjä voi yhtäkkiä kuolla DNP-myrkytykseen.

Lähde: dopinglinkki.fi

Eviran erikoistutkijan mukaan lisäaineisiin liittyvä pelko on osittain tietämättömyyttä ruuan kemikaaleista ja elintarvikkeiden valmistusprosesseista. 

Natriumglutamaatti, aspartaami, polyfosfaatti – kuulostaako lista epäilyttävältä? Tai jopa haitalliselta? Lisäaineiden tarpeellisuus ja turvallisuus on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua. Ruualta vaaditaan nykyään aitoutta, ja monen mielestä lisäaineet eivät sovi luonnollisuuden kanssa yhteen.

Edelleen tiukassa istuu virheellinen ajatus, että lisäaine olisi huonon ruuan mittari, sanoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen.

”Ajatellaan, että lisäainepitoisessa ruuassa ei voi olla aitoja raaka-aineita.”

– Usein ajatellaan, että lisäaineilla halutaan peitellä ruuan puutteita, tai että lisäainepitoisessa ruuassa ei voi olla aitoja raaka-aineita tai makuja. Saan usein selittää, että nämä ajatukset eivät pidä paikkaansa.

Suuri osa lisäaineista on säilöntäaineita, joita käytetään ruuan turvallisuuden takaamiseksi. Esimerkiksi makkaroihin ja leikkeleisiin on usein lisätty nitriittiä, jotta niihin ei kehittyisi tappavan ruokamyrkytyksen aiheuttavaa botuliinibakteeria. Säilöntäaineita käyttämällä voidaan myös estää turha ruokahävikki. Pussitettu leipä, jossa on säilöntäainetta, pysyy pidempään homeettomana.

Lisäaineiden avulla voidaan valmistaa kuluttajalle sopiva tuote. Niillä muokataan elintarvikkeeen rakennetta tai syvennetään sen makua.

– Erilaisilla sakeuttamisaineilla puolestaan voidaan saada aikaan vähärasvainen tuote, jossa on hyvä suutuntuma sen sijaan että siinä olisi paljon kovaa rasvaa. Makeutusaineita käytetään, jotta tuote olisi makea ilman turhia sokerin kaloreita.

Pelkoon ei ole syytä

Lisäaineisiin liittyvä pelko on osittain tietämättömyyttä ruuan kemikaaleista ja elintarvikkeiden valmistusprosesseista, arvioi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi.

– Lisäainepelkoon ei ole syytä nykytiedon valossa. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ruuastaan turvallisia määriä lisäaineita, ja jopa lisäaineiden suurkuluttajilla altistus on keskimäärin turvallisella tasolla. Lisäaineiden turvallisuutta on tutkittu paljon, ja niiden enimmäismäärät eri elintarvikkeissa perustuvat tietoihin turvallisina pidetyistä annoksista.

Lisäaineita pidetään usein keinotekoisina aineina, mutta noin kaksi kolmasosaa niistä on luonnosta peräisin. Sakeuttamisaineita saadaan esimerkiksi kasvisten kuorista uutettavasta ravintokuidusta, säilöntäaineita kasvisten hapoista ja väriaineita kasvisten ja marjojen värjäävistä osista.

Osa lisäaineista on keinotekoisia aineita, mutta jotkut niistäkin käyttäytyvät elimistössä samalla tavoin kuin luonnonaineet.

– Esimerkiksi keinotekoisesti valmistettava säilöntäaine bentsoehappo on koostumukseltaan samaa tavaraa kuin puolukassa esiintyvä bentsoehappo, Johanna Suomi toteaa.

Vältä, jos saat oireita

Lisäaineyliherkkyyksistä puhutaan, mutta varsinaiset allergiat ovat harvinaisia. Tiettyjä lisäaineitakannattaa kuitenkin välttää, jos tietää saavansa niistä allergia- tai yliherkkyysoireita. Tunnetuin oireita aiheuttava lisäaine on säilöntäaine sulfiitti, josta astmaatikko voi saada oireita.

Viisi nakkia viikossa.

Lapsille on annettu rajoituksia lisäainepitoisten ruokien syömisestä: nitriitin sekä suolan ja kovan rasvan riskien vuoksi alle kouluikäinen lapsi saisi syödä makkaraa, nakkeja tai leikkeleitä korkeintaan 150 grammaa viikossa – eli maksimissaan viisi nakkia tai pari makkaraa. Myös bentsoehappoa sisältävien mehujen juomista pitäisi rajoittaa. Aikuisille vastaavia rajoituksia ei ole.

”Aikuisella rajat voivat ylittyä, jos syö jatkuvasti yksipuolisesti.”

–  Aikuisella lisäaineiden turvallisen saannin rajat voivat ylittyä, jos syö jatkuvasti yksipuolisesti: esimerkiksi paljon pitkälle prosessoituja tuotteita kuten makkaraa, karkkia ja limonadia. Silloin kuitenkin lisäaineita suurempia haittoja tulee yksipuolisesta ruokavaliosta, josta ei saa tarpeeksi ravintoaineita, Johanna Suomi muistuttaa.

Lisäaineet on merkitty elintarvikkeisiin niin sanotuilla e-koodeilla. Niiden selitykset löytyvät esimerkiksi osoitteesta evira.fi/elintarvikkeet.

Juttu on julkaistu ET Terveys -lehdessä 5/2018.

Lue myös:

 

Lippaluomi on yläluomileikkauksen yleisin syy. Hyvä tulos saadaan sekä veitsellä että laserilla, kertoo silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Kaarina Vannas.

1. Miksi luomet roikkuvat?

Yläluomet veltostuvat kaikilla iän myötä. Ihon kimmoisuus heikkenee, koska elastaanin, kollageenin ja veden osuus ihosta vähenee. Luuston muotokin muuttuu.

Perinnölliset tekijät vaikuttavat muutoksen suuruuteen ja vauhtiin, eli jos vanhemmilla on roikkuvat luomet jo varhaisella iällä, niin on heidän lapsillaankin.

Pahimmillaan luomi estää näkemisen kokonaan.

2. Johtuuko luomien roikkuminen aina samasta syystä?

Ei. Roikkuvat yläluomet voivat tarkoittaa lippaluomea, kulmakarvan roikkumista tai riippuluomea.

Lippaluomi ja kulmakarvan laskeutuminen ovat oikeastaan sama asia: yläluomien ja otsan alueen kudos on painunut alaspäin ja yläluomet muodostavat ikään kuin lipat silmien päälle.

Riippuluomi eli ptoosi taas tarkoittaa sitä, että yläluomea nostava lihas on venynyt, osittain irronnut tai halvaantunut, jolloin yläluomi ei aukea normaalisti. Pahimmillaan luomi estää näkemisen kokonaan.

3. Korjaako leikkaus kaikenlaisen luomien roikkumisen?

Kyllä. Useimmiten tehdään lippaluomien korjauksia. Tyypillisiä potilaita ovat yli viisikymppiset naiset ja yli kuusikymppiset miehet. Raskaat luomet aiheuttavat muun muassa toiminnallista epämukavuutta, päänsärkyä ja silmien seudun väsymistä erityisesti lähityössä.

Yksityisellä Kela korvaa noin kymmenen prosenttia, kun leikkaus on tehty lääketieteellisen perustein.

4. Milloin leikkaus voidaan tehdä julkisella puolella?

Silloin kun luomen roikkuminen aiheuttaa toiminnallista haittaa ja esimerkiksi rajoittaa näkökenttää. On määritelty valtakunnalliset  kriteerit, joiden mukaan leikkaus on lääketieteellisesti perusteltu ja voidaan tehdä julkisessa terveydenhuollossa:

 • Ylimääräinen iho painaa silmäluomia niin, että yläluomet kääntyvät sisäänpäin ja ripset hankaavat silmiä.
 • Iho peittää näkökenttää niin, että siitä on haittaa.
 • Yläluomen reuna on laskeutunut alle kahden millimetrin päähän mus­tuaisen keskikohdasta.
 • Yläluomella esiintyvät, ihon hautumisesta johtuvat haavat tai tulehdukset.

Jos leikkauttaa silmäluomensa yksityisesti, Kela korvaa noin kymmenen prosenttia kuluista silloin, kun leikkaus on tehty lääketieteellisen perustein. Silloin potilas on myös oikeutettu palkalliseen sairauslomaan.

Yksilöllistä suunnitelmaa noudatetaan millimetrin tarkasti.

5. Miten lippaluomen leikkaus tehdään?

Toimenpide hoituu paikallispuudutuksessa. Poistettava ihoalue piirretään leikattavalle alueelle. Leikkauksessa muotoillaan silmäluomipoimu ja iho suljetaan ompeleilla.

Nykyään jokaiselle potilaalle tehdään yksilöllinen suunnitelma, jota noudatetaan millimetrin tarkasti. Suunnitelmassa otetaan huomioon myös rasvakudoksen tila. Toisinaan silmämunaa ympäröivä rasva on työntynyt eteenpäin luomen alueelle, ja tällöin ylimääräinen rasva poistetaan leikkauksen yhteydessä.

6. Voiko leikkaus mennä pieleen?

Ammattilaisen käsissä se on äärimmäisen harvinaista. Tärkeää on silmän alueen puhtaus ja hyvä hoito leikkauksen jälkeen tulehdusten välttämiseksi.

Julkisella puolella hinnaksi tulee pari sataa euroa.

7. Mitä yläluomileikkausmaksaa?

Julkisella puolella hinnaksi tulee pari sataa euroa. Yksityisellä puolella hinnat alkavat noin tuhannesta eurosta ja ovat keskimäärin 1 500 euron vaiheilla. Kannattaa kysyä ennen toimenpidettä kokonaisuuden hinta, koska usein päälle tulevat esimerkiksi poliklinikkamaksu ja tikinpoiston hinta. Jos leikkaus tehdään esteettisistä syistä, Kela-korvausta ei tule, ja potilas joutuu vielä maksamaan kirurgin palkkiosta 24 prosentin arvonlisäveron.

8. Mitä leikkauksen jälkeen pitää ottaa arjessa huomioon?

Auringolta kannattaa suojautua tehokkaasti noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen. On myös maltettava odottaa meikkauksen aloittamista. Haavojen on hyvä antaa parantua pari viikkoa rauhassa. Meikki sinänsä ei ole huono asia, mutta meikkiä poistaessa silmää joutuu hankaamaan ja venyttämään, mikä ei tee hyvää vasta leikatulle alueelle.

Vertaile hintoja

 • Aava, useita paikkakuntia 1190 e
 • Cityklinikka, useita paikkakuntia 990 e
 • Clinic Estetic, Helsinki 1500 e
 • Eiran sairaala, Helsinki 1495 e
 • Estetiikka Mansurow, Turku 990 e
 • Mehiläinen, useita paikkakuntia, 1500 e
 • Pihlajalinna Laser Tilkka, Helsinki 1699–1849 e
 • Terveystalo,useita paikkakuntia, alkaen 1426 e
 • Silmäsairaala Valo, Helsinki ja Kouvola 1390 e
 • Sairaala KL, Jyväskylä ja Helsinki 1080 e
 • Plastic Surgery Center, useita paikkakuntia 2420 e

Meikkaus vai leikkaus?

Jos leikkaus hirvittää, voit avartaa katsettasi meikillä. Opettele muutama niksi, joilla saat silmät näyttämään suuremmilta.

 1. POHJUSTA luomet luomenpohjustusvoiteella, siten väri pysyy paremmin.
 2. TAPUTA tummaa luomiväriä koko liikkuvalle luomelle, luomivakoon ja siitä kulmaluun päälle niin, että luomiväri näkyy silmän päällä, kun katsot kohtisuoraan peiliin. Liikkuvalle luomelle voit levittää vaaleampaa sävyä, jos haluat. Mattaväri on parempi kuin helmiäis- ja metallisävyt.
 3. RAJAA luomet kevyesti aivan ripsien tyvestä. Aloita sisänurkasta ja paksunna hieman ulko-nurkkaa kohden. Käytä ripsiväriä reippaasti.
 4. SIISTIT KULMAT avartavat katsetta, nypi hajakarvat pois. Kovin kaarevat kulmakarvat saavat raskaat luomet näyttämään pulleammilta, joten kannattaa muotoilla kaari hieman kulmikkaammaksi tai suoremmaksi.

Kuusikymppinen Sinikka päätti leikkauttaa lippaluomet. Millaista se oli? Lue Sinikan kokemuksista sekä päiväkirjamerkintöjä toipumisesta:

Juttu on julkaistu ET Terveys -lehdessä 3/2018