Isossa-Britanniassa löytyi ravintolisästä hermomyrkky 2,4-dinitrofenolia, DNP:tä. Tuotetta oli myynnissä myös yhdessä liikkeessä Suomessa.

Ruotsin elintarvikevalvojat varoittivat kansalaisia heinäkuussa Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recover -ravintolisästä. Siitä oli löydetty Isossa-Britanniassa solumyrkky DNP:tä.

 

DNP tukkii yhden solun energiatuotantoon liittyvän aineenvaihdunnallisen reitin, minkä seurauksena rasvan palaminen lisääntyy voimakkaasti ja kehon lämpötila nousee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä vaikutus on tunnettu pitkään, ja Yhdysvalloissa DNP:tä käytettiin laihdutuslääkkeenä vuoteen 1938 asti, jolloin sen myrkylliset vaikutukset havaittiin ja käyttö kiellettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmiskeholle aineen tekee ongelmalliseksi myös se, että rasvaa polttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero voi olla pieni.

Myös suomalaiset elintarvikevalvojat saivat kesällä varoituksen eurooppalaisesta hälytysjärjestelmästä, että tuotetta olisi tuotu Suomeen.

Viisi purkkia on myyty

Kun uusi ravintolisä tulee Suomen markkinoille, valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan tulee tehdä siitä ilmoitus Eviraan. Evira toimittaa tiedot edelleen yritystä valvovalle kunnalle.

Arnold Schwarzeneggerin mukaan nimetystä Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recoverista ravintolisäilmoitusta ei ollut tehty. Evira lähetti valvontapyynnön Helsingin kaupungille, sillä tuotetta oli tiettävästi myyty helsinkiläisessä kaupassa.

- Kauppias oli tuonut kyseistä ravintolisää Suomeen kuusi purkkia, joista viisi oli ehditty myydä. Viimeinen purkki poistettiin myynnistä, Eviran ravintolisistä vastaava ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo.

Ruotsiin tuotetta oli tullut 177 purkkia ja sitä myytiin ympäri Ruotsia. Tämän vuoksi myös tiedotuskampanja oli järeämpi. Suomessa takaisinvedosta ei tiedotettu.

– Takaisinvetoihin liittyvät toimenpiteet, kuten tiedottaminen, harkitaan tapauskohtaisesti. Kauppiaalla on velvollisuus tiedottaa tuotteen takaisinvedosta viranomaisia ja tarvittaessa myös kuluttajia, Mizrahi kertoo ja jatkaa:

– Tässä tapauksessa kauppias oli saanut eurooppalaiselta tavarantoimittajaltaan varmistuksen siitä, että Suomeen toimitetussa erässä ei ollut havaittu DNP:tä, mutta varotoimenpiteenä tuote poistettiin myynnistä ja koko myyntivalikoimasta. Nämä toimenpiteet katsottiin riittäviksi.

”Onhan tämä villi ala”

Lisäravinnekauppoja on ilmestynyt viime vuosina kivijalkoihin ja etenkin nettiin tiuhaan tahtiin.

Kun ravintolisäyritys aloittaa toimintansa, sen tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaiselle. Myös nettikaupan pitää tehdä ilmoitus virtuaalisesta elintarvikehuoneistosta.

Lue uskomaton tarina: Luontaistuotteet olivat viedä Tuulalta hengen

Ilmoituksen saatuaan kunnan elintarvikevalvontaviranomainen tekee yritykseen ensitarkastuksen, jonka yhteydessä käydään läpi myös yrityksen omavalvontasuunnitelma.

Suomessa ravintolisiä myyvien yritysten määrästä kukaan ei tunnu olevan selvillä, ei edes Evira.

Ravintolisiä myyvillä yrityksillä on suuri vastuu siitä, millaisia ravintolisiä suomalaiset popsivat. Kun Evira vastaanottaa ilmoituksen uudesta ravintolisästä, se ei arvioi tuotteen turvallisuutta, koostumusta eikä merkintöjä vaan toimittaa ilmoituksen tiedoksi ja valvontaa varten kunnallisille elintarvikevalvontaviranomaisille.

Nettikaupassa tilanne on usein se, että ravintolisän markkinoille tulo jää kokonaan ilmoittamatta.

- Nettikauppa on erittäin helppo perustaa. Kaikki yrittäjät eivät ole tietoisia elintarvikelaan liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista kuten ilmoitusten tekemisestä. Ala on villi ja yrittäjiä tulee koko ajan lisää, Anna Mizrahi toteaa.

Käytännön ohjeita: Näin ostat verkosta turvallisesti

Ei ymmärretä, ei tiedetä

Anna Mizrahin mukaan ravintolisäilmoitus ja elintarvikehuoneistoilmoitus jäävät tekemättä usein silkkaa tietämättömyyttä. Valvontaviranomaiset ovat olleet toistaiseksi pitkämielisiä. Kun puute havaitaan, ensin pyydetään ystävällisesti toimittamaan puuttuvat tiedot.

- Jos se ei tehoa, sitten kehotetaan ja lopuksi määrätään, Mizrahi kertoo. Vaikeimpia valvottavia ovat juuri nettikauppa ja verkostomarkkinointi.

Ravintolisien valvonta tehostuu hieman sitä kautta, että ravintolisien valmistajat ja maahantuojat ovat tulleet tänä vuonna säännöllisen Oiva-valvonnan piiriin, jossa valvontatulokset myös julkistetaan.

Mizrahi kehottaa kuluttajia terveeseen varovaisuuteen, sillä ravintolisäalalla on paljon takaisinvetoja, mutta harva niistä nousee julkisuuteen.

- Jos myyntimäärät ovat pieniä ja tuotetta ostaneet kuluttajat tavoitetaan henkilökohtaisesti, yleensä lehti-ilmoituksia ei laadita.

Nykyhallitus on ilmaissut haluaan sääntelynpurkutalkoisiin. Ravintolisien valvoja ei niille talkoille lämpene.

- Täällä ei ole paljon mistä purkaa, Mizrahi toteaa.

Osallistu keskusteluun vitamiineista ja ravintolisistä täällä

DNP

DNP:n aiheuttamia myrkytysoireita ovat muun muassa voimakas pahoinvointi, oksentelu, väsymys, tukehtumisen tunne ja hengitysvaikeudet, hikoilu, korkea kuume, sydämen lyöntitiheyden nousu, sydänperäinen rintakipu, päänsärky, levottomuus ja kouristelut [1, 2, 3, 4]. Rasvaa polttavan, ”laihduttavan” vaikutuksen aiheuttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero on pieni. Ihmisten herkkyys DNP:lle myös vaihtelee paljon.

Pitkäaikainen käyttö voi johtaa kaihiin tai hengenvaaralliseen agranulosytoosiin (valkosolujen vähentyminen). DNP:tä voi sietää kuukausia ilman selviä haittavaikutuksia, mutta käyttäjä voi yhtäkkiä kuolla DNP-myrkytykseen.

Lähde: dopinglinkki.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla