Isossa-Britanniassa löytyi ravintolisästä hermomyrkky 2,4-dinitrofenolia, DNP:tä. Tuotetta oli myynnissä myös yhdessä liikkeessä Suomessa.

Ruotsin elintarvikevalvojat varoittivat kansalaisia heinäkuussa Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recover -ravintolisästä. Siitä oli löydetty Isossa-Britanniassa solumyrkky DNP:tä.

 

DNP tukkii yhden solun energiatuotantoon liittyvän aineenvaihdunnallisen reitin, minkä seurauksena rasvan palaminen lisääntyy voimakkaasti ja kehon lämpötila nousee.

Tämä vaikutus on tunnettu pitkään, ja Yhdysvalloissa DNP:tä käytettiin laihdutuslääkkeenä vuoteen 1938 asti, jolloin sen myrkylliset vaikutukset havaittiin ja käyttö kiellettiin.

Ihmiskeholle aineen tekee ongelmalliseksi myös se, että rasvaa polttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero voi olla pieni.

Myös suomalaiset elintarvikevalvojat saivat kesällä varoituksen eurooppalaisesta hälytysjärjestelmästä, että tuotetta olisi tuotu Suomeen.

Viisi purkkia on myyty

Kun uusi ravintolisä tulee Suomen markkinoille, valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan tulee tehdä siitä ilmoitus Eviraan. Evira toimittaa tiedot edelleen yritystä valvovalle kunnalle.

Arnold Schwarzeneggerin mukaan nimetystä Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recoverista ravintolisäilmoitusta ei ollut tehty. Evira lähetti valvontapyynnön Helsingin kaupungille, sillä tuotetta oli tiettävästi myyty helsinkiläisessä kaupassa.

- Kauppias oli tuonut kyseistä ravintolisää Suomeen kuusi purkkia, joista viisi oli ehditty myydä. Viimeinen purkki poistettiin myynnistä, Eviran ravintolisistä vastaava ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo.

Ruotsiin tuotetta oli tullut 177 purkkia ja sitä myytiin ympäri Ruotsia. Tämän vuoksi myös tiedotuskampanja oli järeämpi. Suomessa takaisinvedosta ei tiedotettu.

– Takaisinvetoihin liittyvät toimenpiteet, kuten tiedottaminen, harkitaan tapauskohtaisesti. Kauppiaalla on velvollisuus tiedottaa tuotteen takaisinvedosta viranomaisia ja tarvittaessa myös kuluttajia, Mizrahi kertoo ja jatkaa:

– Tässä tapauksessa kauppias oli saanut eurooppalaiselta tavarantoimittajaltaan varmistuksen siitä, että Suomeen toimitetussa erässä ei ollut havaittu DNP:tä, mutta varotoimenpiteenä tuote poistettiin myynnistä ja koko myyntivalikoimasta. Nämä toimenpiteet katsottiin riittäviksi.

”Onhan tämä villi ala”

Lisäravinnekauppoja on ilmestynyt viime vuosina kivijalkoihin ja etenkin nettiin tiuhaan tahtiin.

Kun ravintolisäyritys aloittaa toimintansa, sen tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaiselle. Myös nettikaupan pitää tehdä ilmoitus virtuaalisesta elintarvikehuoneistosta.

Lue uskomaton tarina: Luontaistuotteet olivat viedä Tuulalta hengen

Ilmoituksen saatuaan kunnan elintarvikevalvontaviranomainen tekee yritykseen ensitarkastuksen, jonka yhteydessä käydään läpi myös yrityksen omavalvontasuunnitelma.

Suomessa ravintolisiä myyvien yritysten määrästä kukaan ei tunnu olevan selvillä, ei edes Evira.

Ravintolisiä myyvillä yrityksillä on suuri vastuu siitä, millaisia ravintolisiä suomalaiset popsivat. Kun Evira vastaanottaa ilmoituksen uudesta ravintolisästä, se ei arvioi tuotteen turvallisuutta, koostumusta eikä merkintöjä vaan toimittaa ilmoituksen tiedoksi ja valvontaa varten kunnallisille elintarvikevalvontaviranomaisille.

Nettikaupassa tilanne on usein se, että ravintolisän markkinoille tulo jää kokonaan ilmoittamatta.

- Nettikauppa on erittäin helppo perustaa. Kaikki yrittäjät eivät ole tietoisia elintarvikelaan liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista kuten ilmoitusten tekemisestä. Ala on villi ja yrittäjiä tulee koko ajan lisää, Anna Mizrahi toteaa.

Käytännön ohjeita: Näin ostat verkosta turvallisesti

Ei ymmärretä, ei tiedetä

Anna Mizrahin mukaan ravintolisäilmoitus ja elintarvikehuoneistoilmoitus jäävät tekemättä usein silkkaa tietämättömyyttä. Valvontaviranomaiset ovat olleet toistaiseksi pitkämielisiä. Kun puute havaitaan, ensin pyydetään ystävällisesti toimittamaan puuttuvat tiedot.

- Jos se ei tehoa, sitten kehotetaan ja lopuksi määrätään, Mizrahi kertoo. Vaikeimpia valvottavia ovat juuri nettikauppa ja verkostomarkkinointi.

Ravintolisien valvonta tehostuu hieman sitä kautta, että ravintolisien valmistajat ja maahantuojat ovat tulleet tänä vuonna säännöllisen Oiva-valvonnan piiriin, jossa valvontatulokset myös julkistetaan.

Mizrahi kehottaa kuluttajia terveeseen varovaisuuteen, sillä ravintolisäalalla on paljon takaisinvetoja, mutta harva niistä nousee julkisuuteen.

- Jos myyntimäärät ovat pieniä ja tuotetta ostaneet kuluttajat tavoitetaan henkilökohtaisesti, yleensä lehti-ilmoituksia ei laadita.

Nykyhallitus on ilmaissut haluaan sääntelynpurkutalkoisiin. Ravintolisien valvoja ei niille talkoille lämpene.

- Täällä ei ole paljon mistä purkaa, Mizrahi toteaa.

Osallistu keskusteluun vitamiineista ja ravintolisistä täällä

DNP

DNP:n aiheuttamia myrkytysoireita ovat muun muassa voimakas pahoinvointi, oksentelu, väsymys, tukehtumisen tunne ja hengitysvaikeudet, hikoilu, korkea kuume, sydämen lyöntitiheyden nousu, sydänperäinen rintakipu, päänsärky, levottomuus ja kouristelut [1, 2, 3, 4]. Rasvaa polttavan, ”laihduttavan” vaikutuksen aiheuttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero on pieni. Ihmisten herkkyys DNP:lle myös vaihtelee paljon.

Pitkäaikainen käyttö voi johtaa kaihiin tai hengenvaaralliseen agranulosytoosiin (valkosolujen vähentyminen). DNP:tä voi sietää kuukausia ilman selviä haittavaikutuksia, mutta käyttäjä voi yhtäkkiä kuolla DNP-myrkytykseen.

Lähde: dopinglinkki.fi

Vantaalainen Ritva Aumo, 54, kärsi vatsakivuista jo pikkytyttönä. Uusi ruokavalio toi avun – ja onneksi sitä ei tarvitse noudattaa ryppyotsaisesti.

Vatsakipuni alkoivat 7-vuotiaana, kun menin kouluun. Iltaisin vatsaani nipisti ja vihloi ja oli vaikea saada unen päästä kiinni.

Lääkärit eivät löytäneet minusta vikaa. Myöhemmin tajusin, että kivut liittyivät stressiin ja jännittämiseen.

Parikymppisenä sain diagnoosin: ärtyneen paksusuolen oireyhtymä. Nykyään tilaa kutsutaan ärtyvän suolen oireyhtymäksi. Sain lääkettä närästykseen ja turvotukseen sekä ohjeet välttää kahvia ja rasvaista ruokaa. Vatsakivut eivät kuitenkaan hellittäneet.

Pahinta oli turvotus. Suolisto oli täynnä ilmaa ja vatsa pullisteli kuin olisin ollut kuudennella kuukaudella raskaana. Kivut olivat kovat ja voin välillä pahoin, varsinkin jos piti istua pitkiä aikoja. Söin pahoinvointilääkkeitä. Vatsani ja suolistoni tähystettiin useaan kertaan, mutta mitään ei löytynyt.

Bakteerit juhlivat

Ärtyvän suolen oireyhtymää eli IBS:ää on kahta sorttia: ripuli-IBS ja ummetus-IBS. Olin tyytyväinen, että omani oli ummettavaa laatua. Se ei rajoita elämää niin paljon kuin ripuli.

Olin joskus lukenut lehdestä fodmap-ruokavaliosta suolistovaivojen hoidossa, mutta olin ennakkoluuloinen enkä siksi innostunut siitä. Fodmap tarkoittaa paksusuolessa fermentoituvia eli käyviä hiilihydraatteja, joita on monissa ruoka-aineissa. Pelkäsin, etten pystyisi syömään juuri mitään.

Pari vuotta sitten kerroin työpaikkalääkärille oireistani ja hän sanoi: "Jos syöt vehnää ja sokeria, bakteereilla on suolessasi juhlat."

Aloin ensimmäistä kertaa ymmärtää, että vatsavaivojen ja syömäni ruuan välillä oli yhteys. Menin ravintoterapeutille, jonka kanssa juttelimme lisää fodmap-ruokavaliosta.

Kiellettyjen ruoka-aineiden listalla oli monia, joista pidin. Nyt jätin ne syömättä: pavut, kikherneet, linssit, punajuuret, avokadot ja maa-artisokan sydämet. Pasta ja leipä vaihtuivat gluteenittomiin, maitotuotteet laktoosittomiin. Söin paljon kasviksia, rasvaa välttelin.

Suolistoni rauhoittui ja vatsakivut hellittivät. Kivuissa oli pahinta niiden epämääräisyys. En koskaan tiennyt, mistä ne johtuivat ja miten kauan ne kestäisivät. Kaikki muuttui selkeäksi. Jos syön tiettyjä ruoka-aineita, vatsani reagoi.

En halua pingottaa

Ravintoterapeutin mukaan akuutissa vaiheessa fodmap-ruokavaliota kannattaa noudattaa tiukasti, mutta oireiden hellittäessä voi syödä rennommin. Joustavuus sopii minulle. En esimerkiksi halua ottaa omia eväitä mukaan kyläreissuille.

"Keltasipulista saan ikävät väännöt, mutta punasipuli sopii vatsalleni."

Osa "kielletyistä" ruoka-aineista sopii kuitenkin osalle potilaista. Jos vatsani on kunnossa, pystyn syömään esimerkiksi kukkakaalia ja parsakaalia kypsennettyinä, mutten raakana. Keltasipulista saan ikävät väännöt, mutta punasipuli sopii vatsalleni. Pystyn myös silloin tällöin syömään palan vehnäpatonkia salaatin kanssa tai kuivahtanutta ruisleipää. Testaamalla olen löytänyt rajani.

Välillä syön rennommin ja vatsani oireilee enemmän. Kestän sen, koska tiedän sen johtuvan valinnoistani.

Ärtyvän suolen kanssa pitää nukkua hyvin, välttää stressiä ja harrastaa liikuntaa.

Myös riittävä veden juominen on tärkeää. Pyrin juomaan töissä puoli litraa aamupäivällä, toisen satsin iltapäivällä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2017.

Mikä ihmeen FODMAP?

  1. Noin joka kymmenes suomalainen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Se on tila, jossa ruoansulatuskanava – etenkin suolisto – on ylivirittynyt ja liian herkkä ärsykkeille. Tutkimuksissa kolme neljästä potilaasta on hyötynyt fodmap-ruokavaliosta.
  2. Fodmap on lyhennys englannin kielen sanoista Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides and Polyols. Kyseessä ovat huonosti imeytyvät hiilihydraattiyhdisteet, jotka alkavat käydä eli fermentoitua paksusuolessa. Ruokavaliossa pyritään rajoittamaan fodmap-yhdisteiden saantia niin, että herkän vatsan ja suoliston oireet pysyvät hallinnassa.
  3. Fodmap-ruokavaliota noudattava seuraa yksityiskohtaisia sallittujen ja kiellettyjen ruoka-aineiden listoja. Lisäksi löytyy lista ruoka-aineista, joita voi mahdollisesti syödä pieniä annoksia kerrallaan. Niiden sopivuus itselle jokaisen pitää testata itse.

Lähde: Leena Putkonen: Superhyvää suolistolle! Otava 2016.

Etsitkö edelleen suosikkituoksuasi? Nämä erinomaiseksi todetut tuoksut herättävät varmasti huomiota hyvällä tavalla. Nimikkotuoksu kuvastaa paitsi omaa tyyliäsi, myös persoonaasi. Kun se istuu saumattomasti, ihmiset liittävät sen sinuun vielä vuosia myöhemminkin.

Tuoksutko itseltäsi?

Tuoksu on nopea ja intiimi keino tehdä vaikutus, herättää tunteita ja luoda muistoja. Sen voimalla voi todella matkustaa ajassa.

Tuoksumuisto on yksi pisimpään kestävistä muistijäljistä, joten siitä kannattaa tehdä miellyttävä. Aivot käsittelevät tuoksut samassa osassa kuin tunteet, niinpä yhdistämme ne mieleenpainuviin asioihin jopa paremmin kuin kuvat tai äänet.

Nimikkotuoksu kannattaa valita huolella. Se on käyntikortti, johon saatat leimautua ikuisiksi ajoiksi. Sitä on myös hyvä välillä päivittää, sillä et välttämättä halua korostaa itsessäsi samoja asioita kuin vaikkapa kaksikymmentä vuotta sitten.

Keräsimme pienen kokoelman kevääseen sopivista klassisista tuoksuista, joissa on ”sitä jotain”.

Vinkki! Testaa tuoksua aina omalle iholle ennen ostopäätöstä, ja seuraa, millaiseksi se muuntuu ajan kuluessa.

1. Hedelmäisen herkullinen

Upeat Atelier Cologne -artesaanituoksut saapuivat Suomeen. Sarjan Joie de Vivre -linjasta löytyvä Orange Sanguine Cologne Absolue on todellakin kuin suihkaus sitruksista elämäniloa.

Tuoksunuotit: veriappelsiini, pomeranssi, punainen mandariini, jasmiini, geranium, mustapippuri, tonkapapu, santelipuu ja setripuu.

Ensisuihkaus on aurinkoisen makea, mehukas ja raikas. Erittäin autenttinen, pirskahteleva appelsiinituoksu pehmenee hiljalleen iholla vihreiden vivahteiden mukana.

Kesto iholla on kiitettävä, hedelmäisyyden erottaa useiden tuntienkin kuluttua. Tämä puhdas tuoksu sopii erinomaisesti myös tuoksusekoitukseen eli yhdistettäväksi vaikkapa ruusutuoksun kanssa. Kesän hittituoksu!

Hinta: 60 e/30 ml, 110 e/100ml, 165 e/200ml.
Saatavana: Stockmann Keskusta, Helsinki ja stockmann.com.

2. Pehmeän kukkainen

Estée Lauderin tyttärentyttären Aerin Lauderin luomasta tuoksukokoelmasta erottuu suloinen syreenituoksu Aerin Lilac Path EdP.

Tuoksunuotit: galbanum, syreeni, jasmiini, angelica eli väinönputki ja appelsiininikukka.

Kukkainen ja kuulas syreeni kietoutuu kermaisen pehmeisiin elementteihin. Tämä tuoksu on kuin äidin halaus: suloinen, lämmin ja pehmeä. Sopii täydellisesti herkkää, keväistä ja sympaattista tuoksua etsivälle.

Kenelle?

Tuoksukonsulentin mukaan tämä pullo ja tuoksu vetoavat erityisen voimakkaasti lahjaostoksilla oleviin miehiin. Loistovalinta kenelle tahansa kukkaistuoksuista pitävälle.

Hinta: 139 e/50 ml.
Saatavana: Stockmann Keskusta, Helsinki ja stockmann.com.

3. Viehättävän vehreä

Vuonna 1970 Gabrielle Chanel loi Eau de Toiletten nimeltään No 19. Nimensä tuoksu sai hänen omasta syntymäpäivästään. Kirpeän vihreä klassikko synnytti vuonna 1988 myös parfyymin; No 19 EdP on tyrmäävän tyylikäs luomus ja erityisen altis herättämään kanssaihmisissä ihastuneita nuuhkaisuja.

Tuoksunuotit: vihreät elementit, ruusu, iiris, kielo, sammal ja vetiver.

Viileä, jopa rapea vehreys muuntuu iholla metsäisemmäksi ja aavistuksen kukkaisemmaksi vivahteeksi, joka kestää pitkään. Hiukan käyttäjänsä ihosta riippuen tämä tuoksu hurmaa joko puhtaalla, lähes saippuaisella naisellisuudella tai jopa androgyynillä viileydellään.

No 19 -tuoksuperheestä löytyy EdT:n ja EdP:n lisäksi vielä Poudré EdP -versio, joka vie kirpakan kukkaisuuden ihastuttavasti puuterisempaan ja silkkisempään suuntaan.

Kenelle?

Tyylikästä, eloisaa ja ajatonta klassikkotuoksua etsivälle.

Hinta: No 19 EdP, 82,20 e/35 ml.
Saatavana: Saatavana useimmista tavarataloista.

4. Intiimisti ruusuinen

Elegantin korumerkki Boucheronin Quatre en Rose EdP on hurmaava ja onnistunut ruusutuoksu.

Tuoksunuotit: davana-kasvi, mustaherukka, mandariini, ruusu, jasmiini, persikan kukka, patsuli ja vetiver.

Ilmavat ja kuulaat elementit mustaherukka, mandariini ja persikan kukka pitävät ruusuisen tuoksun raikkaana ja kaukana tunkkaisesta. Jasmiini ja patsuli tuovat sensuellia syvyyttä, joka sulaa kauniisti kuulaisiin aromeihin.

Muodostaa ihosta riippuen joko makean marjaisen tai pehmeän, jopa maanläheisen lopputuntuman.

Kenelle?

Sensuellia ruusutuoksua etsivälle.

Hinta: 53 e/30 ml.
Saatavana: Sokos-tavarataloista.

5. Huumaavan nostalginen

1960-luvulla perustetun ranskalaisen parfyymitalon Diptyquen uutuus on persoonallinen Tempo. Tämä aromaattinen ja mausteisen makea tuoksu saattaa hyvinkin olla tulevaisuuden klassikko.

Tuoksunuotit: bergamotti, pippuri, myskisalvia, orvokki, patsuli ja mate.

Ehdottoman omintakeinen patsulituoksu. Pehmeät puun aromit, yrttinen patsuli ja makean lämmin mausteisuus vievät vintagemaisessa tunnelmassaan 60-luvulle. Tempo onnistuu silti olemaan ajattoman hienostunut ja jopa juovuttavan dekadentti.

Tässä tuoksussa on aimo annos maskuliinisuutta ja unisex-tuoksuna sen saattaa joutua jakamaan puolisonsa kanssa.

Kenelle?

Asennetta ja nostalgiaa arvostavalle rohkelikolle.

Hinta: 125 e/75 ml.
Saatavana: Petit St Louis, Lahti, p. 044 73 454 90 ja netissä shop.petitstlouis.fi