Isossa-Britanniassa löytyi ravintolisästä hermomyrkky 2,4-dinitrofenolia, DNP:tä. Tuotetta oli myynnissä myös yhdessä liikkeessä Suomessa.

Ruotsin elintarvikevalvojat varoittivat kansalaisia heinäkuussa Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recover -ravintolisästä. Siitä oli löydetty Isossa-Britanniassa solumyrkky DNP:tä.

 

DNP tukkii yhden solun energiatuotantoon liittyvän aineenvaihdunnallisen reitin, minkä seurauksena rasvan palaminen lisääntyy voimakkaasti ja kehon lämpötila nousee.

Tämä vaikutus on tunnettu pitkään, ja Yhdysvalloissa DNP:tä käytettiin laihdutuslääkkeenä vuoteen 1938 asti, jolloin sen myrkylliset vaikutukset havaittiin ja käyttö kiellettiin.

Ihmiskeholle aineen tekee ongelmalliseksi myös se, että rasvaa polttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero voi olla pieni.

Myös suomalaiset elintarvikevalvojat saivat kesällä varoituksen eurooppalaisesta hälytysjärjestelmästä, että tuotetta olisi tuotu Suomeen.

Viisi purkkia on myyty

Kun uusi ravintolisä tulee Suomen markkinoille, valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan tulee tehdä siitä ilmoitus Eviraan. Evira toimittaa tiedot edelleen yritystä valvovalle kunnalle.

Arnold Schwarzeneggerin mukaan nimetystä Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recoverista ravintolisäilmoitusta ei ollut tehty. Evira lähetti valvontapyynnön Helsingin kaupungille, sillä tuotetta oli tiettävästi myyty helsinkiläisessä kaupassa.

- Kauppias oli tuonut kyseistä ravintolisää Suomeen kuusi purkkia, joista viisi oli ehditty myydä. Viimeinen purkki poistettiin myynnistä, Eviran ravintolisistä vastaava ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo.

Ruotsiin tuotetta oli tullut 177 purkkia ja sitä myytiin ympäri Ruotsia. Tämän vuoksi myös tiedotuskampanja oli järeämpi. Suomessa takaisinvedosta ei tiedotettu.

– Takaisinvetoihin liittyvät toimenpiteet, kuten tiedottaminen, harkitaan tapauskohtaisesti. Kauppiaalla on velvollisuus tiedottaa tuotteen takaisinvedosta viranomaisia ja tarvittaessa myös kuluttajia, Mizrahi kertoo ja jatkaa:

– Tässä tapauksessa kauppias oli saanut eurooppalaiselta tavarantoimittajaltaan varmistuksen siitä, että Suomeen toimitetussa erässä ei ollut havaittu DNP:tä, mutta varotoimenpiteenä tuote poistettiin myynnistä ja koko myyntivalikoimasta. Nämä toimenpiteet katsottiin riittäviksi.

”Onhan tämä villi ala”

Lisäravinnekauppoja on ilmestynyt viime vuosina kivijalkoihin ja etenkin nettiin tiuhaan tahtiin.

Kun ravintolisäyritys aloittaa toimintansa, sen tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaiselle. Myös nettikaupan pitää tehdä ilmoitus virtuaalisesta elintarvikehuoneistosta.

Lue uskomaton tarina: Luontaistuotteet olivat viedä Tuulalta hengen

Ilmoituksen saatuaan kunnan elintarvikevalvontaviranomainen tekee yritykseen ensitarkastuksen, jonka yhteydessä käydään läpi myös yrityksen omavalvontasuunnitelma.

Suomessa ravintolisiä myyvien yritysten määrästä kukaan ei tunnu olevan selvillä, ei edes Evira.

Ravintolisiä myyvillä yrityksillä on suuri vastuu siitä, millaisia ravintolisiä suomalaiset popsivat. Kun Evira vastaanottaa ilmoituksen uudesta ravintolisästä, se ei arvioi tuotteen turvallisuutta, koostumusta eikä merkintöjä vaan toimittaa ilmoituksen tiedoksi ja valvontaa varten kunnallisille elintarvikevalvontaviranomaisille.

Nettikaupassa tilanne on usein se, että ravintolisän markkinoille tulo jää kokonaan ilmoittamatta.

- Nettikauppa on erittäin helppo perustaa. Kaikki yrittäjät eivät ole tietoisia elintarvikelaan liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista kuten ilmoitusten tekemisestä. Ala on villi ja yrittäjiä tulee koko ajan lisää, Anna Mizrahi toteaa.

Käytännön ohjeita: Näin ostat verkosta turvallisesti

Ei ymmärretä, ei tiedetä

Anna Mizrahin mukaan ravintolisäilmoitus ja elintarvikehuoneistoilmoitus jäävät tekemättä usein silkkaa tietämättömyyttä. Valvontaviranomaiset ovat olleet toistaiseksi pitkämielisiä. Kun puute havaitaan, ensin pyydetään ystävällisesti toimittamaan puuttuvat tiedot.

- Jos se ei tehoa, sitten kehotetaan ja lopuksi määrätään, Mizrahi kertoo. Vaikeimpia valvottavia ovat juuri nettikauppa ja verkostomarkkinointi.

Ravintolisien valvonta tehostuu hieman sitä kautta, että ravintolisien valmistajat ja maahantuojat ovat tulleet tänä vuonna säännöllisen Oiva-valvonnan piiriin, jossa valvontatulokset myös julkistetaan.

Mizrahi kehottaa kuluttajia terveeseen varovaisuuteen, sillä ravintolisäalalla on paljon takaisinvetoja, mutta harva niistä nousee julkisuuteen.

- Jos myyntimäärät ovat pieniä ja tuotetta ostaneet kuluttajat tavoitetaan henkilökohtaisesti, yleensä lehti-ilmoituksia ei laadita.

Nykyhallitus on ilmaissut haluaan sääntelynpurkutalkoisiin. Ravintolisien valvoja ei niille talkoille lämpene.

- Täällä ei ole paljon mistä purkaa, Mizrahi toteaa.

Osallistu keskusteluun vitamiineista ja ravintolisistä täällä

DNP

DNP:n aiheuttamia myrkytysoireita ovat muun muassa voimakas pahoinvointi, oksentelu, väsymys, tukehtumisen tunne ja hengitysvaikeudet, hikoilu, korkea kuume, sydämen lyöntitiheyden nousu, sydänperäinen rintakipu, päänsärky, levottomuus ja kouristelut [1, 2, 3, 4]. Rasvaa polttavan, ”laihduttavan” vaikutuksen aiheuttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero on pieni. Ihmisten herkkyys DNP:lle myös vaihtelee paljon.

Pitkäaikainen käyttö voi johtaa kaihiin tai hengenvaaralliseen agranulosytoosiin (valkosolujen vähentyminen). DNP:tä voi sietää kuukausia ilman selviä haittavaikutuksia, mutta käyttäjä voi yhtäkkiä kuolla DNP-myrkytykseen.

Lähde: dopinglinkki.fi

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju