Antu Soraisella, 52, diagnosoitiin vuosi sitten Hashimoton tauti. Tiukka ruokavalio pitää oireita kurissa.

Antu Sorainen kärsi vuosia silmäoireista sekä nivel- ja lihaskivuista.

– Lisäksi lihoin 20 kiloa ja hikoilin kovasti.

Oireet tulivat niin hiipien, että niihin tottui.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lopulta sormeni lukkiutuivat koukkuun ja toinen polvi oli niin kipeä, etten voinut kävellä. Ravasin lääkäriltä toiselle, mutta syytä ei löytynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Lääkitys aiheutti kilpirauhasen ylitoimintaa. Olin kuolla siihen."

Lopulta Antulta diagnosoitiin vuosi sitten Hashimoton tauti. Se on autoimmuunisairaus, jossa kehon immuunijärjestelmä hyökkää sen omia kilpirauhassoluja vastaan. Sen seurauksena kilpirauhanen hyppii liika- ja vajaatoiminnan välillä. Tauti myös tuhoaa hiljalleen kilpirauhasen.

Katso lisää: ET-lehden kattava kilpirauhasteema

– Sain lääkityksen, mutta se aiheutti kilpirauhasen ylitoimintaa. Olin kuolla siihen. En jaksanut kävellä, sydän löi tuhatta ja sataa, kärsin kuumeesta sekä pahoinvoinnista, ja toinen silmäni pullistui ulos.

Oireet kuriin ruokavaliolla

Antu on ollut vegaani jo vuosikymmeniä, mutta hän alkoi vielä viilata ruokavaliotaan.

– Olen mukana verkossa kansainvälisessä 40 000 ihmisen vertaisryhmässä, ja siellä on paljon kokemusta ruokavalion vaikutuksesta tähän sairauteen.

Lisäksi Antu on perustanut Facebookiin kansainvälisen ryhmän nimeltä Vegaani ja kilpirauhanen.

– Kokeilin muiden hyväksi havaitsemia ruokia. Yrityksen ja erehdyksen kautta opin, mikä sopii minulle.

"Yrityksen ja erehdyksen kautta opin, mitkä ruuat sopivat minulle."

Antun ruokavaliossa on paljon yrttejä, juureksia, marjoja, oliiveja, artisokkaa, avokadoa sekä kylmäpuristettua oliivi- ja avokadoluomuöljyä. Lisäksi hän voi syödä matalaglykeemisiä hedelmiä, kuten cantaloupemelonia, ananasta, banaania ja viikunaa.

– Ne eivät nosta verensokeria eivätkä aiheuta tulehduksen leimahtamista. Kalsiumia saan muun muassa hamppuproteiinista ja kasviksista. Lisäksi ruokavaliooni kuuluu puhtaita ravinto- ja vitamiinilisiä.

Kokeile tuote kerrallaan

Nyt Antun ruokavalio on melko hyvällä mallilla, eikä hänen ole maaliskuun jälkeen tarvinnut syödä särkylääkkeitä. Polvikaan ei enää paljoa vaivaa.

– Jos syön jotain sopimatonta, saatan olla viikon kipeä. Lasillisesta viiniä silmieni takaosan lihakset tulehtuivat heti, mistä seurasi kovaa kipua.

Antu kokeilee ruokavaliossaan yhtä tuotetta kerrallaan.

– Kun esimerkiksi lisäsin kookosrasvan ruokavaliooni, kolesteroliarvoni nousivat heti. Lopettamisen jälkeen arvot laskivat.

Tämä ruokavalio sopii minulle, mutta en halua yksioikoisesti suositella sitä muille. Uskon kuitenkin, että autoimmuunisairauksista kärsivät hyötyvät siitä, että jättävät kaiken lisätyn sokerin pois, myös hunajan ja kookospalmusokerin. Suosittelen myös gluteiinin, viljojen, riisin, perunan ja maitotuotteiden jättämistä. Jos rajoittaa ruokavaliotaan rajusti, on käytävä säännöllisesti labrassa tarkistuttamassa arvot.

"Hoidon kolme kulmakiveä ovat stressinhallinta, ruokavalio ja lääkitys."

Tautini hoidossa on kolme tärkeää kulmakiveä: stressinhallinta, ruokavalio ja lääkitys. Jos nämä kaikki ovat kohdillaan, pysyn työkuntoisena ja jaksan olla vähän sosiaalinenkin.

Kärsitkö autoimmuunisairaudesta? Vältä näitä

Antun mukaan näitä ruoka-aineita kannattaa vältää, mikäli sairastaa autoimmuunisairautta:

 • vilja
 • sokeri
 • kaalikasvit
 • koisokasvit
 • gluteiini
 • suklaa
 • kahvi
 • alkoholi
 • riisi
 • peruna
 • maitotuotteet

Kysely

Kärsitkö jostain autoimmuunisairaudesta?

Kyllä
Kyllä
81.4%
En
En
18.5%
Ääniä yhteensä: 113
asetaldehydi

Jos kärsit autoimmuunisairaudesta, vältä asetaldehydiä. Sen johtopäätöksen tuosta voi vetää. Lasi viiniä ja lihakset tulehtuu... Asetaldehydi mahdollistaa uusimpin tutkimuksien mukaan vatsan bakteerien siirtymisen muualle elimistöön aiheuttaen tulehdustilan nousua. Onneksi siihen on olemassa hoito ja vieläpä suomalainen innovaatio. Acetium.

Sisältö jatkuu mainoksen alla