Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kärsivät usein turvotuksesta ja painonnoususta. Millainen ruokavalio on paras? Pitääkö sokerista luopua kokonaan? THL:n ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo vastaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa tavallisesti painonnousua, turvotusta ja väsymystä. Vaikka hoito olisikin tasapainossa, moni sairautta poteva kertoo turvotuksen ja painonnousun olevan silti yhä ongelma.

Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä suosittelee kilpirauhaspotilaille sydänystävällistä ruokavaliota, joka auttaa pitämään myös herkän painonnousun kurissa.

- Ruokaostosten tekemistä voit helpottaa, kun valitset Sydänmerkki-tuotteita. Niissä on vähemmän rasvaa kuin vastaavissa muissa tuotteissa, ja rasva on enimmäkseen hyvälaatuista, pehmeää rasvaa. Myös suolan määrään on kiinnitetty huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liiallinen suolan saaminen voi aiheuttaa turvotusta terveillekin henkilöille, samoin on sokeri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Suosi täysjyväviljaa, kasviksia, hedelmiä, marjoja, siemeniä ja pähkinöitä. Huolehdi riittävästä D-vitamiinin ja jodin saannista. Syö kalaa ja D-vitaminoituja maitovalmisteita ja valitse ruuanlaittoon jodioitu suola, Reinivuo ohjaa.

"Vähennä puhdistetun, valkoisen viljan ja sokerin käyttöä."

Lisäksi hänen mielestään kilpirauhaspotilaiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota alkoholinkäyttöön ja pyrkiä vähentämään sitä.

 

Kilpirauhasen vajaatoimintaan ei ole olemassa mitään juuri tähän sairauteen tieteellisesti tutkittua ruokavaliota. Nuokin syömiset sopisivat hyvin monelle ihmiselle. Onneksi hyvin pärjätään, vaikkei alati muuttuvien ohjeiden perässä juostakaan.

Vierailija

Höpöjä taas tulee ns. asiantuntijalta. Mistähän tuo vähärasvaisen ylistys tulee, kun tieteellinen tutkimuskaan ei sitä tue. Eri uskontoihinhan kyllä toisaalta kuuluu kaiken tieteellisenkin todistusaineiston sivuuttaminen, olisikohan siitä kyse. Noilla ohjeilla ei ole mitään tekemistä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa. Ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa on varmistettava riittävä jodioidun suolan saanti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla