Sähköterapiasta on apua kivun lievitykseen ja nivelten turvotukseen, mutta se tehoaa myös aivohalvauspotilaisiin.

Sähkölääkintälaitteilla olisi Fysi Partnersin toimitusjohtajan Aino Sainion mukaan käyttöä myös aivohalvauspotilailla. He potevat usein raajojejn jäykistymistä eli niin sanottua spastisuutta.

Elektroterapialla jäykistymistä saadaan laukaistua huomattavasti.

–Yhtä lailla sähkölaitteilla on mahdollista hoitaa vaikkapa kasvohermohalvauksesta johtuvaa kasvojen toisen puolen roikkumista. Hoito kestää pari kuukautta.

Ihan kaikille sähköhoidot eivät käy. Esteenä sähköhoitojen antamiselle on, jos potilaalla on kehossaan metallia tai sydämentahdistin.

Harva tuntee hoidon

Mutta miksi elektroterapiaa käytetään vielä niin vähän?

Sainion mukaan yksi syy on koulutuksen puute. Hiljalleen tilanne on kohenemassa, sillä elektroterapiahoitoihin koulutetaan jatkuvasti fysioterapeutteja.

– Etenkin vakuutusyhtiöt ja työterveyshuollot ovat kiinnostuneita sähkölaittein annettavasta kivunhoidosta. Sen käytöllä voidaan nopeuttaa työhön paluuta ja lyhentää sairauspäivärahakausia. Työntekijän poissaolopäivä saattaa maksaa työnantajalle jopa 400 euroa.

Elektroterapiaa antavia fysioterapeutteja löydät esimerkiksi täältä.

Lue lisää elektroterapiasta ET Terveys -lehdestä, joka ilmestyy 29.4.2015.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: