Keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla henkilöillä on sitä suurempi riski saada aivohalvaus, mitä kyynisempiä ja vihamielisempiä he ovat.

Masennus ja korkea stressi lisäävät myös aivohalvauksen riskiä, kertoo uusi tutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana yli 6 700 aikuista. He olivat iältään 45–84-vuotiaita ja joutuivat vastaamaan ihan alussa kysymyksiin omasta käytöksestään sekä mielentilastaan. Näiden kysymysten avulla tarkkailtiin muun muassa henkilöiden pitkäaikaista stressiä ja sen oireita, masennusta ja vihan tunteita.

Alkuvaiheilla tutkittavilla ei ollut sydänsairauksia.  Heitä seurattiin pitkä aika, 8–11 vuotta. Sinä aikana 147 koehenkilöä sai aivohalvauksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan he, jotka saivat alun kysymyspatteristosta korkeat pisteet, olivat tuplasti vaarassa sairastua aivohalvaukseen tai aivoverenkierron häiriöön.  Tämä koski erityisesti viha- ja masennuspisteiden kerääjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Keskittyminen perinteisiin riskitekijöihin, kuten kolesteroliin, verenpaineeseen ja tupakointiin, on tärkeää, mutta tämän kaltaiset tutkimukset osoittavat, että psykologisilla ominaisuudet ovat myös yhtä tärkeät, tutkimuksen johtaja, Minnesotan yliopiston lääketieteen apulaisprofessori Susan Everson-Rose sanoo Science 2. 0 -lehden mukaan.

Tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa Stroke-lehdessä tällä viikolla.

Masentuneisuus ja stressi voivat olla usean sairauden oireita. Varsinkin naisilla ne liittyvät uniapneaan. Uusi tutkimus paljasti, että uniapneaa sairastavilla naisilla on peräti kuusinkertainen riski saada aivohalvaus.

Taidan olla pessimisti, tosinen toivoani menettänyt. Uskon että välillä paistaa päivä risukasaankin. Muutaman pettymyksen olen kokenut suhteissa kanssaihmisten kanssa. Oikeastaan olen varmaan sosiaalinen erakko: mielelläni käyn tilaisuuksissa, tapahtumissa ja kerhoissa, mutta kovin läheisiä ihmissuhteita kaihdan (kyllä Siperia opettaa/on opettanut!)  - Kaikeksi onneksi on perhe, joka tuottaa iloa ja antaa elämänhalua.

Oikeastaan en haluaisi lukea tuollaisista tutkimustuloksista, rupean vain pelkäämään sairastumista (kun kerran olen vääränlainen luonne).  - Mutta kai se auttaa, jos pyrkii kaikin tavoin piristämään itseään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla