Sairaanhoitaja Piia Törmänen, 38, on kotoisin Kolarista. Hän on työskennellyt muistisairaiden kanssa vuosia Övertorneålla, Tukholmassa, Kauniaisissa ja nyt Kokkolassa Honkaharjun palvelukeskuksessa. - "Pidän vanhuksista, sillä tämä työ on todella ihmisläheistä. Saan hoitaa heitä, jotka ovat rakentaneet tämän maan

"Meillä on Ventus 2 -vuodeosastolla 17 asukasta. Monilla on Alzheimerin tai Parkinsonin tauti tai aivohalvaus. Kaikki ovat vuodepotilaita. Yksi pystyy kävelemään hoitajan ja rollaattorin kanssa joskus päiväsaliin. Aina syötettäviä on 7, väsymyksen vuoksi välillä syötettäviä on 11. Muita autetaan. Aamuvuorossa meitä on neljä hoitajaa, iltaisin kolme.

Aamuvuorossa meitä on neljä hoitajaa, iltaisin vain kolme. Se on liian vähän, sillä asukkaat ovat kahden avustettavia. Yksin hoidetaan "kevyemmät" eli sellaiset, joita  pystyy yksin kääntämään sängyssä. Joka toinen tiistai on lääkärinkierto.  Suihkutus on kerran viikossa.

Aamutoimet aloitetaan seitsemältä: pesulapuilla pesu, yövaippa vaihdetaan päivävaippaan, hiukset harjataan, lakanoita suoristetaan, vaihdetaan vaatteita, rasvataan ihoa ja siistitään huonetta.  Lounaan jälkeen on uusi vaipanvaihtokierros, ja asentoja vaihdellaan ettei tule painaumia ihoon. Iltatoimet aloitetaan jo ennen päivällistä. Sama kuin aamulla. Iltapala aloitetaan klo 19 jälkeen ja siinä menee noin tunti.

"Pidän vanhuksista ja työstäni. Saan hoitaa heitä, jotka ovat rakentaneet tämän maan."

Joillekin asukkaille ovat erilliset yö- ja päivävaatteet tärkeitä. Monilla on mukava asu päällä koko vuorokauden. Se vaihdetaan aina aamuisin.
Vaipat vaihdetaan aamulla, päivällä, iltapäivällä tai illalla ja yöllä. Vaipat ovat pintakuivia ja yövaippa vetää noin 3 litraa virtsaa. Makuuhaavoja estetään kaikin keinoin. Ravinnosta pitäisi saada paljon proteiinia, ja tarvittaessa annamme "energiajuomia" eli lisäravinnetta.

”Makuuttamisesta” puhutaan paljon negatiivisesti. Mutta esimerkiksi monelle huonokuntoiselle Parkinson-potilaalle ylösnousu vaatii valtavasti voimia.  
Verenkiertohäiriöiden vuoksi makuulla ollessaan hän saattaa olla hyvinkin virkeä, mutta pyörätuolissa väsähtää heti. Asukas ei välttämättä nauti siitä, että "pääsee" ylös.Harvoin istuminen saattaa jopa sattua jäykistyneisiin lonkkiin. Sänkyä saa säädettyä istuma-asentoon. Ja sängylläkin voi viedä päiväsaliin katsomaan hoitajien touhuja.ja senkin voi viedä päiväsaliin.

On ihanaa, kun vanhuksella käy omaisia. Mutta usein vierailu voi olla omaiselle tärkeämpää kuin muistisairaalle puolisolle. Usein me hoitajat mietimme, että onko omaiselle liian raskasta käydä joka päivä. Ehkä joku luulee meidän hoitajien odottavan sitä. Myös omaisen täytyy pitää huolta jaksamisestaan ja pitää taukoja käymisessä!

Tällaisessa hoitopaikassa tulee aina olemaan huutajia. He eivät voi kontrolloida sitä, tai huutavat ahdistuksen, ikävän, kivun tai sekavuuden takia. Joku huutaa apua vaikka hoitaja istuu vieressä. Joskus vanhus voi ihmetellä, että miksi isä ja äiti ovat jättäneet hänet tänne. Eli hän on muuttunut mielessään lapseksi. Huutoon on pakko tottua, vaikka välillä on raskasta, kun moni huutaa yhtä aikaa ja itsellä on kiire. Jos lohdutusyritykset eivät auta ahdistukseen, kokeilemme lääkettä.”

 

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.