Apua, mieheni on impotentti. Onko mitään tehtävissä? Kyllä on, seksologi Sari Mäki sanoo. Hänen mielestään ”hyvä seksi ei vaadi yhdyntää".

Terveydenhoitaja, erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäen mielestä hyvä ja nautinnollinen seksielämä voidaan saavuttaa erektiolla tai ilman sitä.

– Erektiohäiriöiden alkaessa on kuitenkin aina syytä käydä lääkärillä, jolloin voidaan varmistaa mahdolliset sairaudet erektiohäiriön taustalla, sillä osan sairauksien ensioire voi olla erektiohäiriö. Miehen erektiohäiriötä voidaan hoitaa hyvin monin lääkkein, eli jos yksi lääke ei tuo apua voi lääkäri määrätä muuta, Sari sanoo.

Lääkkeellisen hoidon lisäksi on olemassa esimerkiksi penistukia, Sari mainitsee. Sen voi laittaa peniksen päälle ja silloin avulla yhdyntä on mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun yhdyntä ei millään keinoilla onnistu, tulee yleensä tilalle läheisyys, helliminen ja kumppanin tyydyttäminen muilla keinoilla, esimerkiksi käsin, suuseksillä tai välineillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Silloin kun ollaan vakituisessa parisuhteessa, voi erektiohäiriön alku lopettaa suhteessa kaiken läheisyyden, sillä kumppani voi pelätä läheisyyden johtavan toiveeseen seksistä. Uudessa suhteessa taas joutuu lähtemään liikkeelle siitä, mikä on mahdollista ilman erektiota.

Lisäpotkua erektioon

ET-lehden toimittaja kirjoitti viime viikolla kokemuksistaan impotentin miehen kanssa. Suhde oli melko uusi, mutta seksi kulki: ”Koin ensimmäisen orgasmini aikuisena, saunassa meren rannalla, elokuun kuutamossa. Tärisin ja itkin onnesta. Tätäkö elämä voi olla?"

Kyllä. Sitä seksielämä voi olla impotenssista huolimatta.

Seksologin mukaan uudessa suhteessa seksi on yleensä kokeilevampaa ja siihen liittyy paljon odotuksia ja latausta. Suhteen edetessä kuitenkin unohdetaan, mikä merkitys on vaihtelevalla seksillä. Siitä saa huimasti lisäpotkua, Sari kertoo.

– Hyvä seksi ei vaadi yhdyntää. Olemme edelleen kovin yhdyntäkeskeisiä, ja jokaisessa suhteessa olisi hyvä miettiä miten kumppanista ja itsestä voisi nauttia myös ilman yhdyntää. Tämä antaisi suhteisiin ja seksiin lisäpotkua ja vahvistaisivat kummankin osapuolen nautintoa. Vaihtelevalla seksielämällä on vahvistava vaikutus myös miehen erektioon.

Naisen sukuelimistä klitoris on herkin, ja suurin osa saa orgasmin juuri sen hyväilyn kautta. Yhdyntä ei aina riitä nautinnon tuojaksi, Sari myöntää. Muun muassa käsin hyväily tai suuseksi voi antaa paremman nautinnon.

Muista myös itsetyydytys!

Sari korostaa, että jokainen meistä vastaa viimekädessä omasta nautinnostaan, eli jos haluaa nauttia pitää olla valmis puhumaan kumppanin kanssa siitä, mitä haluaa ja mitä toivoo.

Osa nautintoa seksissä on se, että kykenee antamaan kumppanille nautintoa ja oma nautinto ja sen tavoittelu voikin jäädä taka-alalle.

– Nautintomme muodostuu hyvin eri asioista, se voi liittyä tunteisiin, läheisyyteen, hyväilyihin ja orgasmiin. Jokaisella on oikeus nauttia seksistä kaikilla niillä keinoilla, joihin on itse kumppanin kanssa valmiita. Jokaisella on oikeus nauttia itsestään myös yksin. Itsetyydytys on hyvä keino huolehtia omasta nautinnosta silloin kun itse sitä haluaa.

Kysy Sarilta lisää seksistä ja seksuaalisuudesta.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla