Sophia Loren kylpee oliiviöljyssä ja välttelee energiasyöppöjä. Muitakin hyviä kikkoja kukoistavalta kasikymppiseltä löytyy.

Näyttelijä Sophia Loren täytti juuri 80 vuotta. Ja todisti Meksikossa vietetyillä synttäreillään olevansa maineensa veroinen. ”Maailman kaunein luonnollisesti vanhentunut nainen.”

Vähintään yhtä kova meriitti on Genovan arkkipiispan taannoinen tokaisu: ”Sophia Loren on ainoa ihminen, jonka kloonaamisen voisin sallia!”

Monellakaan ei ole Sophian geenejä, mutta kyllä hänkin on hieman kilvoitellut henkisen vireytensä ja ulkoisen vetävyytensä eteen.
Tässä joitakin diivan ryhdikkäitä arkirutiineja OK! -lehden ja Tribe of Nature -sivuston mukaan.

Liiku ja valitse seurasi

*En ole koskaan ollut hikijumpan ystävä, mutta teen joka aamu vähintään tunnin kävelyn oli sää mikä hyvänsä. Se on minulle tärkeää myös henkisesti.
*Odotan aina kiinnostuneena, löytyykö seuraavan mutkan takaa joku pikku yllätys. Jotakin kaunista, mitä en ole ennen havainnut.
*Suhtaudun koko elämään samalla tavalla. Kurinalaisesti, uteliaasti ja positiivisesti.
 *Eniten nautin 45-vuotiaan poikani Carlon ja hänen perheensä seurasta. Onneksi minulla on myös ystäviä, joilta opin koko ajan uutta. Negatiiviset ihmiset ja muut energiasyöpöt olen elämästäni jo karsinut.

Oliiviöljyä sisäisesti ja ulkoisesti

*Syön vähän mutta usein. Rakastan täysjyväpastaa ja salaattia. Vältän leipää, koska se turvottaa minua.
*Yövoiteena käytän kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Lorautan sitä aimo annoksen myös kylpyveteeni. Jo Antiikin roomalaiset tekivät niin.
Oliiviöljyssä on valtavasti antioksidantteja ja E-vitamiinia, jotka pehmentävät ryppyjä ja korjaavat auringon aiheuttamia vaurioita. Kevyt rusketus on kuitenkin parempi kuin kalvakkuus.
*Ennen kylpyä kuivaharjaan ihoni.

Ryhtiä peliin

*Hyvä ryhti on vielä tärkeämpi asia kuin hoikka kroppa. Kumarainen käynti vanhentaa aina olipa ihminen miten kaunis tai nuori hyvänsä. Tarkkailen ja treenaan ryhtiäni koko ajan - istuessa, seisoessa ja kävellessä. Siitäkin tulee helposti hyvä tapa.
*Tupakoinnin lopettaminen on ollut viisain terveyspäätökseni.

Ja rakkautta!

Edellä mainitun lisäksi Sophian hehkua taitaa lisätä myös suhde meksikolaiseen Carlos Slimiin, 74,  yhteen maailman rikkaimmista miehistä, jonka sijoituskohteisiin kuuluvat muun muassa elokuvat ja lääketiede.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: