Korkean kolesterolin hoidossa käytettävät uudet lääkkeet näyttävät toimivan erityisen tehokkaasti ja ehkäisevän äkkikuolemia.

Lääkärilehden mukaan markkinoille on tulossa uusia, entistä tehokkaammin toimivia kolesterolilääkkeitä.

Uusia lääkkeitä suositellaan pääasiassa aikuisten perinnöllisen ja ei-perinnöllisen kolesterolisairauden hoidossa joko yksin tai yhdessä muiden kolesterolilääkkeiden kanssa.

Uutta on myös se, että lääkkeet annetaan ihon alle, koska ne ovat rakenteeltaan proteiineja, vasta-aineita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Lääkkeet pienentävät veren LDL-kolesterolipitoisuutta jopa 75 prosenttia lumelääkkeeseen verrattuna, sisätautien erikoislääkäri ja dosentti Robert Paul kuvaa Lääkärilehden artikkelissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisimmät haittavaikutukset ovat olleet pistospaikan reaktiot, ylähengitysinfektio, selkäkipu, päänsärky, nivelkipu, influenssa ja pahoinvointi.

Lue lisää: Mikä lääke auttaa mihinkin kipuun?

Lihashaittoja on esiintynyt saman verran kuin lumelääkettä saaneiden ryhmässä. Ainoa vasta-aihe on yliherkkyys, mikä onkin tärkeä muistaa, koska lääkkeet ovat vasta-aineproteiineja ja viipyvät elimistössä pitkään.

- Alustavat tulokset viittaavat siihen, että molempien lääkkeiden sydäntapahtumia vähentävä vaikutus alkaa näkyä jo kolmessa kuukaudessa, mutta lääkkeiden lopullinen merkitys sydänterveyden ja valtimoterveyden kannalta yleisesti ilmenee vasta riittävän pitkän seurannan jälkeen, Robert Paul kuvaa artikkelissa.

Lue suuri sydänekstra: Kaikki tärkeä sydämesi terveydestä

Eroon sydänperäisistä äkkikuolemista

Veren korkea kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuus on tunnetusti sydäninfarktin ja sydänperäisen äkkikuoleman keskeisiä riskitekijöitä yhdessä tupakoinnin, verenpainetaudin ja diabeteksen kanssa.

Pienentämällä riskipotilaan kolesterolitasoja voidaan vähentää varsinkin sydäninfarktin, mutta myös aivohalvauksen ja alaraajojen verenkiertohäiriöiden riskiä. Ruokavaliota korjaamalla on mahdollista pienentää veren kolesterolitasoja niillä potilailla, joiden ruokavalio sisältää paljon kovia rasvoja ja vähän kuituja, mutta ruokavaliomuutoksilla saadaan riittävän pysyvä hoitovaste melko harvoin.

Tähän asti tehokkain kolesterolilääkeryhmä ovat statiinit, mutta niihin liittyy varsin monella potilailla lihaskipuhaitta ja muita haittoja, jotka estävät hoidon pitkäaikaisen toteutumisen.

Taustaa: Anjan, 64, sydäninfarkti tuli ilman kipuja

Haittavaikutuksia aivojen toimintaan?

Artikkelissa varoitetaan haittavaikutuksista.

- Näiden supertehokkaiden kolesterolilääkkeiden kohdalla on syytä seurata hyvin matalan kolesterolitason vaikutuksia aivojen toimintaan. Huoli ei ole aiheeton, kun muistelemme fibraattihoitoon aikanaan liitetyt neurokognitiiviset riskit ja siitä seurannutta keskustelua, Robert Paulin artikkelissa huomautetaan.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla