Vihdoinkin talvi! Avantouimarit, retkiluistelijat ja pilkkijät on päästetty piinasta! Uskaliaimmat talvifanit kokeilevat kellumista jäälauttojen keskellä.

Jäällä näkee kevään tulon

”Asumme Mikkelissä, mutta olemme vaimon kanssa paljon Rantasalmella mökillä. Rantasalmella on kunnan ylläpitämä 8 kilometrin rata, mutta erityisen tärkeä minulle on lomakeskus Järvisydämen retkiluistelurata. Se on Linnansaaren kansallispuiston huikeissa järvimaisemissa. Luistelen aina Linnansaareen ja takaisin, yhteensä 28 kilometriä. Siihen menee vähän toista tuntia sivu, mutta hyvällä kelillä matka taittuu tunnissakin.

Luistelen melko hitaasti, ja moni menee ohi, mutta usein menen koko matkan pysähtymättä. Jään joskus myös turisemaan tuttujen kanssa. Minulla on ollut 14 vuotta kausikortti radalle.

Vaimo on puolilla reissuistani mukana. Silloin otetaan rauhallisemmin: paistetaan nuotiopaikalla makkaraa ja juodaan kahvit. Luistelen ainakin perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, koska viikonloppuisin rataa pidetään parhaimmassa kunnossa. Viikollakin käyn, joten luistelen vähintään 3–4 kertaa viikossa.

Paras luistelukeli on tyyni, aurinko paistaa, pakkasta on noin viisi astetta ja jää on juuri kunnostettu. Jos on useamman päivän nollakeli tai lämpöasteita, jää pehmenee. Tuiskulla en lähde ollenkaan.

Veneilen kesällä näillä samoilla seuduilla, ja on mahtavaa katsoa samoja maisemia talvella. Kevään tulon huomaa jäällä nopeammin kuin maissa, kun lokit tulevat etsimään sulaa vettä. Nautin ympäristöstä ja ulkona olosta. Luistinradan kiertäminen olisi tylsää.

Yritän luistella 500 kilometriä talvessa. Vielä ei ole tonni mennyt rikki, mutta 900 kilometriä on.Kymmeneen pakkasasteeseen asti parhaat vaatteet ovat villa-alusasu ja kevyttoppapuku. Repussani on aina vettä, lämmintä juomaa ja usein makkaraa.

Harrastin jo lapsena pikaluistelua. Kilpailin aktiivisesti piiritason kilpailuissa noin 35-vuotiaaksi asti. Retkiluistelun aloitin 14 vuotta sitten. Harrastusta aloittavan kannattaa ensin mennä opastetuille retkiluisteluretkille.”

Paavo Kokko, 68, Mikkeli

SaimaaHoliday -reitti (18 km) kulkee talvisin Rantasalmen lomakeskus Järvisydämestä Linnansaaren kansallispuiston halki Oravin makasiinikylään. Välinevuokrausta ja ohjattuja retkiä.
www.jarvisydan.fi

Koko perhe pilkille!

”Käyn neljän lapseni kanssa joka viikonloppu säiden salliessa pilkillä Rusutjärvellä Tuusulassa tai merellä Seurasaaren edustalla. Usein mukana ovat myös äitini ja joku neljästä sisaruksestani lapsineen. Vähän aikaa sitten kuollut isäni oli myös innokas kalastaja. 

Omassa lapsuudessani menimme aina viikonlopuksi pikkubussilla perhepilkille, ja se jäi päälle!

Lapset lähtevät innoissaan pilkille. Jäällä on pientä kinaa siitä, kuka saa ensimmäisenä kairata reikää. Äiti usein avustaa kahta vanhempaa lasta ja minä kahta nuorempaa. Laitan heille syötit vapaan, koska en halua heidän ottavan koko ajan hanskoja pois käsistään.

Kauniina päivänä viivymme 4–5 tuntia, huonolla kelillä pari tuntia. Meillä on eväänä ruokatermoksessa hernekeittoa.

Pilkkimisestä pystyy nauttimaan ihan vauvasta lähtien. Minulla on ollut vaununkoppa pulkassa mukana ja kesken pilkin imetin.

Pilkimme pienten ehdoilla, ja autan heitä paljon. Isommat saavat irrottaa itse saaliin koukusta. Elias, 7, on innokkain ja motivoitunein. Hän on kärsivällinen ja sinnikäs realisti. Jos ei tule kalan kalaa, hän toteaa, että seuraavalla kerralla sitten. Joskus tulee tuntikausien pilkkimisellä yksi kala, joskus kymmeniä kiloja.

Pilkkiminen on taitolaji, jonka oppii vuosien saatossa. Saalis riippuu monesta asiasta: jäästä, lumesta, valosta, veden väristä ja siitä, minkälaiset koukut ja välineet valitsee. Pilkkijän täytyy olla kärsivällinen, pitää osata lukea luontoa ja kunnon on oltava hyvä.

Kalastus on niin lähellä sydäntäni, että sen tuomaa iloa on mukava jakaa. On mahtavaa nähdä lasten riemu pilkillä."

Katja Saastamoinen, 37, lapset Emmi 5, Elias 7, Emil 8 ja Emilia 10, Hyvinkää
Isovanhemmat Veijo, 64, ja Virve, 59, Kastikainen, Helsinki

Kylmiin vesiin tulee himo

”Hurahdin avantouintiin 15 vuotta sitten, kun ystäväni kutsui minut vieraakseen uintikerhoon. Se oli kaunis keväinen pakkaspäivä, jolloin puitteet avantouintiin olivat kuin suoraan sadusta. Jäin heti koukkuun, kun hyinen hurmio valtasi koko kehoni. Iho tuntui ihanalta, kun nousin kylmästä vedestä.

Tiesin heti, että tätä haluan lisää. Laitoin hakemuksen seuran jäseneksi, ja muutaman kuukauden kuluttua minut hyväksyttiin. Avantouinti on Helsingissä suosittua ja seuroihin on pitkät jonot.

Pulahdan vähintään kolmesti viikossa. Käyn kolmesti avannossa ja välillä istun saunassa. Reissu vie tunnin verran. Ihailen merimaisemia ja vuodenaikojen vaihteluja saunanlauteilta. Paikka on paratiisi keskellä kaupunkia.  

Jos olen väsynyt ja stressaantunut, huolet jäävät avantoon. Saan siitä hyvää energiaa ja mielihyvää. Koen itseni myös pirteäksi, eikä flunssiakaan ole ollut. Nivelrikkoista polveani särkee paljon vähemmän aina talviuinnin jälkeen. Monet muutkin kehuvat avantouinnin lievittävän kipuja.

Uin meressä läpi vuoden, mutta talviuinti on suosikkini. Paras keli on aurinkoinen pakkaspäivä. Kova pakkanenkaan ei haittaa, mutta siihen yhdistyvä tuuli tuntuu ikävältä. Menen kyllä silloinkin avantoon! Muita apuvälineitä en tarvitse kuin avantotossut. Jotkut käyttävät käsineitä ja pipoa."

Vaatetusmyyjä Ritva Luhtala, 64, Helsinki

• Suomen Ladun rekisterissä on yli 200 talviuintipaikan yhteystiedot, www.suomenlatu.fi.
• Pääkaupunkiseudulla pääsee kokeilemaan ilman avantoseuran jäsenyyttä näissä paikoissa: Vantaan Kuusijärvellä, www.cafekuusijarvi.fi, ja Helsingin Kulttuurisaunassa, www.kulttuurisauna.fi.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.