Hiihto on mahtava kuntoilumuoto, mutta kipeyttää herkästi lihakset. Varaudu laduille kuntoilemalla tehokkaasti tästä päivästä lähtien.

Hiihto on ihanan monipuolinen laji, joka rasittaa kehoa tasapuolisesti, käsistä jalkoihin. Jotta hiihtokaudesta saa parhaan ilon ja tehon irti, kannattaa muutamia täsmäharjoitteita tehdä jo ennen kauden alkua.

Aktiivisesti hiihtoa harrastavan Janne Karhun mielestä tosin kaikki liikunta edistää myös hiihtokuntoa. On tietysti lajeja, jotka tukevat hiihdon liikkeitä toisia paremmin.

– Sauvakävelyssä myös ylävartalo pääsee mukaan töihin. Syksyn liukkailla sauvoista saa muutenkin mukavasti lisätukea. Ennen lumien tuloa on hyvä myös mahdollisuuksien mukaan siirtyä vähän mäkisempiin maastoihin lenkkeilemään, jotta kuntoiluun tulee pientä lisävastusta, Karhu kehottaa.  

Sauvakävelyssä on hänestä tärkeää muistaa hieman reippaampi askellus, käsien tehokas käyttö ja sauvan työntö riittävän taakse, jotta kyynärvarsi suoristuu. Sauvan pituus on oikea, kun kyynärvarren on noin 90 asteen kulmassa.

Ruista reisiin ja ranteisiin 

Jotta lihakset eivät pahasti kipeytyisi, Janne Karhu suosittelee myös lihaskunnon kohentelua ennen latukautta, vaikka ihan perinteisen kuntopiirin liikkeillä.

– Vatsalihasliikkeet ja punnerrukset ovat yksinkertaisuudessaan tehokkaita. Kun oma keho toimii vastuksena, on vammariski pienempi painoharjoitteluun verrattuna, hän huomauttaa.  

Kotikuntopiiri on Karhun mielestä helppo lisätä vaikka sauvakävelylenkin päälle saunan lämpiämistä odotellessa ja liikkeissä kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti selkä- ja vatsalihaksiin, käsivarsien ojentajiin, sekä reisi- ja pakaralihaksiin. Ja jos lihaskuntopiireihin ei jää aikaa muilta hommilta, Karhu muistuttaa, että kaikenlainen hyötykuntoilu kasvattaa kuntoa tehokkaasti.

– Parhaita hyötyliikuntamuotoja hiihdon kannalta ovat varmasti metsätyöt ja halonhakkuu, hän lisää. 

Malttia aloitukseen

Innokas hiihtokauden aloitus kipeyttää kuitenkin aina aika herkästi lihakset. Siksi Karhu toppuutteleekin aloittamaan rauhallisesti.

– Perinteisen hiihdossa ensimmäisenä kipeytyvät nivuset ja alaselkä, mutta vaivat ovat yleisiä ja vähenevät lihaksiston tottumisen myötä, Karhu toteaa.

Nivusvaivoja voi hänestä aika tehokkaasti ehkäistä pitävillä suksilla, jolloin hiihtäessä ei tule tehtyä riuhtaisevia lipsumisia. Selkävaivat johtuvat taas valitettavan usein huonosta lihaskunnosta, mikä on nykypäivänä istumatyön mukanaan tuomia ongelmia.

– Vapaalla hiihdettäessä taas  yleisin vaiva on säären etuosien väsyminen ja kipeytyminen. Tämä johtuu siitä, että hiihtäjä nostelee suksea tarpeettoman korkealle varpaillaan.

Virheen voi Karhun mielestä korjata kiinnittämällä huomiota suksen rentoon kuljettamiseen lähellä lumen pintaa, kun sitä potkun jälkeen tuodaan eteen uutta liukua varten. 

Nyt hiihtomessuille

Helsingin Messukeskuksessa järjestetään tänä viikonloppuna Skiexpo-tapahtuma, jonka teemana on hanki elämä. Se on hyvä paikka tutustua uusimpiin hiihtovarusteisiin ja hiihtokeskusten palveluihin. Lisää tietoa tapahtuman internetsivuilta.

 

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.