Hota-pulveri, kamferitipat ja Hyvä-salva olivat aikanaan hittituotteita. Vieläkö niitä saa – ja uskaltaako niitä käyttää?

Proviisori Mounir Chorfi on työskennellyt 15 vuotta apteekkialalla, viimeiset viisi vuotta Ruoholahden apteekissa. Hyväksi havaitut lääkkeet tekevät edelleen kauppansa, etenkin vanhemman polven keskuudessa.

– Kun joku tulee kysymään kamferitippoja kysymme häneltä aina, mihin tarkoitukseen tipat tulevat. Jos kysyjällä on sydäntuntemuksia, ohjaamme hänet ennemmin lääkäriin, kuin tippojen kanssa kotiin, Chorfi kertoo.

Kamferitippoja siis myydään edelleen ja niillä on todella todettu olevan lieviä sydämelle edullisia vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ennen kamferia laitettiin pieni tippa sokeripalaan ja syötiin. Tippoja käytettiin sisäisesti virkistämään sydämen toimintaa sekä hoitamaan ja ehkäisemään liian alhaisen verenpaineen oireita. Verisuonia laajentava vaikutus helpotti vähän esimerkiksi sydänoireita, Mounir Chorfi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Sydänlääkkeeksi tipat eivät kuitenkaan ole tarpeeksi tymäköitä. Chorfi suosittelee ehdottomasti nykyaikaisia sydänlääkkeitä tippojen sijaan.

Risiiniöljyä suoleen vai ripsiin

Useat tuotteet ovat poistuneet markkinoilta kokonaan. Esimerkiksi pahanmakuista Hota-pulveria ei saa enää mistään. Myöskään Thilmanin tippoja tai muita alkoholia, saati oopiumia sisältäviä vatsalääkkeitä ei myydä enää.

Risiiniöljypullo vatsalaukun tyhjentämiseksi löytyy apteekin hyllyltä edelleen. Se on kuitenkin varsin ärhäkkä vaihtoehto, pullon kyljessä lukee suorasukaisesti ”suolen tyhjentämiseksi.”

– Hellempiäkin vatsalääkkeitä löytyy. Olen kuullut, että monet ostavat risiiniöljyä silmäripsiä ja hiuksia varten. Ripsien ja hiusten siveleminen risiiniöljyllä uskotaan olevan hiuksia ja ripsiä kasvattava vaikutus, mutta farmaseuttina sitä en voi suositella, Mounis Chorfi kertoo.

 

Voidetta utareeseen ja poskiin

Yksi ikisuosikeista on Tummeli-voide, jota aikanaan käytettiin myös lehmän utareisiin.

– Nykyään Tummelia käyttävät erittäin kuivaihoiset ihmiset, se on hyväksi nähty hyvin rasvainen voide. Kyllä Tummelia edelleenkin käytetään myös lehmien utareisiin, Mounir Chorfi kertoo.

Myös hyvän tuoksuinen Hyvä Salva seisoo jykevästi apteekin hyllyllä edelleen. Sen rinnalla ovat myös muut sinkkivoiteet ja -pastat.

– Hyvän salvan sinkkioksidi auttaa ihon ärsytykseen ja punoituksiin, pienillä lapsilla se auttaa vaippaihottumaan.

Hyväksi havaitut ikisuosikit kuten Tummeli, Hyvä Salva ja ahdistavaa oloa helpottava kamferi ovat saaneet pitää paikkansa monien apteekkien hyllyillä. Kyselyitä niiden perään tulee kuitenkin yhä harvemmin. Mounir Chorfin esittelemä Hyvä Salvtuubi on tällä hetkellä Ruoholahden apteekin ainoa.

– Kysyntä ja tarjonta riippuvat paljon apteekkia käyttävistä asiakkaista. Esimerkiksi täällä Ruoholahdessa käy selvästi nuorempaa asiakaskuntaa, joille Hyvä Salva tai kamferitipat eivät ole tuttuja.

 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vanha kansa ei kuollut, vaikka sokeripalaan laittoivatkin kanferia ja sydän siitä virkisty. Ei sitä enää suositella.

Mutta Kanferi on erinomainen kivun helpottaja hunajaa kanferia ja käsiin hierotaan ja sitten alufoliota tai hanskat yöksi käteen. Kanferia ja spiritusta ja eteerisiä öljyjä on erilaisissa voiteissa ja nesteissä.  Mm. Hevosvoiteessa on Kanferia ja eteerisiä öljyjä.

Näillä pärjään nykyään.

Niin vanhat peruslääkitykset kun ei ollut modernia tutkimusta vaan käytettiin kanferttia myös  nivelkipuihin ja kolotuksiin.  Hyvä kokeilla ja nivelet lämpenee ja tulehdus laskee näillä aiuneilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla