Lääkäri Risto Laitila kaipasi lukijoiden vinkkejä palelevien jalkojen kanssa elämiseen. ET-lehti julkaisee nyt yhden tekstin, jonka saimme vastaukseksi.

"Meillä lähes kaikilla iäkkäillä ihmisillä on monenlaisia sairauksia ja rajoitteita, mutta niiden kanssa on opeteltava pärjäämään.

Itselläni on hyvin alhainen verenpaine ja sydämen vajaatoiminta, joten raajojen verenkierron kanssa on ongelmia. Minun kohdallani tärkein jalkojen hoito on ollut karaisu. Lisäksi hieron jalkojani päivittäin ja nostan ne seinälle.

Jalat tykkäävät, kun ne saavat olla ilmavasti. Kaikki nämä toimenpiteet parantavat jalkojen verenkiertoa.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin ongelma syntyy, kun pidämme jalkoja liian suojattuna. Olen huomannut, että jos pidän jaloissa sukkia sisällä ollessa, jalat ovat kylmät ja nihkeät. Mutta kun oleskelen avojaloin,  pintaverenkierto paranee. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lyhytaikainen kylmässä käveleminen tekee hyvää jalkojen verenkierrolle. Liikun ympäri vuoden ulkonakin välillä avojaloin. Syksyisin jatkan jalkojen karaisua kävelemällä hetken avojaloin kylmässä ja myös lumella.

Sisällä ollessa on hyvä olla mahdollisimman paljon avojaloin. Olen huomannut, että sisällä ollessa jaloille parhaat ovat aidosta lampaannahasta valmistetut tai puhtaasta villasta huovutetut väljät tossut. Nukkuessa kannattaa pitää puuvilla päällysteistä muhkeaa peitettä tai vaikka kahta. Olen havainnut, että kun nukahtamisvaiheessa pidän jaloissa ns. nilkanlämmittimiä, säilyvät jalat lämpiminä. Nilkanlämmitin on lyhytvartinen sukka, joka jättää päkiän ja varpaat paljaaksi. Sukkiin kannattaa tilapäisesti turvautua vasta, jos nukkuminen ei muuten onnistu.

Pidä jalkojasi ilmavasti ja kuluta niitä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla