Vuosi sitten Tapio Havasto halusi hoitaa terveysongelmiaan. Ammattilaiset eli ET-lehden terveystiimi evästi hänet muutoksen tielle. Millaisia tuloksia Tapio sai?


TAPIO HAVASTO, 57

  • julkisten ja hyvinvointialojen liiton Helsingin yhteisjärjestön JHL:n puheenjohtaja
  • päätavoite vuosi sitten: saada huolia vähemmäksi ja selvitä rankasta elämäntilanteesta

Tapio Havasto puhkuu toimintatarmoa ja iloista mieltä. Ylipainosta, tis­suttelusta, unettomuudesta ja stressistä kärsinyt mies on kuin uudestisyntynyt.

– Järkytyn, kun katson vuo­den takaisia valokuvia. Kuinka olin päästänyt itseni tuohon kuntoon?

Hän kelaa tuntojaan vuoden taakse, jolloin oli juuri eronnut ja jäänyt kolmen teini-ikäisen tytön yksinhuoltajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Elin aikamoista helvettiä. Mutta nyt menee hyvin. Olen ollut reilun vuoden kokonaan ilman alkoholia, ja paino on pudonnut 30 kiloa. Terveystar­kastuksessa sokerit, kolestero­lit ja verenpaineet olivat kaikki ok, hän sanoo tyytyväisenä.

Tapio pohtii, että alkoholi oli yksi selvä syy liikapainoon.

– Kun oli istunut kuppilassa iltaa, tuli ahmittua hampurilai­sia ja ranskalaisia. Olen karsi­nut roskaruoan kokonaan pois. Pizza ei mene enää alas, hän kertoo.

Entinen roskaruokailija syö nykyään kanaa, kalaa, kasviksia, 15-prosent­tisia juustoja, täysjy­väleipää ja rasvatonta raejuustoa.

Elämänhalu palasi

Tapio sanoo, että omalta osaltaan hä­nen terveystiiminsä, työterveyshuollon erikoislääkäri Vesa Nurmen­niemi ja fysioterapeutti Anu Parantainen sysäsivät muu­tosta liikkeelle. Työntöä uuteen suuntaan tuli myös hyviltä ka­vereilta ja työterveyshuollosta.

– Sanoivat, että surullista, kun hyvä mies pilaa itsensä ja elämänsä.

Sairausloma vauhditti muu­tosta. Työpaikkalääkäri lähetti hänet psykiatrille, ja hän jäi kahdeksi kuukaudeksi sairaus­lomalle diagnoosina keskivai­kea masennus. Hän pysähtyi miettimään, millaista elämää haluaa.

– Olin kyllästynyt vanhaan minääni, siihen möhkäleeseen, omaan surkeuteeni. Halu­sin ruveta katsomaan elämää eteenpäin. Myönsin, että al­koholinkäyttö oli riistäytynyt käsistä. Sen jälkeen piti ruveta tahtomaan ja tahtoa tarpeeksi.

Tapio kiittelee A-klinikan te­rapiaa, jossa kävi puoli vuotta. Sinne hän voi ottaa yhteyttä koska tahansa, jos tarve tulee.

Nykyään tuttavat ja työka­verit kehuvat Tapion uutta ole­musta ja kyselevät, mitä hänel­le on tapahtunut.

– Pidän nykyisestä elämän­tavastani. Kannustan jokaista liikaa juovaa harkitsemaan lo­pettamista. Se parantaa elä­mää, Tapio hehkuttaa.

Hän kertoo, että kulttuurin harrastaminen on lisääntynyt entisestään ja paljastaa, että myös vastakkaisen sukupuo­len kanssa on virinnyt vipinää. Töissä tulee edelleen tehtyä pitkää päivää ja kotona odottaa toinen työpäivä: kaupassakäyn­nit, ruoanlaitot, siivoukset.

– Mutta olen aina halunnut­kin täyttä elämää. Ei sen tarvit­se helppoa olla!

Hieno asia, että Tapio jätti viinan, nostan hänelle hattua. On todella surullista kun monet ihmiset pilaavat elämänsä viinalla ja myös läheistensä. Olen itse kärsinyt mieheni juomisesta. Koen se kauheena painajaisena, kun hän on ryyppy päällä...eli "päätoiminen ryyppääjä". Koen häpeän tunnetta ja yksinäisyyttä, eikä voi suunitella mitään pidemmällä jaksolla, kun ei tiedä milloin ryyppyvaihe iskee. Hän juo kaksi-kolmeviikkoa yhtäkyytiä. Onko kenelläkään muulla vastaava kokemusta ja kuinka te toimitte siinä tilanteessa? Haluaisin vaihtaa mielipiteitä ja kuulla teidän toisten kokemuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla