Maksalla on tärkeä tehtävä, mutta moni asia voi aiheuttaa sille vauriota. 

1. Maksa hoitaa jätteet

Vatsakalvon sisällä sijaitseva maksa on eri kokoinen eri ihmisillä, mutta keskimäärin se painaa puolitoista kiloa. Maksa toimii elimistön jätteenkäsittelylaitoksena. Se muuttaa kuona-aineita elimistölle haitattomaan muotoon ja osallistuu rasvojen valkuaisaineiden ja hiilihydraattien käsittelyyn.

2. Alkoholi ja hepatiitti tulehduksien takana

Maksatulehduksen aiheuttavat useimmiten hepatiittivirukset tai alkoholi. Ihmisillä voi esiintyä viittä erilaista hepatiittivirusta. Suomessa yleisin on hepatiitti-C. Sitä on pistoshuumeiden käyttäjillä.

Lue myös: Ota nämä oireet vakavasti – voivat johtua maksasta

3. Tauti voi edetä kirroosiin

Maksakirroosi syntyy useiden maksatautien loppuvaiheessa. Silloin osa maksasta on kovettunut ja muuttunut sidekudokseksi. Yleisimmin sen aiheuttaa alkoholismi.

4. Lihavuus rasvoittaa maksan

Yleisin maksasairaus on rasvamaksa, ja se johtuu tavallisimmin vyötärölihavuudesta. Maksasolujen sisään alkaa kertyä rasvaa, ja maksa voi suurentua. Painon putoaminen vähentää maksan rasvaa.

Lue lisää: Rasvamaksa yleistyy nopeasti – ylipaino jo pahempi uhka kuin alkoholi

5. Maksasyöpä on harvinainen

Syöpä alkaa harvoin maksasta. Maksasyöpiä todetaan vuosittain Suomessa noin 400. Ne kehittyvät useimmiten maksakirroosin tai sappiteiden kroonisen sairauden heikentämään maksaan.

Lue lisää: Tiesitkö tätä? Jotkut luontaistuotteet ja myrkylliset sienet ovat haitaksi maksalle

6. ALAT kertoo vauriot

ALAT-veriarvolla voidaan mitata maksasoluvauriota. Akuutti maksatulehdus saattaa nostaa arvon kymmenkertaiseksi. Myös jatkuva ja runsas alkoholinkäyttö saa ALAT-arvon nousemaan.

Lue lisää: Mikä ALAT? Näin maksa-arvot mitataan

Lähteinä: Budowick, Bjålie, Rolstad, Toverud: Anatomian atlas. WSOY 1994. potilaanlaakarilehti.fi, terveyskirjasto.fi

Siellä ne ovat, piilossa selän takana, lapaluut nimittäin. Lavat kannattaisi pitää mielessä jatkuvasti, sillä niitä tarvitaan hyvän ryhdin ylläpitoon.

Lapaluista puhutaan ryhmäliikuntatunneilla enemmän kuin aikaisemmin, vahvistaa fysioterapeutti, liikunnanohjaaja ja pilatesohjaaja Riikka Ilmivalta Virkisteristä.

 – Ryhti on kovalla koetuksella nykyään, ja lavat ja niiden hallinta ovat olennainen osa koko ryhtiä ja olkapään tervettä toimintaa. Lapaluu ohjaa ja tukee käsien liikettä.

Suuri osa työikäisistä istuu koneiden äärellä päivät pitkät, minkä seurauksena vartalon etupuolen lihakset ovat lyhentyneinä, mutta selän puolella olevat lihakset pysyvät staattisessa venytyksessä. Ryhti muuttuu helposti kumaraksi.

Lisäksi lavat ovat useimmille meistä tuntematon alue. Lapaluut ovat piilossa selän takana, eikä niitä tule senkään vuoksi ajatelleeksi. Edes säännöllisen liikunnan harrastaja ei välttämättä tiedä, mikä lapaluun tehtävä on tai miten se liikkuu.

– Aina kun käsivarsi liikkuu, myös lapaluu liikkuu. Mitä paremmin lapaluu ohjaa ja vakauttaa käden liikettä, sitä paremmin olkapää toimii ja pysyy terveenä.

Etsi ryhti

Mistä sitten tietää, onko oma ryhti hyvä ja toimivatko lapaluut, niin kuin niiden kuuluisi toimia?

Olkapään kiputilat johtuvat usein häiriintyneestä käsivarsi-lapaluu-rytmistä. Käsi ja lapa eivät enää seuraa luonnollisella tavalla toisiaan. Kivuton olkapää kertoo siitä, että lapaluun ja käsivarren yhteispeli on kunnossa.

Riikka Ilmivalta neuvoo  tarkistamaan omien lapojen tilanteen näin:

  1. Asetu peilin eteen sivuttain ja katso, ovatko olkapäät kiertyneet vartalon etupuolelle. Jos ovat, ryhti ei ole paras mahdollinen.
  2. Samalla voi myös tarkistaa, ovatko olkapäät suorassa linjassa lonkkaluiden kanssa. Ryhdikkäässä asennossa näin on.
  3. Jos ryhti näyttää kumaralta, parempaa asentoa voi lähteä hakemaan oikaisemalla ylävartalo ja vetämällä pehmeästi olkapäitä ja lapoja taakse. Lapoja ei tarvitse kuitenkaan ylivenyttää vimmaisesti alas, sillä se ylivenyttää niskan ja hartian lihaksia.

Ryhtiä parantavia jumppaliikkeitä löydät tästä artikkelistamme. Säännöllisellä harjoittelulla ryhtiä saa oikenemaan.

Jos haluaa syventyä asiaan kotijumppaa enemmän, kannattaa mennä pilatestunneille. Pilates on erittäin hyvää ryhtitreeniä. Osaavassa ohjauksessa löytyy myös oikea lapatuki.

Artikkeli on julkaistu myös ET Terveys -lehden numerossa 6/2017.

Nopea mutta tehokas taukojumppa vetreyttää niskaa, hartioita ja selkää sekä kohentaa ryhtiä. Tee vaikka joka ilta televisiota katsellessa.

1. Olkapäiden pyöritys

Seiso jalat lantion leveydellä, kädet vartalon sivulla. Jousta polvia ja kierrä olkapäät eteen. Suorista jalat ja nosta olkapäät samalla ylös, vie ne taakse ja paina ne lopuksi alas. Pyöritä näin olkapäitä 8–10 kertaa.

2. Käsien kierrot

Seiso jalat yhdessä. Nosta kädet vaakatasoon. Kierrä oikea käsi ulospäin ja vasen sisäänpäin. Käännä samalla katse oikealle ja jousta polvista. Tuo kädet takaisin alkuasentoon.

Tee sama toiselle puolelle. Kun teet kierron, hengitä ulos, ja kun palaat keskiasentoon, hengitä sisään. Tee 8–10 kiertoa.

3. Rintakehän avaus

Seiso jalat yhdessä, jousta polvia ja vie kädet suorina eteen kiertäen niitä sisäänpäin, niin että kämmenen yläosat tulevat vastakkain. Pyöristä samalla yläselkää. Ojenna sitten ryhti ja vedä kädet taakse kyynärpäät edellä ja purista lapaluita yhteen. Hengitä eteen kurottaessa ulos ja taakse viennissä sisään. Tee avauksia 8–10 kertaa.

4. Pään veto taakse

Seiso jalat lantion leveydellä, kädet vartalon sivulla. Vedä päätä vaakatasossa taaksepäin. Leuka painuu sisään. Pidä hetki ja tuo pää takaisin alkuasentoon. Yritä pitää hartiat samalla rentoina. Toista 3–5 kertaa.

5. Sivutaivutus

Aseta Jalat lantion leveydelle, pidä kädet vartalon sivulla. Vie oikea käsi ylös ja taivuta vartaloa vasemmalle. Vedä oikea käsi kyynärpää edellä alas selän taakse ja purista samalla sormet nyrkkiin. Toista 4–6 kertaa. Tee sama toiselle puolelle.

6. Pään taakse taivutus

Seiso jalat hartioiden leveydellä, selkä ryhdikkäänä, hartiat rentoina. Kierrä käsivarsia hieman ulospäin. Pidä keskivartalo hallittuna. Venytä kaula pitkäksi. Nosta leukaa ylös ja taivuta päätä rauhallisesti taaksepäin. Pidä hetki ja tuo pää takaisin alkuasentoon. Toista 3–5 kertaa