Maksalla on tärkeä tehtävä, mutta moni asia voi aiheuttaa sille vauriota. 

1. Maksa hoitaa jätteet

Vatsakalvon sisällä sijaitseva maksa on eri kokoinen eri ihmisillä, mutta keskimäärin se painaa puolitoista kiloa. Maksa toimii elimistön jätteenkäsittelylaitoksena. Se muuttaa kuona-aineita elimistölle haitattomaan muotoon ja osallistuu rasvojen valkuaisaineiden ja hiilihydraattien käsittelyyn.

2. Alkoholi ja hepatiitti tulehduksien takana

Maksatulehduksen aiheuttavat useimmiten hepatiittivirukset tai alkoholi. Ihmisillä voi esiintyä viittä erilaista hepatiittivirusta. Suomessa yleisin on hepatiitti-C. Sitä on pistoshuumeiden käyttäjillä.

Lue myös: Ota nämä oireet vakavasti – voivat johtua maksasta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Tauti voi edetä kirroosiin

Maksakirroosi syntyy useiden maksatautien loppuvaiheessa. Silloin osa maksasta on kovettunut ja muuttunut sidekudokseksi. Yleisimmin sen aiheuttaa alkoholismi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Lihavuus rasvoittaa maksan

Yleisin maksasairaus on rasvamaksa, ja se johtuu tavallisimmin vyötärölihavuudesta. Maksasolujen sisään alkaa kertyä rasvaa, ja maksa voi suurentua. Painon putoaminen vähentää maksan rasvaa.

Lue lisää: Rasvamaksa yleistyy nopeasti – ylipaino jo pahempi uhka kuin alkoholi

5. Maksasyöpä on harvinainen

Syöpä alkaa harvoin maksasta. Maksasyöpiä todetaan vuosittain Suomessa noin 400. Ne kehittyvät useimmiten maksakirroosin tai sappiteiden kroonisen sairauden heikentämään maksaan.

Lue lisää: Tiesitkö tätä? Jotkut luontaistuotteet ja myrkylliset sienet ovat haitaksi maksalle

6. ALAT kertoo vauriot

ALAT-veriarvolla voidaan mitata maksasoluvauriota. Akuutti maksatulehdus saattaa nostaa arvon kymmenkertaiseksi. Myös jatkuva ja runsas alkoholinkäyttö saa ALAT-arvon nousemaan.

Lue lisää: Mikä ALAT? Näin maksa-arvot mitataan

Lähteinä: Budowick, Bjålie, Rolstad, Toverud: Anatomian atlas. WSOY 1994. potilaanlaakarilehti.fi, terveyskirjasto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla