
Mikrobiologian professori Per Saris on huolissaan vanhusten suuhygienista ja sen lieveilmiöistä. Laitosolosuhteet voivat myös vaikuttaa vastustuskykyyn.
Vauvojen suun sammakset hoidetaan vanhan kansan perintein puolukalla tai karpalolla, marjoilla, jotka sisältävät luotaiselle hyvälle mikrobikannallemme hyödyllisiä bakteereja. Mutta entä vanhukset? Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris tietää, että etenkin laitoksissa vanhusten suuhygienia on paikoin huonolla tolalla.
- Laitoshoidossa olevilla vanhuksilla on usein suun hiivatulehduksia, mikä kertoo yleensä huonosta suuhygieniasta. Toinen syy saattaa löytyä ravinnosta, sillä yksipuolinen, liian vähän hyödyllisiä probiootteja sisältävä ruokavalio näkyy myös suun terveydessä.
Enemmän marjoja ja hedelmiä
Laitosolosuhteet näyttävät Per Sariksen mielestä muutenkin vaikuttavan epäedullisesti kehomme toimintaan.
- Kun ihminen siirtyy kotoaan esimerkiksi sairaalaan, hänen luonnollinen suolistoflooransa, se hyvien pöpöjen joukko, muuttuu ja yksinkertaistuu. Sellaisella ihmisellä, jolla on hyvä vastustuskyky on mahdollisimman monimuotoinen suolistofloora, Saris kertoo.
- Ravinnolla on tässä iso merkitys, sillä kun ruokailutottomuksemme tai ruokavaliomme yhtäkkiä muuttuvat, muuttuvat myös bakteeriimme.
Per Saris korostaa marjojen ja hedelmien merkitystä.
- Sokerit ja vaaleat viljat näyttävät olevan vastustuskykymme kannalta haitallisia. Sen sijaan oman kokemukseni perusteella marjat ja hedelmät tasapainottavat suolistoflooraamme ja pitävät sen monimuotoisena.
Yksilöllinen ruokavalio on tulevaisuutta
Yksi syö vain lihaa ja rasvaa, yksi karttaa hiilihydraatteja, yksi ei käytä maitoa.
Professori ymmärtää yksilöllisiä ruokavaliokokeiluja eikä pidä niitä yksistään huonona asiana.
- Länsimainen ravintokulttuurimme, jossa vaaleat leivät, pullat ja puhdas sokeri korostuvat, näyttää olevan huono juttu. On hyvä, jos ihmiset huomaavat jonkin ruokavalion sopivan heille paremmin kuin jonkin toisen, Per Saris sanoo.
- Ongelma vain on siinä, että yksilön on vaikea tietää, mikä itselle oikeasti sopii, sillä koko tämä bakteeriemme tutkimus on vasta vaiheessa.
Sen tutkija tietää, että paljon tietoa on tulossa jo lähiaikoina probioottien vaikutuksesta eri sairauksien syntyyn ja niiden ehkäisyyn.
- Chronin tauti ja diabetes näyttävät jo olevan yhteydessä muuttuneeseen suolistoflooraan. Tutkimusmenetelmät myös lääketieteessä kehittyvät vauhdilla niin, että suolistomme hyvinvoinnista on saatavilla kohta entistä selvemmin yksilöllistä tietoa, jonka varaan voimme räätälöidä syömisiämme.