Näillä vinkeillä juhlit ilman kaatokänniä

1970-luvulla suomalaismies tempaisi viikonloppuna pään täyteen. Nyt myös naiset lipittelevät viiniä ja olutta harva se päivä – ja kännikulttuurikin kukoistaa. Nämä kahdeksan vinkkiä auttavat, jos tahdot vähentää.

1970-luvulla alkoholi kuului juhliin. Uuden viisipäiväisen työviikon ansiosta perjantaipullosta tuli käsite. Miesten viikonloppuryyppäämisistä koitui sosiaalisia haittoja, väkivaltaa ja onnettomuuksia.

Naiset eivät vielä lipitelleet viiniä yhdessä vaan järjestivät kahvikekkereitä leipomuksineen. ”Libis”, valkoviini Liebfraumilch, ja ”Erkin pikakivääri”, punaviini Egri Bikaver, liitettiin opiskelijoiden ja kulttuuripiirien illanistujaisiin. Viini maistui niin karvaalta, että sitä juotiin sokeripala suussa.

Ravintolassa nainen saattoi tilata drinkin, Ampiaisen tai Tom Collinsin, ja jälkiruuan kanssa aprikoosiliköörin, kun miesseuralainen puolestaan kumosi konjakin.

Naisille määrättiin lääkekonjakkia keskenmenon ehkäisemiseksi.

Nuoriso vietti 1970-luvulla huoltoasemien baareissa kaljahuuruisia iltoja, ellei sitten humaltunut kotibileissä Marlin Helmeilevällä omenaviinillä.

Viiniä maanantaista alkaen

Nyt alkoholi on tullut arkeen. Kokonaiskulutus sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna nousi 1970-luvun alun 6 litrasta korkeimmillaan 12 litraan. Tuoreimmat tilastot kertovat kulutuksen kääntyneen laskuun ja olleen vuonna 2015 jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti 10,8 litraa.
Raittiiden osuus vähentyi vuodesta 1982 kuluvan vuosituhannen alkuun, mutta on sittemmin pysynyt samalla tasolla.

Noin joko kymmenes suomalainen on raitis.

Humalahakuinen juominen on haluttu korvata niin sanotulla eurooppalaisella kulttuurilla, jossa kertakulutus on vähäistä. Viinistä on tullut monelle mieluisa harrastus. Mietojen juomien suosiminen on tuonut alkoholin osaksi seurustelukulttuuria.

Humalahakuinen viikonloppuryyppääminen ei silti ole vähentynyt, ja nuorten biletyskulttuuri on voimissaan.

Alkoholin aiheuttamat maksasairaudet, myrkytykset ja psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet. Viinasta on tullut yhä enemmän terveydellinen ja kansanterveydellinen kysymys. Suomalaismiehet alkoholisoituvat yhä enemmän juomalla olutta, naiset juomalla viiniä. Samaan aikaan Euroopan suurissa viinimaissa alkoholin kulutus on vähentynyt.

Näin opit vähentämään

Jos tissuttelu tuntuu karkaavan käsistä, kokeile näitä:

 • 1. Pidä paussi. Tissuttelu jää helposti tavaksi ja jokapäiväistyy. Lasillinen, pari silloin tällöin ei vielä kaada maailmaa, mutta kokeile silti pitää paussia. Huomaat olossasi ehkä virkistäviä muutoksia.

 • 2. Juo välivettä. Jos tissuttelu tahtoo nousta hattuun, vähennä hiljalleen ja muista juoda välillä vain vettä. Myös alkoholittomat tuotteet alkavat olla maultaan miellyttäviä vaihtoehtoja.

 • 3.Vähennä määriä. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä voimakkaammin alkoholi vaikuttaa mieleen ja kehoon. Sietokyky heikkenee ja alkoholin haittavaikutukset lisääntyvät.

 • 4. Aloita juomapäiväkirja. Kirjaa ylös nauttimasi alkoholit: mitä joit, milloin ja paljonko. Kokeile laskureita. Jos kulutuksesi ylittää suositukset, on juomatapoja syytä tervehdyttää.

 • 5.Tarkista lääkitys. Lääkitys saattaa vahvistaa alkoholin haittoja. Joidenkin lääkkeiden tehokkuus kärsii, jos otat ryypyn.

 • 6. Puhu alkoholinkulutuksestasi. Lääkärit eivät suoraan kysy alkoholista, jos vastaanottokäynnin syynä on jokin muu vaiva, mutta mikä estää sinua ottamasta asiaa itse esille?

 • 7. Lähde kävelylle tai soita kaverille. Jos mielesi tekee ottaa lasillinen joka ilta, keksi tilalle jotain muuta mieluisaa tekemistä.

 • 8. Palkitse itsesi. Kokeile alkoholin sijaan muita keinoja: lue kiva kirja tai katso hyvä elokuva.

Artikkeli on koottu ET-lehdessä n:o 8/2015 ja ET Terveys -lehdessä n:o 6/2015 ilmestyneistä artikkeleista.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto