Oletko koskaan miettinyt, millainen olisi sinun elämäkertasi? Oman elämän käsitteleminen voi olla merkittävä matka koettujen asioiden ymmärtämiseen.

 1. Jokainen ihmisen elämä on ainutlaatuinen ja tarinan arvoinen.
 2. Elämäkerran avulla voi tehdä eletystä elämästä yhteenvedon. Kirjassa voi käsitellä koettuja haasteita ja elämyksiä tai tarkastella yksityiskohtaisesti tiettyjä elämänvaiheita kuten vaikkapa työuraa. Omaelämäkertaa kirjoittaessa saa itse valita, mitä kirjaan päätyy. Toiselle se voivat olla vaikeudet, toiselle juhlan aiheet.
 3. Hukumme nykyisin informaatiotulvaan: tieto sekä yksityiset muistot ovat sirpaleina kirjeissä, sähköposteissa, valokuvissa, tietokoneiden kovalevyillä, kännyköissä ja muun muassa sosiaalisessa mediassa. Elämäkerran avulla kokemukset ja muistot kerätään yhteen paikkaan, kirjan kansien väliin.
 4. Iän karttuessa muisti voi alkaa heikentyä ja tärkeätkin tapahtumat unohtua. Painettuna tekstinä muistot eivät haalistu, vaan jäävät myös seuraaville polville.
 5. Elämäkerta sopii erinomaisesti myös lahjaksi ystäville, perheenjäsenille tai suvun yhteiseksi tarinaksi.  Kirjoittaminen käynnistyy helposti kursseilla, joita löytyy muun muassa kansanopistoista, tai puuhaan voi palkata myös omaelämäkertoihin erikoistuneen kirjoittajan.

  Oletko koskaan miettinyt, miltä elämäsi näyttäytyisi kirjankansien välissä?  Millaisen elämäkerran sinä kirjoittaisit? Kerro ja keskustele aiheesta täällä.

  Vinkit antoi elämäkertoja tavallisille ihmisille kirjoittavan Taito Kustannuksen perustaja Nina Dale.
  Lisätietoja: elamakerta.fi

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: