Hyvä lihasvoima ehkäisee lihaskatoa ja monia kansantauteja sekä parantaa aivotoimintaakin. Huomaat harjoittelun tulokset nopeasti arjessasi.

Jalat liikkeelle

Jalkalihaksia tarvitsemme melkein kaikkeen, ennen muuta sujuvaan kävelyyn ja toimintakyvyn ylläpitoon. Kyykkyliikkeet ovat hyvästä, samoin säännöllinen askellus portaikossa ryhdikkäässä asennossa. Kun kunto kasvaa, lisää porrasmäärää.

Vahvuutta yläselkään

Yläselän vahvat lihakset estävät asennon lysähtämisen. Asenna jumppakuminauha vaikka ovenkahvaan, seiso ryhdikkäänä ja souda kuminauhan päitä taaksepäin niin, että lavat puristuvat yhteen. 

Rinta rottingille

Kumara asento kuroo rintalihasta usein kasaan, joten avaavista liikkeistä on apua. Punnerra seinää vasten selkä suorana. Rintalihas saa lihastyötä ja venyy. Seinäpunnerrus on hyvä vastaliike yläselän soudulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakarat hereille

Pakaralihas tekee askeleesta lennokkaamman ja suoristaa ryhdin jo lantiosta, mutta pakaroiden lihasvoima saattaa olla yllättävän heikko. Arkinen täsmäliike on nousu ylös tuolilta ja istuminen takaisin. Toista niin monta kertaa kuin jaksat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakaralihas tekee askeleesta lennokkaamman ja suoristaa ryhdin jo lantiosta.

Keskivartalo töihin

Vatsalihakset pitävät yllä ryhtiä ja suojaavat selkää. Seiso suorana ja nostele sitten polvia vuorotellen ja kierrä samalla vastakkaista kyynärpäätä nostetun polven suuntaan. Jatka, kunnes tunnet polttelua.

Vetreyttä jalkateriin

Jos askel alkaa lyhentyä, syy voi löytyä jalkaterän tai nilkan ongelmista. Vetristä jalkateriä ja pohkeita nousemalla seisoma-asennosta varpaille. Tee toistoja hallitusti niin, että liike alkaa vähän poltella jalkoja.

 

Lähteet: Satu Riihelä, geronomi AMK ja personal trainer. OmaGeronomi/Kohto Oy, omageronomi.fi

Juttu on julkaistu alkujaan ET-lehden numerossa 7/2020

Sisältö jatkuu mainoksen alla