Allergisten on syytä ottaa nenäsuihkeet ja antihistamiinit käyttöön, vaikka eletään vasta helmikuun loppua.

Eteläinen ilmavirtaus on tuonut Suomeen lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä Keski-Euroopasta. Pähkinäpensas aloittanee kukintansa etelässä viikon sisällä. Siitepölykausi on siis alkamassa poikkeuksellisen aikaisin, jo toista vuotta peräkkäin.

– Lepän ja pähkinäpensaan siitepölykaudesta odotetaan tavanomaista. Koivu kukki viime vuonna selvästi keskimääräistä runsaammin, joten tänä vuonna kukinta jää heikohkoksi, tutkija Annika Saarto Turun yliopistosta ennakoi.

Kolmasosalla on allerginen nuha

Suomalaisista peräti 30 prosenttia kärsii allergisesta nuhasta. 20 prosentilla nuhan aiheuttaja on siitepöly, ja yleisimmin siitepölyistä allergisoi koivu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Allergista nuhaa kannattaa hoitaa tehokkaasti. Nenästä on suora yhteys keuhkoihin, ja hoitamaton allerginen nuha saattaa laukaista astman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tehokkaimmin nuha talttuu antihistamiineilla ja kortisonipohjaisilla suihkeilla. Niitä saa apteekista ilman reseptiäkin, mutta jos lääkkeitä joutuu käyttämään pidemmän aikaa isompia määriä, reseptillä ne tulevat hiukan edullisemmiksi.

Pitkään käytettynä niin antihistamiinit kuin nenäsuihkeetkin saattavat kuivattaa limakalvoja. Silloin käyttöön kannattaa ottaa keittosuolasuihke tai öljypohjainen nenäsuihke. Niitä suihkautetaan nenään noin puoli tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen.

Nenäkannu auttaa myös allergiseen nuhaan

Monet allergista nuhaa sairastavat hyötyvät nenäkannun säännöllisestä käytöstä. Nenäkannun avulla kädenlämpöistä suolavettä valutetaan toisen sieraimen kautta nenätiehyiden läpi niin, että vesi valuu toisesta sieraimesta ulos. Vesi ei mene henkeen, kun hengittää suun kautta. Apteekissa osataan neuvoa nenäkannun käytössä.

Siitepölytilannetta seuraa ja siitä tiedottaa Turun yliopiston aerobiologian yksikkö. Yksikkö on laatinut valtakunnallisia siitepölytiedotteita jo 40 vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla