Suomalaisten suosikkikukka jouluna on tummanpunainen joulutähti.

Joulutähden ura joulukukkana alkoi satakunta vuotta sitten, jolloin kalifornialainen Paul Ecke alkoi viljellä sitä pelloillaan joulunajan leikkokukaksi. Kestäviä joulutähden oksia myytiin lopulta ympäri USA:ta. Kun siementaimien joukosta löytyi matalahko ja hyvin haaroittuva kasvi, Ecken poika Paul junior ryhtyi kasvattamaan joulutähtiä ruukkukasveina. Nykyaikainen tuuhea joulutähti syntyi 1960-luvulla, kun norjalainen Thormod Hegg jalosti vielä Eckeäkin tiiviskasvuisempia joulutähtilajikkeita.

Joulutähdet kasvavat nykyisin luonnostaan napakoiksi ja tiheiksi. Niiden loistavien ylälehtien värivalikoima on laajentunut luonnonlajin peruspunaisesta niin tumman rusehtavanpunaiseen kuin hentoon pinkkiinkin. Kermanvalkoisen lisäksi joulutähti voi nykyään ylpeillä limetinvihreillä ja lähes valkoisilla ylälehdillään. Kasvimaailman ihmeellisyydestä kertoo, että joulutähden ylälehdet voivat olla myös viirulliset, laikukkaat tai vaikkapa kiharan aaltoreunaiset.

Joulutähti on kotoisin Meksikosta, joten se on tottunut lämpimään. Vilukissan luonne kannattaa muistaa niin joulutähtihankintoja tehtäessä kuin kotonakin. Joulutähti on syytä aina pakata huolellisesti, jos sitä joudutaan kuljettamaan ulkona. Kukkien myyntipisteessä eristeeksi laitetaan yleensä useita kerroksia sanomalehteä tai lämpöpussi. Alle kymmenen asteen lämpötilassa joulutähteä ei milloinkaan pitäisi kuljettaa ilman kääreitä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joulutähden hoito

Joulutähti nauttii valoisasta ja lämpimästä paikasta. Se viihtyy hyvin myös ikkunalaudalla, jos lauta on sen verran leveä, etteivät lehdet kosketa kylmään ikkunaan. Tuuletusikkunan kohdalta joulutähti kannattaa myös siirtää kauemmaksi. Joulutähti – kuten muutkin kukat – menestyvät parhaiten, kunhan ne saavat olla hyvän matkan päässä voimakkaista lämmönlähteistä, kuten kynttilöistä, paahtavista lämpöpattereista ja takoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joulutähteä kannattaa kastella maltillisesti. Aluslautaselle valunut vesi kaadetaan heti pois. Näin joulutähti viihtyy vähintään koko adventtiajan, ja innokkaan hoitajan luona se jatkaa elämäänsä vaikkapa viherkasvina.

Lähde:Kauppapuutarhaliitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla