Hevoseni laukkaa seepralauman rinnalla ja laskeutuu empimättä krokotiilien kotijokeen. Tätä kokemusta en unohda koskaan.

Kaksi tulipunaisiin viittoihin sonnustautunutta masaimiestä kävelee totisena meitä kohti.

–Laskeuduitte väärälle lentokentälle,hesanovat.

Olemme lentäneet vuorokauden ja saapuneet keskelle savannia seeprojen ja antilooppien sekaan. Meidän pitäisi olla Masai Maran kansallisella luonnonsuojelualueella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ojennan kopion ratsastusryhmämme lentolipusta. Käy ilmi, että olemme oikeassa paikassa.

Kun ratsastussafarin järjestäjä Tristan Voorspui ja hänen avustajansa Jessi saapuvat pienen odottelun jälkeen noutamaan meitä, nousemme helpottuneina maastoautoihin. Matkalla kohti leiriä ihailemme suuria seepra- ja antilooppilaumoja.

Jännittää. Millaisia hevoset ovat? Miten selviän kuumuudesta?

Hurjaa laukkaa

Upeat, hyvin hoidetut täysverihevoset odottavat jo malttamattominaliikkeellelähtöä.Toimitimme etukäteen tallille tarkat tiedot ryhmämme ratsastuskokemuksesta. Sen perusteella Tristan on valinnut kullekin sopivan hevosen

Ensimmäisen päivän laukat yllättävät meidät hurjalla vauhdillaan. Ohitamme antilooppi- ja norsulaumoja. Tristan esittelee kaikki kohtaamamme eläimet, kertoo niiden elintavoista ja neuvoo, miten opimme erottamaan toisistaan lukuisat eri antilooppilajit.

Ennen auringonlaskua vaihdamme nuotiolla kokemuksia hevosista ja ratsastuksesta.

Laukkaa seeprojen kanssa

Herään lintujen sirkutukseen, ja tasan kello kuusi henkilökunta toivottaa hyvät huomenet. Teltan edessä odottavat puhdistetut ratsastuskenkäni.

Ratsastaessa pääsemme ihmeellisen lähelle eläimiä. Ne eivät näytä pelkäävän meitä lainkaan.

Eläimet eivät pelkää meitä lainkaan.

Tänään ohjelmassa on kirahveja, norsuja, seeproja,sakaaleja,punalehmäantilooppejasekä thomsonin- ja grantingaselleja. Päivä huipentuu pitkään laukkaan valtavien antilooppi- ja seepralaumojen rinnalla.

Iltapäivällä aurinko paahtaa kuumimmillaan. Kun ylitämme sameanruskean joen. Hevoset juovat ahnaasti vettä, ja me laitamme taskulämpimän vesipullon kiertämään. Lounaspiknikillä Tristan grillaa oluessa marinoitua karitsaa. Syödessämme seuraamme liittyy viisi hurmaavaa norsua.

Leijonat tulevat kohti

Illallisen jälkeen sulloudumme autoon. Yösafarin oppaana on masaimies Netty. Hän istuu auton katolla ja näyttää lampullaan suuntaa, johon meidän tulee säkkipimeässä katsoa. Valokeila osuu nuoreen urosleopardiin.

Pian Netty huomaa komean urosleijonan. Seuraamme kiinnostuneina sen saalistusretkeä. Kun olemme kääntymäisillämme kohti leiriä, näemme vielä naarasleijonan. Se asettuu makaamaan auton viereen kuin valmiina kuvattavaksi. Häkeltyneenä ynnään, että nyt olen nähnyt safarien kuulun viisikon The Big Fiven: norsun, puhvelin, sarvikuonon, leopardi nja leijonan.

Etukäteen olin hermoillut leijonien kohtaamista savannilla ratsastaessamme. Neljäntenä päivänä se sitten tapahtuu.

Neljäntenä päivänä se tapahtuu: 3 leijonaa lähestyy reipasta vauhtia.

Kolme naarasleijonaa lähestyy meitä reipasta vauhtia. Ne painelevat määrätietoisesti aivan editsemme kiinnittämättä meihin juuri lainkaan huomiota. Kauhun sijaan minut valtaa käsittämätön onnen tunne: Mitä muuta voisin safarilta enää odottaa?

Krokotiilien sekaan

Tristan oli kertonut, että jossakin vaiheessa meidän on ylitettävä Marajoki.

Seuraamme joen vartta ja etsimme sopivaa ylityspaikkaa. Näen joen kuhisevan krokotiileja ja virtahepoja. Sydämeni hakkaa vimmatusti.

Tristanin perässä laskeudumme kuitenkin kuuliaisesti tiiviinä laumana jokeen. Hevoset ovat yllättävän säyseitä. Vesi ulottuu vain niiden vatsan korkeudelle. Virtahevot pysyvät meistä parinkymmenen metrin päässä.

Minun Afrikkani

Kuudentena ratsastuspäivänä edessämme kohoaa lähes pystysuora syvänvihreä rinne. Nyt vain pitäisi päästä sen huipulle.

Hevoset ja ratsastajat puuskuttavat. Fyysisesti rankka nousu johtaa ratsukot noin 2000 metrin korkeuteen. Täällä kuvattiin vuonna 1985 kirjailija Karen Blixenin elämästä kertovaa elokuvaa Minun Afrikkani.

Rankka nousu on vaivan arvoinen, sillä kauniimpaa leiriytymispaikkaa on mahdotonta kuvitella. Vihreys kaikissa sävyissään ympäröi meidät. Jylhyyttä, korkeutta, hiljaisuutta, vehreyttä ja luonnon villiä viehkeyttä. Enempää ei voisi toivoa.

Hyvä tietää

Kenian ratsastussafari soveltuu parhaiten kokeneille maastoratsastuksen harrastajille. Savannilla on paljon pitkiä ja vauhdikkaita laukkaosuuksia. Savannin pohja on monin paikoin kivinen ja kuoppainen.

Masain Maran ratsastussafareita järjestää muun muassa perinteikäs yhdysvaltalainen ratsastusmatkojen järjestäjä Equitours.

Equitoursin Masai Marassa järjestettävän 7 päivän ratsastussafarin hinta alkaen noin 5000 euroa. Hintaan sisältyvät kaikki maakustannukset juomineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla