Mini Marttila on tunnesyöppö, joka päätti yrittää jumalatonta itsekuria ja tervehtyä. Näin se onnistui.

"Minä olen tunnesyöppö. Syön, kun ottaa päähän, ja syön, kun olen iloinen. Jos en koe kumpaakaan noista tunteista, mietin, että mikäs olo se tämä on, ja syön siihenkin.

Keväällä 2013 mahduin pöydän alle seisomaan, mutten makaamaan. En saanut kengännauhoja solmittua, koska maha oli tiellä. Menin kuin zombie. Jos kävelin raput ylös, olin varma, että kuolen.

Ajattelin, että ei tämä näin voi mennä. Jos pystyn itse vaikuttamaan hyvinvointiini, minun pitää se tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuona keväänä näin lehdessä ilmoituksen kuntosaliketju Finnbodyn painonpudotusryhmästä, joka oli suunnattu ikäihmisille. Ajattelin, että menen katsomaan, mutta minulla ei ollut korkeita odotuksia. Innostuin kuitenkin kovasti ja pudotin 26 kiloa neljässä kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sain ryhmästä ruokalistan ja luin sitä kuin piru Raamattua. Roskaruoka jäi, samoin suola, sokeri ja huonot hiilihydraatit. Myös rasvan määrän vedettiin tosi vähiin. Proteiinia syötiin paljon joka ruokailun yhteydessä.

Kahdeksan ensimmäistä viikkoa oli tosi tiukka ruokavalio, mikä tarkoitti ohjeiden pilkuntarkkaa noudattamista. Välillä tuntui, että jatkuvasti piti syödä, koska ruokailuvälit olivat maksimissaan neljä tuntia. Herkut sai unohtaa. Tämän jälkeen lisättiin yksi herkkupäivä viikossa – ja se tarkoittaa todellakin vain yhtä päivää.

Lue myös: Näin onnistut laihduttamisessa ja kuntoilussa!

Ryhmän vetäjän katse tehoaa

Elämäni muuttui laihtumisen ansiosta. Olen aina yskinyt paljon, mutta nyt yskä loppui. Käsittääkseni ylipainoisella pallea painaa keuhkoja, minkä vuoksi yskittää.

Lakkasin myös kuorsaamasta. Polvia vihlonut kipu katosi, ja sain valtavasti lisää energiaa.

"Olen aina ollut eloisa,
mutta laihtumisen jälkeen vitsailin,
että nyt minulle on tullut aikuisten ADHD!"

Lisäksi olen aiempaa positiivisempi.

Ryhmä kokoontui 12 viikon ajan. Tietoa laihduttamisesta on nykyään paljon tarjolla, mutta mikään ei voita omakohtaista kokemusta hyvästä trainerista. Ryhmäämme veti totaalisen mahtava ammatti-ihminen Anne-Mari Järvinen eli AMG. Hän välittää aidosti jokaisesta ryhmän jäsenestä.

AMG pitää pelkällä katseellaan painonpudottajan kaidalla polulla. Jos kerroin hänelle lipsuneeni ruokavaliosta, hän katsoi kauniilla, pyöreillä silmillään ja sanoi, että ei se mitään, ensi kerralla sitten paremmin. Silloin suoraan sanoen hävetti oma saamattomuuteni ja patalaiskuuteni.

Ryhmän loppumisen jälkeen olemme porukan kanssa viestitelleet Facebookissa, tavanneet salilla ja käyneet AMG:n jumpissa. Käyn myös aamuisin tunnin kävelylenkillä. Kerran viikossa on lepopäivä.

Mielenkiintoinen artikkeli: Tämä on yleisin harhaluulo laihduttamisesta

Munakasta intialaisittain

Olen lihonut jonkun verran takaisin, mutta minulla on kaikki palikat hallussa kilojen pudottamiseen. Olenkin taas ryhdistäytynyt.

Vaatii jumalatonta itsekuria noudattaa niitä ohjeita, jotka on saanut. Alussa painoa tai nestettä lähtee nopeasti, mutta neljän–kuuden viikon jälkeen homma saattaa pysähtyä kuin seinään. Silloin täytyy olla kärsivällinen ja luottaa siihen, että paino alkaa taas kohta pudota.

Sorrun helposti syömään liikaa, jos olen surullinen, väsynyt tai koen epäonnistuneeni. Vaikeinta on illalla, varsinkin jos on huono ilma eikä huvita lähteä ulos. Silloin alan heti miettiä, mitä söisin. Siksi pidän jääkaapissa isoa rasiaa, johon olen valmiiksi pilkkonut tomaattia, kurkkua ja porkkanaa.

Käytän mielikuvitusta ruuan laitossa, kokeilen kaikenlaista. Keittiössäni on paljon intialaisia mausteita, joilla saan kätevästi korvattua myös suolan. Esimerkiksi munakkaaseen saatan laittaa kormacurryä.

Olen 71-vuotias, mutta en halua näyttää kolmekymppiseltä, vaan terveeltä omanikäiseltäni ihmiseltä. Pyrin myös siihen, että pidän itsestäni. Ei voi vaatia, että muut välittävät minusta, jos en itse välitä itsestäni.”

täälläkanssa

Hienoa! Lisäisin kyllä voita, oliiviöljyä, kookosöljyä ruokavalioon. Pitää aivot ja nivelet notkeana. Voikin on vapautettu pannasta! Rypsiöljy härskiintyy kropassa, se pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla