Hissu Kytö muutti Suomeen 1970-luvulla, mutta edelleen hän on monelle mamu. Kuka hän oikeastaan on?

Uraauurtavaa työtä. Niin lukee Siirtolaisinstituutin palkintoperusteluissa, kun he vajaa viikko sitten myönsivät Hülya Kydölle John Morton -palkinnon hänen työstään maahanmuuttajien parissa.

Hülya, suomalaisten jo tosin yli 40 vuotta sitten Hissuksi nimeämä, on otettu palkinnosta. Vähän hämmentynytkin. Hänelle työ ulkomailta tänne muuttaneiden keskuudessa on enemmän elämäntehtävä kuin palkkatyö.

– Tiedän itse, miten rankkaa on tullaa vieraana maahan, jossa ihmiset eivät ole ihan maailman sosiaalisimmasta päästä, Hissu myhäilee.

Lue myös: Yksinäisyys vaivaa ulkomailta tulleita vanhuksia

Mamu on haukkumasana

Mutta yhden asian Hissu korjaa: hän tekee töitä mieluummin Suomeen muuttaneiden kuin maahanmuuttajien kanssa.

– Inhoan mamu sanaa! Se leimaa, on haukkumasana, joka enemmän erottaa kuin yhdistää. Vaikka minäkin olen jo 18-vuotiaana lähtenyt pois Turkista, olen yhä edelleen monen mielestä mamu.

Hissusta asenteen pakolaisia kohtaan ovat viime vuosina koventuneet. Siihen löytyy hänestä syy, ihmisten paha olo.

– Kun on työttömyyttä ja taloudellisia ongelmia, niille halutaan löytää jokin selitys. Siihen ulkomailta tulleet ovat käyneet hyvin.

Hissun mielestä pakolaisten sijaan tyytymättömien pitäisi osoittaa syyttävää sormeaan Arkadianmäelle päin, jossa päätökset maahanmuuttokiintiöistä ja -politiikasta tehdään.

– Päättäjien pitää kantaa vastuu päätöksistään. Jos Suomessa on päätetty ottaa tänne ihmisiä muualta, heistä pitää huolehtia eikä ainakaan päästää tilannetta kärjistymään, Hissu selittää.

Hissu on tehnyt pakolaisten kanssa töitä ihan siitä lähtien kuin ensimmäiset venepakolaiset 1987 saapuivat Suomeen.

– Rakastan työtäni, mutta täytyy myöntää että välillä turhauttaa. Tuntuu, että maahanmuuttoasioissa keksitään pyörä satoja kertoja uudelleen. Järjestetään aina uusia kuinka kohdata maahanmuuttaja -seminaareja, mutta isompi näkemys puuttuu.

 Ulkomaalaiset eivät ole samasta puusta

Hissun mielestä ulkomaalaisasioissa tarvitaan vahvasti ruohonjuuritason ihmisiä. Siitä tarpeesta syntyi vuosituhannen alussa DaisyLadies ry:n auttamaan Suomeen muuttaneiden naisten integroitumista yhteiskuntaan.

Ensi vuodet toimistoa pyöritettiin Hissun olohuoneesta. Nyt yhdistys on laajentunut myös auttamaan ikääntyviä sekä nuoria, ja Turun keskustassa sijaitsevassa Muistojen kodissa toimii vireä päivätoimintakeskus, jossa Hissu työskentelee.

– Meidän tärkein tehtävämme on kohdata ihmisiä ja kuunnella heidän yksilöllisiä tarpeitaan.

Hissun mielestä suomalaisen maahanmuuttotyön suurimpia kompastuskiviä onkin juuri se, että kaikkia ulkomaalaisia kohdellaan yhtenä massana, ei ymmärretä kulttuurien erovaisuuksia. Tasa-arvoa ei voi vaikkapa tuputtaa islamilaiseen perheeseen suomalaisista lähtökohdista.

– Olen tehnyt vuosien varrella paljon työtä ehkäistäkseni naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Siinä apua ei tarvitse vain nainen, vaan koko perhe. Jos perheen tai suvun vanhimman saa tajuamaan, että mistä on kyse, usein homma alkaa purkautua. Tällaiset asiat herkästi unohdetaan virallisessa maahanmuuttotyössä.

Hissu tietää mistä puhuu, sillä hänkään ei olisi täällä ilman oman sukunsa kanssa käytyjä pitkällisiä keskusteluja.

– Kun aikoinaan rakastuin suomalaismieheen, koko perhe vastusti muuttoani. Vuosi siinä meni, ennen kuin sain heidän mielensä muuttumaan. Ja erityisesti siihen tarvittiin isoisän suostumus, Hissu nauraa.

Hissun elämästä kerrotaan lisää ET-lehdessä 10/2015, joka ilmestyy 27. toukokuuta.

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.