Pieksämäkeläinen Arto Hyvönen, 55, oli ”A-luokan” lihansyöjä, joka hämmästyi itsekin, miten helposti vaihto kasvisruokiin kävi. Ruokavalio liennytti nivelkivut.
"Minulla oli vielä kuusi vuotta sitten Kiuruvedellä 80 emakon jalostussikala. Työ oli raskasta. Purin stressiä liikkumalla paljon, hölkkäsin ja hiihdin. Kuvittelin aina, että runkoni kyllä kestäisi iän karttumisen. Siksi olikin yllätys, että 45-vuotiaana jalkani kipeytyivät ja molemmista lonkistani löydettiin nivelrikko.
Nivelrikko oli ärhäkkä, ja sitä oli alkavana myös polvissani. Lääkäri ennusti, että joutuisin jättämään työni viiden vuoden sisällä. En uskonut siihen, sillä olin investoinut sikalaan ja halusin työskennellä eläkevuosiin asti.
Neljä vuotta myöhemmin oikea lonkkani kuitenkin hajosi kesken puintiviikkojen kokonaan, enkä kyennyt enää liikkumaan. Työnteko loppui siihen. Lonkkieni leikkauksen jälkeen todettiin, että myös polveni vaativat leikkausta.
Masentuminen toi ylipainon
Minun oli myytävä sikala, ja jouduin taloudellisiin vaikeuksiin. Masennuin ja lihoin 15 kiloa. Polvileikkauksen jälkeen nivelrikkoa löytyi myös alaselästä ja olkapäistä. Tulevaisuus näytti synkältä, pyörätuolistakin puhuttiin.
Olin aivan lopussa, ja jäin sairaseläkkeelle. Urheilullinen taustani vaikutti kuitenkin niin, että kävin terveysasemalla kuntouttamassa itseäni. Siellä kuulin terveysprojektista, joka perustui kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hain mukaan, sillä minulla oli niin paljon kipuja, että halusin kokeilla tuonkin mahdollisuuden.
Ensimmäisellä tapaamiskerralla opin, mitä on matala-asteinen tulehdus. Se on piilevä ”kuume” kehossamme, joka aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja.
Ennen kuin kurssi alkoi tammikuussa 2012, kävin verikokeessa, jossa kehoni tulehdusarvoksi todettiin kaksi. Kyseessä oli elämäntavoistani johtuva matala-asteinen tulehdus. Terveysprojektissa korostettiin kasvisten ja ravitsevien kuitujen merkitystä. Tulehdusta lähdettiin hoitamaan niistä koostuvalla ruokavaliolla.
Makuaisti herkistyi
En ollut varma, voisinko elää kasvisruualla. Kurssilla valmistimme itsekin ruokia, ja yllätyksekseni ateriat olivatkin todella maittavia. Runsas kuitumäärä piti nälän pitkään loitolla.
"Olin kasvanut A-luokan lihansyöjäksi maanviljelijäperheessä: söin lounaaksi lihapaistia ja pottua ja päivälliseksi pottua ja lihapaistia."
Viiden viikon ruokakokeilun jälkeen kävin uudelleen verikokeissa. Kolesteroli- ja rasva-arvoni olivat normalisoituneet. Tulehdusarvoni oli alle yhden.
Olen jatkanut kurssin elämänohjeiden mukaan, ja tulehdusarvoni on nyt 0,40. Myös kipuni ovat rauhoittuneet ja ylipaino lähtenyt itsekseen pois. Vaikeaa tämä ei ole. Opettelin hyvän elämänrytmin, nukuin kunnolla, liikuin hyvin ja laitoin terveellistä ruokaa. Repsahduksien jälkeen oli helppoa palata opittuun malliin.
Sokeriin tai kahviin en koske, enkä juuri maitoon tai lihaan. En halua syödä pitkälle prosessoitua ruokaa. Ruokajuomana on raikas vesi. Puolessa vuodessa värit tulivat takaisin elämääni. Makuaisti herkistyi, vatsa alkoi toimia.
Nykyisin teen vapaaehtoistyötä projektin yhdistyksen sihteerinä ja vastaan kurssin liikunnasta. Ruokailuni ohjenuora on sellainen, että syön aamulla kuin kuningas, päivällä kuin prinssi ja illalla kuin kerjäläinen."
Arton suosikit
Riisisavutofupaistos
3-4 dl täysjyväriisiä
2 porkkanaa
300 g parsakaalia
1 iso sipuli
1 savutofu
1 purkki kookosmaitoa
Yrttisuolaa maun mukaan
Keitä riisi puolikypsäksi.
Raasta porkkana. Pilko sipuli, parsakaali ja savutofu pieniksi paloiksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään, laita uunikulhoon ja paista 200-asteisssa uunissa noin 20 minuuttia.