Ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo tietää, että ruoka voi aiheuttaa ristiriitoja eri sukupolvien välillä. Voivatko vanhemmat päättää, että lapsella on kasvisruokavalio? Saako mummi silloin tarjota lihapullia?

Mummi tai ukki hellittelee mielellään lapsenlastaan perinteisesti hyväksi havaituilla herkuilla: lihapullilla, letuilla tai vaikka kuohkealla vispipuurolla. Lapsen vanhemmat sen sijaan voivat noudattaa hyvinkin tarkkaa ruokavaliota.

Kai lapsi saa isovanhemmillaan syödä sitä ruokaa, mitä isovanhemmat kulloinkin tarjoavat?

- Vanhemmat ovat lapsen ensisijaisia kasvattajia. Isovanhempien rooli on tukea ja neuvoa, mutta jokainen vanhempi tekee omat ratkaisunsa lasten kasvatuksessa. Isovanhempien on hyvä kunnioittaa vanhempien valitsemaa linjaa myös ruokailussa, THL:n ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä sanoisit isovanhemmille, jotka epäilevät, ettei lapsi saa riittävästi ravintoaineita vegaaniruokavaliosta?

- Vegaaniruokavalio on turvallinen lapsille, kun se on monipuolinen. Silloin siihen kuuluu täysviljaa, vihanneksia ja juureksia, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä sekä hedelmiä, marjoja ja kasvirasvoja. Maito korvataan ravitsevalla ruokajuomalla. Vegaaniperheet saavat apua ruokavalion suunnitteluun ravitsemusterapeutilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karppaaminen tai muut muotidieetit eivät sen sijaan kuuluu lapsen ruokavalioon. Lääkäriseura Duodecimin verkkosivuilla otetaan myös kriitisesti kantaa jopa kasvisruokavalioon lapsella, sillä ellei lapsen ruokavalio ole riittävän monipuolinen, hän voi jopa jäädä kasvussa jälkeen ikätovereistaan.

"Vaikka kasvisruokavalio on kiistatta monella tavalla terveellinen, se on myös jonkinasteinen riski etenkin alle kolmivuotiaalle, joka ensimmäisinä vuosinaan kasvaa erittäin nopeasti. Aikuinen voi kasvisruokavalion avulla välttää lihavuutta, sydän- ja verisuonitautien riskiä ja tyypin 2 diabeteksen vaaraa. Samanlaista ruokavaliota noudattava lapsi voi kuitenkin jäädä kasvussaan ikätovereista jälkeen.

"On todettu, että vegetaristilapset ovat yleensä hiukan lyhyempiä ja kevyempiä kuin sekaruokaa syövät."

Jos pituuskasvu selvästi hidastuu tai pituuspaino laskee, syyt on selvitettävä ja niihin on puututtava lapsen terveyden takia. Hemoglobiiniseuranta yhden–kahden vuoden iässä on perusteltu kasvisruokavalion vähäisen rautapitoisuuden vuoksi."

Monenlaista kasvisruokaa

Vegaaniruokavalion turvallisuutta ei voida taata, sillä asiasta ei ole toistaiseksi sen paremmin suomalaista tutkimustietoa kuin vankkaa käytännön kokemustakaan. Suomessa ei ole saatavilla kovin laajaa valikoimaa eläinperäisiä elintarvikkeita korvaavia tuotteita. Se hankaloittaa ravitsemuksellisesti riittävän vegaaniruokavalion koostamista.

Jos perhe haluaa lasten noudattavan vegaaniruokavaliota, pitää vanhemmilla olla hyvä elintarviketuntemus ja ravitsemustietämys. Myös ruoanlaittotaito on tarpeen. Vegaaniruokavaliota on aina syytä täydentää B12-vitamiinilla, D-vitamiinilla, kalsiumilla ja tarvittaessa raudalla.

Vegaanilapsilla ongelmana saattaa lisäksi olla energian saannin riittämättömyys. Kasvikunnan tuotteita on syötävä paljon, jotta niistä saisi riittävästi energiaa.

Monipuolisesti koostettu semi-, lakto- tai lakto-ovovegetaarinen ruokavalio sisältää yleensä riittävästi eri ravintoaineita.

Lähde: Duodecim.

Asiantuntija: Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo / THL

Vierailija

"Vegaaniruokavalio on turvallinen lapsille, kun se on monipuolinen."

= Sekaruokavalio on turvallinen lapsille, kun se on monipuolinen.

Ei pidä unohtaa. Lapsi tulee sairaaksi jos se syö pelkkää maitoa ja lihaa.

Vierailija

Myös sekaruokavaliota  on syytä täydentää B12-vitamiinilla, D-vitamiinilla, kalsiumilla ja tarvittaessa raudalla.

Lihaa syödään muutenkin liikaa, liika proteiini kuormittaa elimistöä. Maitoa joissain maissa ei juoda ollenkaan, ei tarttis suomessakaan, miksi ihminen juo vasikalle tarkoitettua maitoa!? Toisen lajin maitoa? Miksei juoda ihmisen maitoa? Joisitko naapurin itsestään lypsämää maitoa aamukahvissasi?

"Suomessa ei ole saatavilla kovin laajaa valikoimaa eläinperäisiä elintarvikkeita korvaavia tuotteita. Se hankaloittaa ravitsemuksellisesti riittävän vegaaniruokavalion koostamista." - VÄÄRIN!

Kovin ennakkoluuloinen ja värittynyt artikkeli, taas. Ei ole mukamas tutkittu, mutta kuitenkin jotenkin todettu kaikenlaista pituuskasvun vaikutuksia ym..
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla