Keräilyn ja taiteen tuntija Pentti Avomaa analysoi Unto Koistisen maalauksen. Hintataso Koistisen töissä on pitänyt hyvin pintansa.

"Unto Koistisen maalauksilla on ollut jatkuvasti kysyntää, ja runsaahkosta tarjonnasta huolimatta hintatasokin on hyvin pitänyt pintansa. Alastomista naisista – yhdistettynä omaperäiseen maalaustyyliin - tehdyt maalaukset ovat hänen erikoisalaansa, ja ne tuntuvat viehättävän myös nuorempia taiteen harrastajia. Tyylissä on jotain picassomaista. Hintataso on kuitenkin lähempänä varttuneempien taiteen keräilijöiden lompakkoa.

Koistinen harjoitti taiteilijan opintojaan jo 1930-luvulla, mutta teki syrjähypyn toisen maailmansodan aikana poliisin ammattiin. Sodan päätyttyä hän kuitenkin palasi taiteilijanuralle, mikä oli onneksi ainakin maan taide-elämälle ja ehkä myös poliisilaitokselle.

Mielenkiintoisemmistakin syrjähypyistä kuiskailtiin pääkaupungin kulttuuripiireissä.

Tuo lukijan mainitsema kamee-nimitys tulee muuten kovalevylle valkoiselle pohjalle kaiverretuista ja koistismaisesti niukoin värein patinoiduista naishahmoista. Nämä työt muistuttivat kameekoruja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unto Koistinen palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1963.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koistisen maalauksia 1950- ja 1960-luvulta ei ole läheskään niin paljon tarjolla kuin 1970-luvun töitä. Varhaisemmat ovat todennäköisesti arvokkaampia, mutta hinta riippuu niin monista muistakin seikoista – mm. aiheesta ja taulun koosta.

1960-luvulta peräisin olevia öljyväritöitä - joissa on suunnilleen samanlainen aihe kuin lukijan lähettämässä kuvassa – on myyty Hagelstamin ja Bukowskin huutokaupoissa yleensä 1.500-3.000 euron hintaan, mutta onpa Bukowskilla maksettu hänen Kaunotar-öljyvärityöstään peräti runsaat 18.000 euroa. Se oli vuodelta 1968 ja isokokoinen, 123X95 cm.

Koska tämä lukijan omistuksessa oleva työ on melkoisesti pienempi, mutta 1950-luvulta, laittaisin hintahaarukan huutokaupassa 3 000 - 6000 euroon.

Jos Suomen talous lähtisi taas kunnolla käyntiin, tämä hinta-arvio olisi todennäköisesti alakantissa."

Pentti Avomaa

Lue lisää perintötavaroiden arvioita täältä.

Unto Koistinen

Syntyi 27. heinäkuuta 1917, Helsinki ja kuoli 9. toukokuuta 1994.

Suomalainen taidemaalari ja taidegraafikko.

Opiskeli 1930-luvulla Taideteollisesta keskuskoulussa ja 1940-luvulla Suomen Taideakatemian koulussa sekä Ruotsin kuninkaallisesta tiedeakatemiassa.

Teokset käsittävät piirroksia, maalauksia ja grafiikkaa. Koistisen tuotannossa toistuvat useasti ihmis- ja maisema-aiheet.

Hän sai urallaan monia palkintoja ja tunnustuksia. Valtion taiteilijaeläkettä Koistinen sai vuodesta 1979.

Sisältö jatkuu mainoksen alla