Peleillä on uskomaton vaikutus niin ihmisen mieleen, kuin muistiinkin. Jokainen meistä unohtaa joskus työhanskat kotiin, koulukirjan pulpettiin tai ostaa kaupasta vieraille kahvikermaa. Varsinkin nykypäivän suorittavassa yhteiskunnassa ei ole ihmekään, että muisti välillä pätkii, koska on niin paljon asioita muistettavana.

On kuitenkin monia tapoja, joilla muistia pystyy harjoittamaan. Näitä ovat muunmuassa erilaiset tehtävät ja pelit. Mikä olisikaan hauskempaa ja kehittävämpää kuin viettää aikaa pelien parissa yksin tai porukalla ja samalla parantaa omia kognitiivisia taitoja?

Mitä peleistä on tutkittu?

Usein pelejä ajatellaan vain viihteellisarvollisessa mielessä, eikä ymmärretä, kuinka hyviä ne ovat ihmisen vireystilan sekä kognitiivisten kykyjen ja muistin kehityksessä. Pelejä on suunniteltu kaiken ikäisille ja vaikka osa peleistä voivat joidenkin mielestä olla epämiellyttävää räiskintää, kasvattavat nekin esimerkiksi pelaajanrefleksejä, tunnetaitoja sekä keskittymiskykyä.

Lapsista usein huomaa, jos pelit valtaavat liikaa mieltä ja ne sekoittuvat arkeen ja leikkeihin. Myös aikuisilla liian rajut pelit voivat tulla uniin painajaisina. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että on olemassa rentoja ja yksinkin pelattavia pelejä, joita voi hyödyntää muistin virkistykseksi?

Pelejä on tutkittu vuosikausien ajan ja ne on yhdistetty ehkäisevän muistisairauksia, mielenterveyttä sekä sosiaalisten suhteiden karsiutumista. Lautapelejen lisäksi verkossa tapahtuva pelaaminen on vähentänyt pelaajien kokemaa yksinäisyyttä sekä rohkaissut sosiaalisten suhteiden solmimiseen myös pelikentän ulkopuolella.

Mutta miten voit oppia pokerin säännöt tai muiden korttipelien säännöt evolutiivisella tavalla ja samalla parantaa muistia? Se ei vaadi paljon muuta kuin pelaamisen aloittamisen. Kaikki tapahtuu omissa aivoissasi, kun haluat saada parhaan mahdollisen lopputuloksen, josta pidät pelissä.

Millaiset pelit ovat parhaita muistin kehittämiseen?

Jos muistia halutaan kehittää, suositellaan pelejä, joissa joutuu tosissaan käyttää hoksottimia. Esimerkiksi erilaiset muistipelit, korttipelit tai erilaiset lautapelit laittavat aivot työskentelemään mukavasti.

Esimerkiksi pasianssi, tetris, muistipelit, pulmapelit, strategiapelit, täydennättävät tarinat tai koottavat pelit harjoittavat silmien, käsien ja aivojen yhteistyötä. Samalla tuttavien kanssa pelatessa voi vaihtaa kuulumisia ja nauraa yhdessä pelien kommelluksille.

Myös esimerkiksi perinteinen Alias jakaa koukuttavuudellaan mielipiteitä, mutta se on peli, mikä haastaa kertojaansa. Ideana on selittää peliparilleen erilaisia sanoja kiertoilmauksin ja myös muut kilpailijat pystyvät kuulemaan ne. Pystytkö siis selittämään sanan niin, etteivät toiset älyä sen merkitystä?

Muisti on moninainen väline

Jos haluaa parantaa muistiaan esimerkiksi pelien avulla, on hyvin mielenkiintoista tietää, miten muisti toimii. Kun painamme mieleen asioita, kutsutaan ensimmäistä muistamisen vaihetta työmuistiksi. Silloin käsittelemme aistiemme kautta vastaanotetun tiedon.

Työmuisti on hyvin tärkeä muistin muoto, sillä sitä voisi ajatella kuin suodattimeksi. Me mietimme työmuistissa, mitkä asiat on tärkeää muistaa ja mitkä voimme pudottaa pois eli unohtaa.

Aina tätä ei tietenkään tehdä tietoisesti, sillä esimerkiksi joku super mukava tai ikävä tapahtuma voi jäädä vahvasti muistiimme, vaikka emme sitä haluaisikaan. Työmuistia voi kuitenkin työstää esimerkiksi pelien avulla.

Kun tarvitsemme jotain muististamme, puhumme mieleenpalauttamisesta. Myös tätä voidaan treenata erilaisten harjotteiden kautta ja esimerkiksi muistipelit ovat tähän oiva keino. Mieleenpalauttaminen voi tapahtua passiivisesti tai aktiivisesti riippuen muistettavasta asiasta.

Toimiiko muistini?

On aika hassua, että jos muistimme toimii niin sanotusti normaalisti, emme ajattele muistamista niinkään. Asiat jäävät silloin mieleemme turhia ponnistelematta. Silloin taas jos muisti alkaa niin sanotusti reistailemaan tai on liikaa asioita tehtävänä, alkaa se näkymään suorituksessa ja arjessamme merkittävästi.

Koska voimme tietoisesti tukea muistiamme, voimme testata sitä erilaisten muistitestien avulla. Netistä testejä pystyy tekemään erilaisia ja jos olet suuresti huolissasi omasta tai läheisesi muistista, olisi hyvä käydä lääkärissä tekemässä virallisia muistitestejä.

Pelit ovat tästäkin syystä loistava apukeino muistin tueksi. Pelejä on niin paljon erilaisia, kuin on meitä ihmisiäkin, eli jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Pelejä voi myös pelata yksin, jos muiden kanssa pelaaminen tuntuu hävettävältä tai kukaan lähipiiristä ei oikein innostu pelaamisesta.

Muistihäiriöt on tärkeää huomata

Jos kärsit muistihäiriöistä, älä häpeä. Se on todella luonnollista varsinkin hektisessä arjessa tai iän karttuessa. Kannattaa hakea ajoissa apua mahdollisiin ongelmiin ja selvittää niiden syitä.

Ainoastaan huonosti nukutut yöt, stressi ja liiallinen asioiden hoitaminen yhtä aikaa aiheuttavat hetkellisiä muistihäiriöitä. Muista olla armollinen niin itsellesi, kuin läheisillesi ja ota vaikka pelit tukemaan muistiasi.

Yleisimmät syyt muistin heikentymiselle ovat kaikkia muita syitä, kuin vammasta tai neurologisesta sairaudesta johtuvia. Sen vuoksi muistin häiriöitä ei pidä liikaa säikähtää, vaan tarttua härkää kiinni sarvista.

Joskus muistiongelmat myös nivoutuvat ihmisen tapoihin tai luonteeseen, mutta tähänkin järjestelmällisyys sekä säännölliset muistia säätelevät pelit voivat olla oiva apukeino.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla