Jatkuvien, sähkön historiallisesti korkeista hinnoista kertovien artikkelien lomassa moni meistä on varmasti alkanut jo etukäteen pelätä tulevaa talvea. Olivat lämpötilat silloin mitkä tahansa, onko lämmitystä varaa pitää päällä lainkaan?

Mistä kaikesta muusta on pakko tinkiä, jotta kotona ei olisi kylmä? Nämä ovat monelle meistä ajankohtaisia ajatuksia, eikä suinkaan syyttä. Emmehän ole kuitenkaan mistään saanut minkäänlaista toiveen ripaustakaan, että sähkön hinta olisi lähitulevaisuudessa lähdössä taas alaspäin – päinvastoin, sen luvataan vain nousevan entisestään.

Sähkön hinnan nousu johtuu monista eri tekijöistä, kuten vuoden 2021 kuivasta ja kuumasta kesästä, mutta talvella alkanut Ukrainan ja Venäjän välinen sota on sotkenut sähkö- ja öljymarkkinoita entisestään. Kun myös bensan ja ruuan hinta on hurjassa nousussa, alkaa etenkin pienipalkkaisilla olla melkoisen tukalat ajat käsillä. Palkka kun ei nouse samassa linjassa muiden hintojen noustessa, jos nousee lainkaan.

Pörssisähkön hinta ennätyksellisen korkealla

Tällä hetkellä pörssisähkön keskiarvohinta pyörii jo lähes 17 sentissä per kilowattitunti. Se on oikeasti päätä huimaavan korkealla oleva summa, ottaen huomioon 2000-luvun keskiarvohinnan muutoin olevan vain 6 senttiä per kilowattitunti -kaltaisissa summissa.

Sille ei tietenkään voi mitään, että sähkön tuotantokustannukset ovat mitä ovat, tehtiin sähkö mitä metodia käyttämällä tahansa. Jonkinlaisia helpotuksia kuluttajille ja kotitalouksille silti toivoisi, mutta mistään sellaisesta ei olla taidettu millään muotoa mainita. Joitakin lupauksia teoista sähkön hinnan alentamiseksi on kaiketi tehty, mutta vielä ei ehkä kannata hieroa käsiään yhteen innostuneena.

Kuluttajallehan tämä tilanne voi olla aivan katastrofaalinen, etenkin kun otetaan myös bensan ja ruuan hinnat huomioon. Kuinka nopeasti tulee vastaan tilanne, jossa joutuu oikeasti lähteä tinkimään mukavuuksistaan vain kyetäkseen maksamaan välttämättömyydet? Kuinka moni on jo tässä tilanteessa? Etenkin pörssisähkösopimuksen solmineilla kuluttajilla voi olla vastassa hetki, jolloin on pakko pysähtyä ja lähteä uudelleen miettimään elämäntyylinsä.

Oikeastaan tässä vaiheessa taitaa olla jokaiselle kuluttajalle hyvä hetki miettiä minkälaisia muutoksia olisi nyt mahdollista tehdä selvitäkseen tästä kinkkisestä tilanteesta mahdollisimman mukavasti. Esimerkiksi ruokaostokset voi miettiä tarkasti etukäteen ja suorittaa lähes koko viikon ostokset kerralla, jolloin heräteostoksia luulisi tarttuvan mukaan entistä vähemmän. Auton käyttöä voi myös miettiä uusiksi. Se on kätevä olla, mutta voisiko joihinkin autolla ajeltuihin kohteisiin, aina ruokakaupasta lähtien, päästä sittenkin kävellen, pyörällä tai bussilla?

Sähkösopimuksen kilpailutus tarjoaa säästöjä

Monimutkaisin, tai ainakin moniosaisin, näistä on ehkäpä se sähkölasku. Ensimmäinen askel sen hinnan mahdollisessa alentamisessa on sähkösopimuksen kilpailutus ja mahdollisesti edullisempaan vaihtaminen – ellei näin ole juuri tehnyt. Sähkösopimuksen kilpailutus on oikeastaan kätevä jo siinäkin mielessä, että se pakottaa miettimään omia sähkönkulutustapojaan pikkutarkasti, jotta osaa valita parhaiten, minkälainen sähkösopimus – pörssisähkö vai kiinteä kuukausihinta – sopii kyseiselle kuluttajalle paremmin.

Kun omat sähkönkulutustavat on mietitty, mieluiten vaikka paperille, voi niistä helpommin lähteä tarkastelemaan, mitä voisi muuttaa niin, että sähkölasku alenisi muutoinkin kuin yhdeltä sähköntoimittajalta toiselle alvariinsa vaihtamalla. Joidenkin laitteiden, kuten jääkaapin ja pakastimen, kohdalla sähkönkulutukseen voi vaikuttaa lähinnä valitsemalla kaupasta energiatehokkaimmat laitteet. Tähän ei tietenkään välttämättä ole jokaisella saman tien varaa, vaikka kodista ei löytyisikään sitä energiatehokkainta jääkaappia. Onneksi jääkaappi ja pakastin koostaa kuitenkin vain kymmenesosan kodin kokonaiskulutuksesta. Ilmanlämpöpumppu on toinen kallis hankinta, joka kuitenkin pitkällä tähtäimellä säästää omistajalleen sievoisen summan rahaa sähkölaskuissa, pitäen kodin samalla lämpimänä talvella ja viileänä kesällä.

Ehkä sitä on tähän asti ajatellut, että ei ole mikään ongelma jättää televisiota taustalle pyörimään tunnista toiseen, tai jättää tuuletinta päälle kotoa poistuessa, tai olla miettimättä kuinka korkeisiin lämpötiloihin lämpöpatterit on säädetty, mutta kaikki pienet asiat yhteenlaskettuna saattavatkin vaikuttaa sähkölaskuun melkoisesti. Ihan minimiin ei kukaan varmaan sähkönkulutustaan voi ajaa, mutta on korkea aika herätä kuitenkin siihen, että jokainen pienikin teko on loppujen lopuksi tärkeä.

Yhteenveto

Mitä siis voisi helposti tehdä saavuttaakseen edes jonkin verran pienemmän sähkölaskun? Talvella voi kokeilla, jos sittenkin pärjäisi yhtä astetta viileämmässä huoneistossa, ja kesällä sama tietenkin toisin päin.

Saunaa ja uunia kannattaa käyttää taktisesti, etenkin jos niitä lämmitetään usein – ja silloinkin kannattaa miettiä, voisiko niidenkin käyttöä jopa vähentää. Ja pyykinpesun voi pyrkiä sijoittamaan kellonaikoihin, jolloin sähkö on halvempaa, ja tämäkin tieto on onneksi helppo löytää netistä päivittäin. Loppujen lopuksi sähkön kulutusta voi onneksi vähentää yllättävänkin helposti, ainakin ne yksilöt, jotka eivät ole jo kaikkensa sen eteen tehneet.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla