Oletko joskus kadehtinut kaihoisasti ystävääsi, joka saa säästettyä pienistäkin tuloista aina sukanvarteen ylimääräistä? Oletko koskaan miettinyt, että siinä missä voit mennä tenniskurssille, voi säästämistäkin harjoitella. Joitakin voi rentouttaa mukava shoppailupäivä ostoskeskuksessa hypistellen vaatteita ja tavaroita, eikä siinä ole mitään pahaa. Joskus shoppailupäivä voi olla paikallaan, varsinkin jos on tarve jollekin hankinnalle. Kannattaa kuitenkin myös ajatella, kuinka paljon se toisi mielenrauhaa, että tietäisi tilillä olevan kahisevaa pahan päivän varalle?

Tuhlarista säästämisen mestariksi

Tässä yltäkylläisyyden maailmassa on erittäin paljon erilaisia oppaita ja vinkkejä, miten säästämistä pystyy harjoittelemaan. Pienillä valinnoilla on merkitystä – sanotaan. Mutta miksi se tuntuu niin kaukaiselta ajatukselta hektisen arjen keskellä?

Yksi hyvä keino hakea inspiraatiota säästämiseen on sosiaalinen media. Nykyään löytyy myös monia suomalaisia some-tilejä, jossa kanssatallaajat jakavat huikeita säästövinkkejä omasta arjestaan. Joskus voi olla vaikea samaistua paksun säästämiskirjan kannessa seisovaan säästämisguruun. Somessa oleva “tavallinen” arkeaan jakava ihminen voi olla guru siinä missä kirjailijakin, mutta käytännön esimerkit voivat joskus olla helpommin lähestyttävämpiä. Somessa saattaa tulla tunne, että tuntisimme seurattavan ihmisen. Ja silloin kun säästövinkit tulevat ihmiseltä, jonka elämästä jo tiedämme, voi vinkkejä olla helpompi ottaa mukaan käytännön arkeen.

Jos arjessa on paljon muuttujia, voi arjen taloutta olla hyvä pysähtyä miettimään. Sitä ei kaikilla välttämättä tule mietittyä, mutta joskus on hyvä istua alas ja tehdä laskelmia tai keskustella puolison kanssa. Raha on valitettavasti yksi yleisimmistä eripuran aiheista ihmissuhteissa, jossa eletään samassa taloudessa ja siksi olisikin tärkeää puhua yhteisestä taloudesta avoimesti toista kuunnellen.

Voinko säästää vaikka minulla olisi lainaa?

Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: kyllä voit! Vuonna 2020 suomalaisista 31% oli pelkästään asuntolainaa. Jotkut saattavat ajatella, ettei suurituloisten tarvitse ottaa lainoja. He kuitenkin ottavat lainoja jo niiden kannattavuuden vuoksi asuntokaupoissa tai muun hankinnan vuoksi. Laina ei siis ole määre sille, että rahaa ei pystyisi jäämään säästöön, vaikka joskus siltä tuntuisi.

Jos asuntoa maksetaan kymmenen vuotta ja siinä ohessa on arjen valinnoilla saanut rahaa säästöön, kuulostaa se aika hyvältä tulevaisuuden tilanteelta. Vaikka joskus niin luulemme, ei säästämisessä tarvitse olla mikään sijoitusguru. Sekin, että laittaa säästötililleen automaattisen siirron joka kuun alussa, voi kerryttää huomaamatta säästöjä tilille. Silloin voi olla, että jätämme muutaman kerran jäätelön ostamatta jäätelökioskilta, tai emme osta alennusmyynnistä kolmatta paria niitä aivan ihania uuden värisiä lenkkareita. Kuten aiemmin jo artikkelissa tuli ilmi – pienillä valinnoilla on yllättävän suuri merkitys.

Koska jo pienen summan säästäminen kuukaudessa kerryttää säästöjä, kannattaa ehdottomasti myös vertailla mahdollista lainaa. Lainan ottamiseen liittyy huomattavasti myös muita kuluja, kuin pelkästään korko. Nämä muut kulut voivat luoda suuriakin eroja eri lainantarjoajien välille. Jotta kahdenkymmenen euron säästö onnistuu joka kuukausi, voidaan se taata jo fiksun lainatarjouksen hyväksymisellä, jossa on halvimmat ylimääräiset kulut ja kyllä myös laina ilman luottotietoja on tänä päivänä mahdollista tietyiltä lainantarjoajilta.

Jos siis vielä epäröit siinä, että sinusta ei tule hyvää säästäjää – olet väärässä. Jokainen meistä pystyy säästämiseen ja niin myös sinä. Siihen vain monesti tarvitsee potkaisun, jotta säästämisestä innostuu. Monestikaan se, että laittaa omien varojensa mukaan pienen summan joka kuukausi säästöön, ei ole tuonut ainakaan mitään huonoa. Päinvastoin, se voi luoda sinulle mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Siksi älä ole kateellinen ystävällesi, joka on hyvä säästämään, vaan ole avoin uusille mahdollisuuksille ja pidä yllä avointa rahakeskustelua.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla