Kun olet käynyt läpi New Yorkin päänähtävyydet, lähde kuuluisuuksien jäljille ja koe Jackie Kennedyn, John Lennonin ja Diane Keatonin lempipaikat.

Jacqueline Kennedy

Ykkösleidi rakasti balettia ja arkkitehtuuria

Jacqueline Kennedy muutti New Yorkiin lastensa Carolinen ja Johnin kanssa jäätyään leskeksi vuonna 1963 Dallasin ampumistragediassa. Suurkaupunki oli entiselle ensimmäiselle naiselle tuttu. Hän oli syntynyt lähellä sitä Long Islandilla ja hänen Janet-äitinsä oli paljasjalkainen newyorkilainen.

Viides Avenue.
Nuori leski asettui asumaan lähelle Keskuspuistoa Viidennelle Avenuelle. Tärkein syy valinnalle olivat koulut, joihin Jacqueline halusi jälkikasvunsa lähettää. Paparazzit bongasivat tyyli-idolin tiuhaan alueen ylellisistä muotiputiikeista. Etenkin Gucci, Pucci ja Yves Saint Laurent olivat hänen mieleensä.

Metropolitan Museum of Art, 1000 5th Avenue.
Uusi koti sijaitsi korttelin päässä kaupungin tunnetuimmasta museosta, Metrpolitanin taidemuseosta. Museo sai Jackien tuen. Ilman häntä egyptiläinen siipi Dendurin temppeleineen tuskin olisi yhtä huikea, sillä Jackien vuonna 1965 käymien neuvotteluiden vuoksi Egyptin valtio päätyi sen lahjoittamiseen museolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vauraat ja tyylitietoiset kohtaavat Viidennellä avenuella.
Vauraat ja tyylitietoiset kohtaavat Viidennellä avenuella.

Myös muodille omistetun Costume Instututen kehittämisessä Jackiella oli sormensa pelissä, sillä hänen tyylineuvojanaan Kennedyn presidenttikaudelta asti toiminut, Voguen päätoimittajana loistanut Diana Vreeland modernisoi sen toiminnan. Yhä nykyään Costume Institute järjestää joka toukokuu Met-gaalan, jonne kutsu on tähtien keskuudessa himoitumpi kuin Oscar-juhlallisuuksiin Los Angelesissa.

American Ballet Theater, 890 Broadway.
Muutkin Jackien sydämen asiat sijaitsivat kivenheiton päässä. Jo nuorena hän oli ihaillut balettia: voittamassaan Voguen kirjoituskilpailussa vuonna 1951 Jackie kuvaili venäläistä tanssin legendaa Sergei Djaghileviä yhdeksi niistä henkilöistä, jotka hän olisi toivonut tapaavansa.

Rakkaus balettiin kanavoitui Amerikan balettiteatterin tukemiseen. Juorukellot väittävät Jackiella myös olleen rakkaussuhde tanssin neron Rudolf Nurejevin kanssa.
Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, tekojärvi Keskuspuistossa. Keskuspuisto tunnettiin 1970-luvulla huumediilereiden kohtauspaikkana eikä sitä olisi voinut yhdistää nykyiseen perheiden viikonlopunviettokeitaaseen. Jackie kääri hihat ja keräsi rahaa puiston kunnostukseen. Sen vuoksi puiston sydämessä sijaitseva tekojärvi nimettiin hänen mukaansa.

Grand Central Terminal, 89 E 42nd Street.
Merkittävin muistomerkki Jackien toimeliaisuudelle on sata vuotta täyttänyt Grand Central Terminalin rautatieasema. Upean rakennuksen tulevaisuus kävi 1970-luvun hävittämishuumassa vaakalaudalla, ja ilman Jackien kampanjointia se tuskin olisi pelastunut.

Astele sen kuuluun, aseman ikäiseen Oyster Bariin. Tilaa puoli tusinaa ostereita ja lasillinen kuohuvaa sekä kohota malja naiselle, joka ei tyytynyt tukirooliin menestyvän miehen takana.

Keskuspuiston kunnostus 1970-luvun alennus-tilasta innoitti Jackie Kennedyä.
Keskuspuiston kunnostus 1970-luvun alennus-tilasta innoitti Jackie Kennedyä.

Jacqueline Kennedy-Onassis

 • Jacqueline Lee Bouvier syntyi 29.7.1929.
 • Aloitti opiskeluaikoinaan lehtinaisen uran, joka päättyi John F. Kennedyn kanssa avioitumiseen (1953). Keskittyi uraan kustannustoimittajana toisen aviomiehen Aristoteles Onassiksen kuoltua vuonna 1975.
 • Kennedyn salamurhaan päättyneestä avioliitosta (1953−63) syntyivät Caroline ja John. John kuoli 39-vuotiaana lento-onnettomuudessa.
 • Menehtyi syöpään toukokuussa 1994.

John Lennon

Popkeisarin pyhät paikat

14. joulukuuta 1980 Keskuspuistoon kokoontui 225 000 ihmisen joukko kunnioittamaan kuusi päivää aiemmin menehtynyttä pop-legenda John Lennonia. Häiriintynyt ihailija Mark Chapman ampui levytysstudiolta palannutta tähteä kohti viisi luotia. Lennon kuoli sairaalassa ja pari päivää tämän jälkeen hänet polttohaudattiin. Puoliso Yoko Ono sirotteli tuhkat Keskuspuistoon.

Keskuspuisto, Strawberry Fields.
Nykyään Lennonin fanit vaeltavat puiston länsilaidalla sijaitsevalle Strawberry Fieldsin alueelle. Keskellä kukkaistutuksia sijaitsee mosaiikki, jonka keskellä Imagine-sana muistuttaa muusikon tunnetuimmasta kappaleesta. Monet saapuvat palvomaan sitä ja usein sille on laskettu kukkia. Välillä paikan päällä saa nauttia katumuusikoiden koskettavista Lennon-biisitulkinnoista, toisinaan ne raastavat korvia.

Dakota Building, 1W 72nd Street.
Osa faneista vaeltaa ihailemaan puiston reunustalla sijaitsevaa Dakota Buildingia, jossa Lennon asui ja jonka edessä hän kohtasi loppunsa. Lennonin leski Yoko Ono elää siellä yhä ja on huhujen mukaan torpannut Madonnan suunnitelmat hankkia talosta uusi koti. Henry J. Hardenberghin suunnittelema, vuonna 1884 valmistunut rakennus sai nimensä sen mukaan miten kauas se rakennettiin Manhattanin polttopisteestä luoteeseen − liki yhtä etäälle kuin silloisten newyorkilaisten mielestä Dakotan osavaltio sijaitsi.

New York Plaza Hotel, 768 5th Avenue.
Saman arkkitehtitoimiston suunnittelema, Keskuspuiston kaakkoislaidalla sijaitseva New York Plaza -luksushotelli kuuluu Lennon-fanin kierrokseen. Beatles-manian kiehuessa helmikuussa 1964 bändi majoittui sinne. Hotelli päätyi tyttöjoukon saartamaksi.

Nyt voit kunnioittaa popin legendan brittitaustaa piipahtamalla noin 75 dollarin hintaisella iltapäiväteellä Plazan Palm Courtissa. Brittiläiseen teehetkeen kuuluu siroja voileipiä, skonsseja ja leivoksia. Pikkuannosten määrä on niin massiivinen, että voit huoletta jättää lounaan väliin.

John Lennon

 • Syntyi Liverpoolissa 9.10.1940 merimies Alfred Lennonille ja tämän vaimolle Julialle. Johnin ollessa neljävuotias Julia alkoi odottaa lasta toiselle miehelle, mikä rikkoi vanhempien avioliiton.
 • Musiikkiharrastus johti Beatlesin perustamiseen vuonna 1963. Ensin bändi valloitti Saksan, sitten Britannian, Yhdysvallat ja muun maailman. Lennon jätti bändin vuonna 1969 ja suuntasi soolouralle.
 • Naimisissa kahdesti: opiskelutoverinsa Cynthian kanssa 1962−68 ja taiteilija Yoko Onon kanssa 1969−80. Liitoista syntyi kaksi poikaa, Julian (1963) ja Sean (1975).
 • Muutti New Yorkiin vuonna 1971. Richard Nixon yritti häätää Lennonin maasta tämän rauhanpropagoinnin vuoksi.
 • Murhattiin omalla kotiovellaan joulukuussa 1980.

Diane Keaton

Elokuvaa elämän kulisseissa

Moni näyttelijä etsii Isosta Omenasta onneaan. Jokunen on sulautunut osaksi kaupungin myyttiä, kuten Kesäleskessä (1955) keimaileva Marilyn Monroe tai televisiosarjassa Sinkkuelämää (1998−2004) Carrie Bradshawn nahoissa miestä metsästävä Sarah Jessica Parker. Diane Keatonin, 68, valtikkaa New Yorkin elämää kuvaavien komedioiden sankarittarena tuskin voi kukaan vaatia.

Losangelesilaissyntyinen Keaton päätyi New Yorkiin 1960-luvun lopulla. Rooli Hair-hippimusikaalissa poiki koe-esiintymisen Play it again, Sam -näytelmään, jonka ohjasi Woody Allen. Loppu osoittautui historiaksi. Paitsi että Keaton pokkasi teatterimaailmassa arvostetun Tony-palkinnon, hän aloitti yhteistyön Allenin kanssa. Parivaljakon menestysteoksia ovat Annie Hall (1977) ja Manhattan (1979).

Brooklyn, Coney Island.
Annie Hallissa Keatonin roolihahmo on herraintyyliin pukeutunut laulaja Annie, joka seurustelee neuroottisen Alvynin (Allen) kanssa. Parisuhderuletti pyörii Manhattanin ohella Brooklynin Coney Islandilla, jossa newyorkilaiset ovat käyneet 1800-luvulta lähtien virkistäytymässä hiekkarannalla ja huvipuistossa. Reissu sinne kannattaa ujuttaa matkaohjelmaan. Atlantin aaltojen ihmettelyn ohella rantabaarissa voi nauttia hummerisämpylän.

Guggenheim-museoiden esikoinen lumoaa taiteen ystävän.
Guggenheim-museoiden esikoinen lumoaa taiteen ystävän.

Guggenheim, 1071 5th Ave, Whitney Museum, 945 Madison Ave.
Manhattanissa Keatonin taiteellinen roolihahmo Mary pyörii metropolin mahtimuseoissa: Modern Museum of Artissa, Guggenheimissa ja amerikkalaisen taiteen museossa Whitneyssä. Kaikki niistä ovat taiteen ystävälle unohtumattomia kokemuksia.

Little Italy, Staten Island.
Kay Adams-Corleonen rooli Kummisedässä (1972) vei Keatonin New Yorkin italialaisalueille. Little Italyn ohella elokuvaa kuvattiin Staten Islandilla. Molemmat alueet ovat tutustumisen arvoisia. Vaikka Little Italy kuhisee turisteja, löydät sitä halkovalta Mulberry Streetiltä mainioita italialaisravintoloita. Merimatka Staten Islandille on ilmainen ja sen aikana voit ihailla Vapaudenpatsasta, jonka ohi lautta lipuu.

Maailmat kohtaavat New Yorkissa. Little Italyn historia ulottuu kauas.
Maailmat kohtaavat New Yorkissa. Little Italyn historia ulottuu kauas.

Gramercy Park Hotel, 2 Lexington Avenue.
Näyttelijänlahjojensa ohella Diane Keatonia on siunattu esteettisellä silmällä. Arkkitehtuurista hurmaantunut Keaton on vuosikymmenten mittaan ikuistanut lukuisia newyorkilaisia rakennuksia sekä niiden sisätiloja, ja osa kuvista on julkaistu kirjoina. Monet niistä esittävät tiloja, joiden olemassaolo on välillä ollut uhattuna.

Vieraile Gramercy Park Hotelissa ja nauti lounas sen kattoterassilla. Jo kertaalleen purku-uhan alle päätynyt, tarinoiden täyttämä hotelli elää renessanssiaan, sillä se kunnostettiin loistoonsa taiteilija Julian Schnabelin näkemyksen mukaan.

Coney Islandin perinteikäs huvipuisto on monen elokuvan näyttämö ja taatusti käynnin arvoinen.
Coney Islandin perinteikäs huvipuisto on monen elokuvan näyttämö ja taatusti käynnin arvoinen.

Diane Keaton

 • Syntyi 5.1.1946 Los Angelesissa insinööri-isän ja kotirouvaäidin perheeseen.
 • Aloitti uransa teatterissa, mutta teki elokuvaläpimurtonsa vuonna 1972 Kummisedässä.
 • Voitti 1977 parhaan naispääosan Oscarin elokuvasta Annie Hall. Muita menestyksiä romanttinen komedia Jotakin annettavaa (2003), jossa hänen vastanäyttelijänään nähtiin Jack Nicholson.
 • Ohjannut ja tuottanut elokuvia, televisiosarjoja sekä musiikkivideoita, ja koonnut valokuvakirjoja.
 • Seurustellut vastanäyttelijöidensä Al Pacinon ja Warren Beattyn kanssa, muttei ole koskaan avioitunut. Adoptiotytär ja -poika, Dexter ja Duke.
Sisältö jatkuu mainoksen alla