Newyorkilaisen Breslinin gourmet-hampurilainen valmistetaan lampaanlihasta.
Newyorkilaisen Breslinin gourmet-hampurilainen valmistetaan lampaanlihasta.

Hampurilaisen kotimaa paistaa burgereita kuin liukuhihnalla. Hampurilainen voi kuitenkin olla suuri kulinaarinen elämys. Kuka tekee parhaan akselilla New York – Kalifornia?

1. DB bistro ja Breslin,
New York

Gourmetburger syntyi 2000-luvun alussa. Daniel Boulud keksi tarjota burgerin, jonka pihvi jauhettiin fileestä ja sisään piilotettiin ankanmaksaa. Kun maistoin sitä ensi kertaa, 29 dollarin hinta tuntui ryöstöltä, vaikka sämpylä olikin maustettu tryffelillä.
Nyt sama summa pitää maksaa paljon ankeammista viritelmistä, mutta DB Bistro on edelleen Manhattanin mahtitekijä, jossa klassikkoburgeri irtoaa nykyisin 35 taalalla, 32 eurolla.
Sen kanssa kaupungin parhaan gourmeepurilaisen tittelistä kisaa Breslin Ace-hotellin kyljessä. Siellä purilaispihvi taputellaan jauhetusta lampaasta. Mediumiksi paistettu mehevä biffi, viipale fetaa, kuminalla maustettua majoneesia, kolmesti friteeratut ranskalaiset.

 • DB Bistro, 55 West 44th Street, New York. www.dbbistro.com
 • Breslin, 16 West 29th Street, New York. thebreslin.com

Breslin on britti­keittiö­mestari April Bloomfieldin menestynyt keittiö New Yorkissa.

2. Gourdough’s, Peached tortilla
Austin

Teksasissa väitetään pokkana, että ensimmäisen purilaisen paistoi Fletcher Davis Athensissa 1880. Höpö höpö. Jauhelihapihvin ja sämpylän keksi naittaa kansasilainen White Castle -ravintola 1921.
Teksas ja sen pääkaupunki Austin on silti pikaruuan onnela: liki 2 000 ruokakärryä, maailman parasta bbq-lihaa, upeaa meksikolaista ruokaa, artisaanioluita ja ikimuistoisia hampurilaisia.
Gourdough’s tekee taidetta donitseilla, ja meneehän se sämpylänä siinä missä makea, voita pursuileva briossikin. Paikan Double D’s huutaa sydänkohtausta: donitsiin on tungettu pekonia, paistettuja munia, homejuustoa, buffalo-kastiketta, chilimajoneesia ja tietenkin pihvi. Tuokaa kottikärryt!
Kun aamupala jää väliin, maistan parkkipaikalla Peached Tortillan liikkuvan keittiön Japajam burgeria. Möhköpihvi, tomaattihilloa, japanilaista bbq-kastiketta, jalapeño-kermajuustoa, paistettuja munia ja tempura-friteerattuja sipulirenkaita. Maku on kaukana all american classicista. Nuolen paperitkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 • Gourdough’s, 209 West 5th Street, Austin. gourdoughs.com
 • Peached Tortilla, 5520 Burnet Road Suite 100, Austin. www.thepeachedtortilla.com

Pidä silmät auki parkkipaikalla. Peached Tortilla myy liikkuvasta keittiöstä herkullista aamupalaa, Japajam-nimisiä hampurilaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Shake shack, Umami
Las Vegas

Ravintoloitsija Danny Meyer avasi hiljattain Las Vegasin ensimmäisen Shake Shack -hampurilais­ravintolan. Manhattanin pienestä kioskista 63 ravintolan ketjuksi kasvanut Shake Shack on pieni peluri, mutta brändi on vahva.
Ketjun purilaisia ylistävät kaikki, minä en. Artisaani-estetiikalla myytävä liukuhihnatuote on vain hieman mäkkäriä tai burgerkingiä maukkaampi.
Toinen uusi tulokas on Los Angelesista ponnistava Umami Burger. SLS-hotellikasinossa toimiva Umami on tyypillinen uuden ajan hampurilaisravintola: trendikäs ja superystävällinen. Myös whisky sour ja muut juomat onnistuvat.
Nimikkopurilainen pursuaa umamia: rapeaksi paistettu parmesaanikiekko, siitakesieniä ja karamellisoitua sipulia. Sääli vain, että pihvi on pyynnöstä huolimatta ylikypsä.

 • Shake Shack, 3790 S Las Vegas Blvd, Las Vegas. shakeshack.com
 • Umami Burger, 852 S Broadway, Las Vegas. umamiburger.com

Umami Burger edustaa uuden ajan hampurilaispaikkaa.

Marlowe
San Francisco

Kalifornia on burgereiden luvattu maa. Eniten ylistetään nyt San Franciscon uutta tulokasta Marlowea. Ranskalaisbistroa matkivan ravintolan nimikkoburger luottaa klassisiin aineksiin. Karamellisoitua sipulia, cheddaria, pekonia, piparjuuri-aiolia ja medium-pihvi.
En silti jaksa innostua. Onko mittani täysi? Vai onko vika paikan ykkösiin tälläytyneissä bisnesasiakkaissa?

 • Marlowe, 500 Brannan Street, San Francisco. marlowesf.com

San Franciscon Marlowe matkii ranskalaisbistroa.

Voittaja löytyi Los Angelesin kauppahallista ja maksoi 5 dollaria, noin 4,50 euroa.

Belcamp Meat
Los Angeles

Koko retken kiistaton voittaja löytyy kauppahalli Grand Central Marketista, paikan nimi on Belcampo Meat. Se edustaa kaikkea hyvää ja omahyväistä, jota mäkkäreiden kaltaiset jätit eivät osaa. Karjankasvattaja-lihakauppa-tukku-jalostaja-ravintola tekee kaiken itse. Ajatuksena on eettisyys, luomu ja slow food.
Vaatimattoman viiden taalan pikaburgerin sämpylä on ohut, McDonald’s-tyylinen. Pehmeän, maukkaan sämpylän leikkaus­pinnat on sipaistu voilla. Pihvi maistuu kunnolla lihalta, ja lisukkeena on siivu tomaattia, sipulia, salaattia ja ravintolan omatekoista juustoa. Yksinkertainen on parasta.

 • Belcampo Meat Co., Grand Central Market, 317 S Broadway, Los Angeles. belcampomeatco.com

Kaikki hampurilaisesta

 1. Hampurilaiset ovat USA:ssa 66 miljardin euron bisnes.
 2. McDonalds’ myy 75 hampurilaista sekunnissa vuoden jokaisena päivänä.
 3. Maailman kallein hampurilainen, 4 500 e, tehdään hanhenmaksasta ja tryffeleistä. Hinta sisältää viinipullon. Ravintola Fleur, Las Vegas.
 4. Prosessoinnin takia yhdessä hampurilaispihvissä voi olla jopa tuhannen naudan lihaa.
 5. Hampurilaisravintoloita on Yhdysvalloissa yli 50 000, noin 8 % kaikista ravintoloista. Eniten Kaliforniassa, Teksasissa ja Floridassa.

Iso M

 • Hampurilainen yleistyi halpana ja helppona pikaruokana 1920-luvulla Amerikan keski- ja pohjoisosissa, mutta brändiksi se leivottiin vasta vuonna 1948 Kaliforniassa.
 • Silloin McDonald’sin veljekset Richard ja ­Maurice muokkasivat San Bernardinossa sijaitsevan ravintolansa pikaruokapaikaksi. Heidän liikekumppaninsa Ray Kroc haistoi hyvän katteen ja nopean palvelun franchise-konseptin.
 • Nykyisin mäkkäreitä on 120 maassa, ja talouslehti Economist on kehittänyt jopa Big Mac -indeksin. Yrityksen lippulaivan hinta kuvaa hyvin eri maiden hintatasoa ja ostovoimaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla