Niilo punnitsee lohen ja Veikko seuraa tarkkana.
Niilo punnitsee lohen ja Veikko seuraa tarkkana.

Kulkutus eli ajoverkkokalastus on katoavaa kansanperinnettä. Niilo ja Veikko Guttorm sen vielä taitavat.Tosimiesten hommaa!

2634045

Saamelaisveljekset oppivat ajoverkkokalastuksen isältään Johannekselta. Kalaa pyydettiin myös uistimilla ja padoilla, osa omaan pöytään, oma myyntiin.

– Ei saalista oteta, se annetaan, oli isällä tapana sanoa, kun lähdimme kalaan, Niilo Guttorm muistelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verkko lasketaan kuljettamalla sitä 45 asteen kulmassa rantatörmään nähden. Tarkoituksena on saada saaliiksi jokea vastavirtaan nousevia lohia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Veljesten pyyntiverkko on punottu osittain itse kulkutuspaikan olosuhteet huomioiden. Ylä- ja alapaulan suhde on tärkeä, samoin oikea korkeus. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta vaatii harjoitusta.

Kulkutusperinteen jatkuminen on vaarassa. Oppipoikia tai -tyttöjä ei juuri ole. Lisäksi Suomi ja Norja suunnittelevat yhdessä kulkutusajan supistamista vuodesta 2017 alkaen. Perusteena on lohikantojen elvyttäminen.

Niilo ja Veikko Guttormia kehitys huolestuttaa. Hekään eivät kuitenkaan kalasta ammatikseen: Veikko on eläkkeellä ja Niilo saa elantonsa osteopaatin töistä. Lohet he pyytävät omiin tarpeisiin, mutta joka kesä yksi suurimmista uroslohista, kojamoista, toimitetaan presidentin juhannuspöytään.

Lue lisää kulkutuksesta ET-lehdestä 10/2016.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla