Juuri kun suomalaisille on todistettu Itämeren ruokavalion terveellisyys, on luotu taas uusi, hyvää tekevänä markkinoitu menetelmä: Kalevala-dieetti.
Puhdasta ruokaa lähiluonnosta. Kalaa, täysjyväviljaa, marjoja, juureksia ja maitotuotteita. Proteiineja, hyviä rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.
Näistä kaikesta nautitaan kalevalaisessa ruokavaliossa. Mutta täytyy myöntää, jotenkin tämä Kalevala-dieetti kuulostaa hämmästyttävän tutulta: Näitä neuvojahan ovat jo painonpudotusoppaat täynnä.
Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Laura Toivola naurahtaa Kalevala-dieetin nimitykselle.
– En ole koskaan aiemmin törmännyt Kalevalan aikaiseen ruokavalioon. Paljon tämä muistuttaa trendikästä Itämeren dieettiä, jolla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia, Laura Toivola kertoo ET-lehdelle.
Paljon tutkittu Itämeren ruokavalio painottuu pohjoismaisiin ruoka-aineisiin sisältäen hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Tärkeää on myös syödä täysjyväviljaa, kalaa, rypsiöljyä ja juoda rasvatonta maitoa.
Kalevala-dieetissä on mukana paljon hyviä elementtejä tästä Itämeren ruokavaliosta, myöntää Toivola.
– Toisaalta on vaikea sanoa, millaisia määriä eri raaka-aineita on käytetty ja vastaisivatko määrät nykysuosituksia.
Lue myös: Itämeren ruokavaliolla vyötärö kapeammaksi
"Sopii kaikenikäisille"
Muinaissuomalaisestakin ruokavaliosta muodostuu silti terveellinen ja monipuolinen kokonaisuus, mikäli sitä haluaa kokeilla – kun valitsee ruokia ja niiden määriä järkevästi. Toivolan mukaan pieni lisäys pehmeän rasvan lähteitä, kuten kasviöljyä, pähkinöitä tai siemeniä, olisi myös paikallaan ruokavalioon.
Marjojen hyviä vaikutuksia Toivola hehkuttaa: ne auttavat suojaamaan tulehduksilta ja parantamaan puolustuskykyä. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja on syytä kuitenkin syödä monipuolisesti, hän muistuttaa.
– Jos tästä Kalevala-dieetistä pitäisi valita kolme hyvää asiaa, kannattaisi ottaa mukaan täysjyvä ja marjat päivittäiseen ruokavalioon sekä syödä vaihdellen eri kalalajeja 2–3 kertaa viikossa. Nämä neuvot sopivat kaikenikäisille suomalaisille, Toivola mainitsee.
Kalevala-dieetin pääruoka-aineet
- Lohi ja vähärasvaiset järvikalat sekä riistaliha
- Täysjyvästä ja talkkunasta valmistetut leivät, piiraat ja puurot
- Juurekset ja metsämarjat
- Maitotuotteet
Lähde: Yksi elämä hanke
Kansalliseepoksemme Kalevalan ja Kalevalan päivän (28.2.) innoittama ruokavalio on osa terveyttä edistävän Yksi Elämä -hankkeen viestintää. Yksi elämä -hankkeen takana ovat Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto.