
Kondiittorimestari Eero Paulamäen rakas työ ja harrastus on kierrellä maailman leipomoita ja ravintoloita. Hän kertoo, missä voi viettää herkuttelijan unelmaloman.
Jos Eero Paulamäki saisi valita, mihin hän matkustaisi seuraavaksi, vastaus on selvä: Madagaskarille.
– Madagaskarilainen tumma suklaa on heikkouteni, ja haluaisin todella tutustua siihen maahan. Saaren maaperä on hedelmäinen ja se maistuu suklaassa. Siellä kasvaa myös paljon maukkaita hedelmiä, vaniljaa ja muita luonnontuotteita. Madagaskarilta löytyisi koko paketti, mitä tarvitsen kondiittorimestarina.
Vaikka Madagaskarilla Eero ei ole käynytkään, pääsee hän nauttimaan työssään eksoottisiakin makuja päivittäin ja välillä matkoillaan. 31-vuotias Eero työskentelee Karl Fazer Caféssa Helsingin keskustassa. Sieltä hän singahtaa työnsä vuoksi ulkomaille pari kertaa vuodessa ja kotimaan matkoille hieman useammin, muutaman kerran kuukaudessa.
Lue myös: "En ole turtunut herkkuihin" – Eero syö makeaa joka päivä töissä
Kysyimme Eerolta, mitkä ovat hänen mielestään maailman herkkukaupungit. Kolmen kärjen mestari nimesi helposti. Bonuksena hän listasi kaksi muutakin tärppiä herkuttelijan lomalle.
"Tämän hetken
kovin paikka on
Fika New York."
-
1. New York
"Ruoan mekka." Se tulee ensimmäisenä mieleen Eerolla New Yorkista.
Kaupungissa, joka ei nuku koskaan, ei myöskään valinnat lopu kesken. Eero pitää New Yorkia hyvällä tavalla hajanaisena kaupunkina: esimerkiksi Brooklynissa on omat ruokajuttunsa ja Manhattanilla on omansa, hän sanoo.
– Tämän hetken kovin paikka on Fika New York. Fikassa tarjoillaan pääosin suklaata ja konditoriatuotteita. Sitä pyörittää ruotsalaismies, joka lähti toteuttamaan amerikkalaista unelmaansa ja nyt hänellä on jo useampi liike kaupungissa.
- FIKA Tribeca & Chocolate Factory, 450 Washington Street, New York
www.fikanyc.com - Lue myös arkistojuttumme: New York kolmen julkkiksen tapaan
Jos et näe kuvaa yllä, katso se täällä.
-
2. Kööpenhamina
Jo Kööpenhaminan lentokentällä voi aistia mustan herkun vallan. Tanskalaiset rakastavat lakua, ja se tulee hyvin julki jo kentän mainoksissa ja myymälöissä – ennen kuin päästään keskustan lakuhurmaan saakka. Paikallisen lakukuninkaan, Lakrids by Johan Bülow -luksuskaupat ovat mustan makean fanittajien suosikkipaikkoja.
– Tätä ei ihan heti uskoisi, mutta Kööpenhamina on Pohjoismaiden lakupääkaupunki. Itse tehty laku saa siellä paljon huomiota. Lakua myydään pienissä pop up -myymälöissä ja pahvilaatikoiden päältä kaduilla.
Eero sanoo käyneensä Kööpenhaminassa tasaiseen tahtiin viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Kaupungissa on järjestetty jo vuosia lakufestivaaleja, Eero mainitsee.
– Kööpenhamina on muutenkin tosi kiva kaupunki ja tällä hetkellä sen ruokakulttuuri on tosi nosteessa. Siellä on kansainvälisen tason huippuravintoloita ja konditorioita. Parhaat kilpailevat Pariisin tarjonnan kanssa, Eero sanoo.
- Lakrids By Johan Bülow, Kööpenhaminan lentoasema, terminaali 2
- Lakritsifestivaalit 5.–6. maaliskuuta
lakridsfestival.dk - Herkuttelijan Kööpenhamina opas – ET Matkaoppaan 5 suosikkia
Jos et näe kuvaa yllä, katso se täällä.
-
3. Pariisi
Ei ole Ranskan pääkaupungin voittajaa herkkukaupunkien sarjassa, ainakaan Eeron mielestä.
– Pariisi on minulle aina se numero yksi. Se sopii herkuttelijalle, tykkääpä sitten konditorioista, suklaasta, mistä tahansa makeasta tai suolaisestakin.
Kondiittorimestarin viimeisin matkakin suuntautui Pariisiin, jossa hän kävi katsomassa suklaatyön maailmanmestaruuskisoja – ja tietenkin kiertelemässä konditorioita.
– Erityisesti Madeleinen alueella on paljon hyviä konditorioita ja ravintoloita. Jos saapuu sinne metrolla, 500 metrin säteellä asemalta on kymmenisen maailmanluokan huippupaikkaa. Jopa tunnetun Patrick Rogerin yksi suklaakonditoria on ihan sen metroaseman edessä, vinkkaa Eero.
Yksi Eeron mieleenpainuvimmista suklaamuistoista liittyy Pariisiin.
"Muistan aina sen, kun ensimmäistä kertaa marssin Hermén liikkeeseen ja ostin plaisirs sucrés -leivoksen."
– Olen seurannut pikkupojasta saakka Pierre Hermén elämää. Hän on maailman konditoriakuningas. Muistan ikuisuuden sen, kun ensimmäistä kertaa marssin Hermén liikkeeseen ja ostin plaisirs sucrés -leivoksen. Oli loppukesän päivä syyskuussa ja menin puistoon nauttimaan ostoksestani. Siinä tunnelmassa oli jotain maagista, aurinko paistoi ja kädessäni oli klassikkoleivos, Eero kuvailee elämänsä herkkuhetkeä tyytyväinen virne kasvoillaan.
- Patrick Roger Chocolatier, 3 place de la Madeleine, Pariisi
www.patrickroger.com - Pierre Hermé Paris, www.pierreherme.com
- Lukijoiden suosikit: Ranskan 30 parasta nähtävyyttä
Jos et näe kuvaa yllä, katso se täällä.
Eero Paulamäki x 6
- Ikä: 31 vuotta.
- Asuinpaikka: Vantaa
- Ammatti: Karl Fazer Cafén kondiittorimestari.
- Edellisiä työpaikkoja: Konditoria Laurell, ravintola La Société du Cochon, Stadin Ammattiopisto ja suklaakauppa Chjoko.
- Perhe: Vaimo, tytär ja kaksi koiraa.
- Harrastuksia: Piirtäminen, sisustaminen, kuntosali, konditorioiden kiertäminen.
/etlehti.fi/s3fs-public/main_media/eeropaulamaki.jpg?itok=myF32r6N)
+ Suklaamestarin 2 muuta tärkeää
Älä jätä väliin näitäkään!
-
1. Lyon
Pariisista etelään päin on Lyonin kaupunki. Siellä järjestetään joka toinen vuosi maailman suurin konditoriakilpailu, joka on houkutellut Eeronkin vierailemaan Lyonissa useamman kerran.
– Lyon on Ranskan ruoan mekka siinä missä pidän Pariisia konditorioiden paratiisina, Eero vinkkaa.
-
2. Hongkong
Talouden keskuksena tunnettu Hongkong on Eeron mukaan myös yksi ruokamaailman keskuksista.
– Hongkongin huippupaikat, konditoriat ja ravintolat, sijaitsevat usein hotellien yhteydessä. Ja sieltä tulee nyt paljon uusia ruokatrendejä.