Nauti pihapiknikistä, mutta muista pitää voit ja maidot viileässä, muistuttaa ravitsemusterapeutti. Mutta voiko kerran sulanutta voita vielä käyttää?

Kesällä on mukava syödä pihalla. Lämpö aiheuttaa kuitenkin ruuan säilymiselle haasteita. Ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo THL:stä vastaa kahteen kesäruokailijaa mietityttävään kysymykseen.

1. Voiko voita syödä, jos se on kerran sulanut?

Auringon ja hyönteisten armolle unohtunut voi on mahdollinen ruokamyrkytysriski, ja erityisesti pikkulasten ja ikäihmisten tulisi välttää sen syömistä. Voi saattaa myös härskiintyä, mikä aiheuttaa epämiellyttävää makua ja hajua voihin. Pidä maito ja voi varjossa, ja suojaa ne hyönteisiltä. Jos ruokailu kestää pitkään, säilytä maitotuotteita kylmälaukussa.

2. Onko grillimakkaran kärähtäneen osan syöminen vaarallista?

Grillimakkarat pitäisi grillata hiilloksella eikä liekkien roihussa. Käytä puhtaita halkoja ja laadukasta grillihiiltä. Mustaksi palaneessa ruuassa on runsaasti PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä, jotka lisäävät syöpäriskiä. Tämän vuoksi mustaksi kärähtänyttä grillimakkaraa ei tulisi syödä. On kuitenkin hyvä muistaa, että tupakasta saa PAH-yhdisteitä huomattavasti enemmän kuin kärähtäneestä grillimakkarasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla