Pavut on valittu ensi vuoden vihannekseksi. Poimi talteen ET:n parhaat papureseptit!

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat nimenneet pavut ensi vuoden vihannekseksi. Valintaa perustellaan sillä, että papujen käytön ja viljelyn toivotaan lisääntyvän – suomalaiset kun syövät papuja selvästi vähemmän kuin monet muut maat.

Pavut ovat terveysruokaa. Ne sisältävät moniin muihin kasviksiin verrattuna enemmän kuituja, foolihappoa ja valkuaisaineita.

Pavut ovat oiva osa kasvispainotteista ruokavaliota, mutta ne sopivat hyvin myös sekasyöjille, sillä pavuissa on vähän kaloreita suhteessa niiden sisältämiin ravintoaineisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiesitkö?

  • Tuoreena käytettävät pavut ovat joko pensas- tai salkopapuja. Ne voidaan syödä palkoineen, kun niitä on ensin keitetty noin kuuden minuutin ajan. Keittämättöminä pavut voivat aiheuttaa vatsaongelmia. 
  • Kuivatut pavut on aina liotettava ja/tai keitettävä ennen syöntiä. Kuivattujen papujen käsittelyohjeet löytyvät esimerkiksi Eviran sivuilta. Oikein käsiteltyinä ne ovat arvokkaita ravintoaineita, joiden on todettu muun muassa tasaavan veren sokeria ja alentavan kolesterolia.
  • Hittituote härkäpapu on virna eikä siis kuulu papujen sukuun vaan hernekasveihin. Nimitys tulee siemenen muodosta, joka muistuttaa papua. 
  • Satoaikana tuorepapuja voi ostaa ja pakastaa talven varalle. Huuhtele tuorepavut, keitä niitä muutama minuutti ja jäähdytä kylmällä vedellä. Pakkaa pavut valutettuina annospusseihin ja pakasta. Talvella voit käyttää papuja esimerkiksi parsan tapaan lisäkkeenä.

Testaa ET:n parhaat papureseptit

Mausteinen papupata

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehtikaali-papukeitto

Juures-papupata

Yrttipavut

Marinoidut härkäpavut

Lue myös:

Linssit pursuavat proteiineja ja auttavat painonhallinnassa

Tunnetko jo nyhtökauran? Proteiinipommissa on reilusti kuitua ja aminohappoja

Sisältö jatkuu mainoksen alla