
Kaalipiirakan pohjan voi tehdä itse hiivaleipäjauhoista tai käyttää valmista pakastepohjaa.
Hiivataikinapohja, umpipiirakka:
125 g marariinia tai voita
1 dl vettä
1 keltuainen
½ tl suolaa
1 tl sokeria
30 g hiivaa
n. 250 g (n. 4 dl) Myllyn Paras karkea vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja tai valmis pakastepohja
Avopiirakka:
1 kpl Myllyn Paras pyöreä piirakkataikina, suolainen (380 g)
Täyte:
250 g kaalia
voita ja öljyä
100 g hapankaalia
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
1–3 rkl siirappia
2–3 dl Myllyn Paras esikypsytettyjä ohrasuurimoita (kokonainen tai rikottu) kypsäksi keitettynä
Voiteluun:
muna tai keltuainen
Hiivataikinapohja:
- Sulata rasva isossa kattilassa. Lisää vesi ja odota, kunnes seos on kädenlämpöistä.
- Sekoita joukkoon keltuainen, suola, sokeri ja murustettu hiiva sekä jauhot vähitellen kauhalla vatkaten.
- Levitä puolet taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle. Levitä ja taputtele jauhotetuin käsin loppu taikinasta tasaiseksi pyöreäksi kansilevyksi leivinpaperiarkin päälle.
- Peitä levyt liinalla ja anna kohota hetken aikaa.
Pakastetaikina:
- Ota taikina sulamaan.
- Levitä sulanut taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Täyte:
- Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan, rikotut tai kokonaiset ohrasuurimot sopivat.
- Suikaloi kaali hienoksi ja hauduta se kunnolla pehmeäksi, lisää hapankaalisuikaleet.
- Mausta mieleiseksi.
- Lisää joukkoon kypsät ohrasuurimot (1dl raakoja suurimoita, keitä kypsäksi –› n. 3 dl).
- Levitä kaaliseos pohjalevylle ja nosta toinen levy kanneksi. Nipistä reunat hyvin kiinni, voitele pinta ja pistele haarukalla.
- Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 30–40 minuuttia.