Kuvat
Sanoman arkisto ja Sorrin puutarha
Tiesitkö, että terveyspommi lehtikaalista voi muotoilla näyttävän ”puun” ovenpielen tai parvekkeen koristeeksi? Kylmänkestävä kaali säilyy komeana syksyyn saakka.

Näin onnistut:

1. Osta valmis taimi tai kasvata siemenestä

  • Valitse korkeaksi kasvava lajike.
  • Lehtikaalille riittää noin kuukauden esikasvatus sisällä.
  • Istuta taimi muhevaan multaan, noin 30–50-litraiseen ruukkuun tai maahan, toukokuun lopulla.
  • Kaali pitää tasaisesta kosteudesta, joten peitä multa taimen ympärillä kosteutta pidättävällä katteella, vaikkapa ruohosilpulla tai oljella.

2. Suojaa alkukesällä harsolla tai kaaliverkolla

  • Kaikki kaalikasvit ovat ötököiden herkkua. Esimerkiksi kirpat rei’ittävät lehdet pitsimäisiksi.
  • Juhannuksen jälkeen ötökkätilanne yleensä helpottaa ja suojan voi ottaa pois.

3. Kastele usein ja lannoita säännöllisesti

  • Lannoita lehtikaalia hyötykasveille tarkoitetulla lannoitteella.
  • Etenkin jos kaali kasvaa tuulisella paikalla, se voi tarvita kesän aikana tukikeppiä kasvaakseen suoravartiseksi.

4. Kerää alimpia lehtiä syötäväksi

  • Kun keräät alimpia lehtiä pitkin kesää syötäväksi, kaaliin syntyy vähitellen paljas runko ja lehdet kasvavat tupsuna latvassa.
  • Lehtikaalin pehmeät ja makeat nuoret lehdet sopivat sellaisenaan salaattiin.
  • Isoina lehtien rakenne kovenee ja ne vaativat kypsennystä.

Tämä on ote ET-lehdessä 6/2025 julkaistusta laajasta puutarhajutusta. Tilaajana voit lukea kaikki hyödylliset vinkit täältä. Jos et ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun tai tilaa lehti tästä

Joistakin puutarhaliikkeistä voi ostaa myös valmiita lehtikaalipuita. Kuva: Sorrin puutarha
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla