Jouluna herkutellaan, mutta usein samoja ruokia syödään monella aterialla eri päivinä. Näillä kuudella vinkillä vältät ruokamyrkytyksen.

1. Sulata oikein

Älä sulata jäistä kinkkua huoneenlämmössä, vaan jääkaapissa. Huoneenlämmössä kinkku saa olla ennen paistoa korkeintaan pari tuntia. Huoneenlämmössä bakteerit lisääntyvät nopeasti ja voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Pakastettuna ostettu raaka kinkku säilyy pakastelämpötilassa 3-4 kuukautta.

2. Tarjoile maltilla

Laita tarjolle vain sen verran ruokaa, kun jaksatte kerralla syödä. Leikkaa esimerkiksi kinkusta viipaleita tarjoiltavaksi, äläkä pidä koko kinkkua lämpimässä ruokailun ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ruoka on seissyt pöydässä yli neljä tuntia, heitä se pois. Esimerkiksi pakastettu ja sulatettu mäti pitää käyttää yhden vuorokauden sisällä sulatuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuumenna kunnolla

Kaikki kuumana tarjottavat tuotteet täytyy lämmittää yli 60-asteiseksi ja liha kypsentää kauttaaltaan kypsäksi, vähintään 75 asteeseen.

4. Muista puhtaus

Asuuko käsissäsi, työvälineissäsi tai työskentely- ja säilytystiloissaso pöpöjä? Pese kädet usein ja pese työvälineet huolellisesti erityisesti silloin, kun olet käsitellyt niillä raakoja elintarvikkeita.

5. Viilennä jääkaappi

Puhdista jääkaappi joulusiivouksen yhteydessä. Koska jääkaappi on jouluna täpösen täysi, säädä sen lämpötila tavallista kylmemmäksi ja pidä huolta, että ilma kiertää.

Näin varmistat, että ruuan säilytyslämpötila on riittävän kylmä suurelle määrälle ruokaa. Tuore kala, mäti ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet tulee säilyttää 0–3 asteessa.

6. Jäähdytä vauhdilla

Jos ruokaa ei syödä heti valmistuksen jälkeen, jäähdytä se nopeasti jääkaappia varten. Hyvä keino on laittaa ruoka kylmävesihauteeseen tai ulos hyvin peitettynä.

Lähde: Evira

Sisältö jatkuu mainoksen alla