Vitamiineja saa purkista, mutta myös reilusti ruuasta. ET-lehden ruokatoimittaja kokosi tietopankin, josta löydät herkulliset reseptitkin. Tee omat herkulliset voimaruokasi ja nauti tuloksista.

A

Popsi keltaisia, punaisia ja vihreitä kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, bataattia ja lehtikaalia. Saantisuositus täyttyy, kun syöt reilun kokoisen porkkanan päivässä.  Runsaasti A-vitamiinia löytyy myös maksasta, kananmunan keltuaisesta, maitovalmisteista ja vitaminoiduista ravintorasvoista. Naisilla suositus on 700 ja miehillä 900 retinoliekvivalenttia eli µg vuorokaudessa.
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka tukee niin solujen kasvua kuin ihon ja limakalvojen kuntoa. Vitamiini on erittäin tärkeää näkö­kyvylle, sen puute voi aiheuttaa hämäräsokeutta ja silmien kuivumista. Puute puolestaan heikentää vastustuskykyä.

Tee itse: Bataatti-porkkana-muhennos ja maksapihvit

B

Tähän perheeseen kuuluu kahdeksan  eri B-vitamiinia. Useimmat B-ryhmän vitamiineista osallistuvat energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaan.
B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten B-vitamiinipitoisia ruokia pitäisi syödä säännöllisesti. Tämä ei ole hankalaa, sillä näitä vitamiineja saadaan viljasta, kasviksista, lihasta ja maitovalmisteista.
B12-vitamiinia löytyy ainoastaan eläinkunnan tuotteista, runsaasti esimerkiksi silakkaruuista sekä maksasta, hirven- ja poronlihasta ja maitovalmisteista. Kasvissyöjien kannattaa täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinia sisältävällä lisäravinteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tee itse: Sitruunasilakat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

C

C-vitamiini on todellinen supertroppi: se hidastaa muun muassa solujen vanhenemista ja ehkäisee sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja. C-vitamiinia on reilusti paprikassa, kaaleissa, pinaatissa ja appelsiinissa. Sitä ei missään nimessä kannata hankkia apteekista.

Tee itse: Parsakaali-appelsiinipasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla