Keräilijä on törmännyt harvinaiseen kulhoon, jonka leima aiheuttaa asiantuntijallekin päänvaivaa.

Pystyttekö kertomaan jotain esineestä? Arvoa? 14 cm korkea 18 leveä 7 syvä. Ikoni keskellä on wedgewood jasper iconi, muuta en tiedä.

Samantha
 

Näin asiantuntija vastaa:

"Tästä astiasta tulikin päänvaiva. Sehän on varsin hieno ja todennäköisesti kohtalaisen vanha, ja näyttää ainakiin kuvan perusteella todella englantilaisen laatuposliinin valmistajan Wedgwoodin ns. jasper-posliinilta. Sellaisena sen moni ostaisi vaikkapa eurooppalaiselta kirpputorilta ja olisi ostokseensa tyytyväinen. Jasper-posliini on valkoista, mattamaista kivitavaraa, joka poltetaan korkeassa lämpötilassa. Menetelmän kehitti Josiah Wedgwood jo 1770-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnetuin ja alkuperäisin koristeväri on kalpean sininen – kuten tämänkin astian väri on. Myöhemmin otettiin myös muita värejä käyttöön. Tuo vaalean sininen väri tunnetaan myös nimellä Wedgwoodin sininen, joten käsitehän siitä tuli.

Ja ikonikin – astian kyljessä oleva kuvio – viittaa vahvasti Wedgwoodiin.

Jasper sentään

Asia olisi tällä selvä ja hinta-arvio kohtalaisen helppo antaa, mutta onneksi lukija lähetti kuvan myös leimasta astian pohjassa. Leima ei ole Wedgwoodin. Sinänsä se ei ole ongelma, sillä monet muutkin posliinitehtaat Wedgwoodin jälkeen alkoivat valmistaa astioita ja koriste-esineitä samalla jasper-menetelmällä. Niitä astioita ei tietystikään saa myydä Wedgwoodin valmistamina, mutta niitä toki voidaan myydä astioina, jotka ovat vaikkapa Wedgwoodin sinisiä. Ostajalta vaaditaan ylettömästi valppautta huomata sanontojen ero.

Maljan pohjassa oleva leima muistuttaa epäilyttävän paljon kuuluisan italialaistehtaan Ginorin leimaa 1800-luvun lopulta, muttei kuitenkaan ole sellainen. Astia ei siis ole myöskään Ginorin valmistama.

Tämä myöhemmin yhdysvaltalaisomistukseen siirtynyt posliinitehdas on Wedgwoodin tapaan kuuluisa korkealuokkaisista tuotteistaan.

Ei voi kuitenkaan suoraan väittää, että kyseessä olisi tehtaan väärennös, sillä mahdollista on, että Ginorin leimaa muistuttava kuvio pohjassa onkin jonkun maahantuojan leima. Tehdasleima se on siinä tapauksessa, että leima on lasitteen alla. Kehotankin astian omistajaa katsomaan leimaa tarkemmin, onko se lasitteen alla vain päällä. Jos se on päällä, se on siis tehty myöhemmin kuin itse malja, ja sen on voinut maahantuojan lisäksi tehdä erehdyttämismielessä myös astian myynyt kauppias. Koska leima näkyy yllättävän selkeästi, se viittaa siihen, että astia ja leima ovat varsin eri ajoilta.

Todennäköisesti astia – tai ainakin leima - on tehty Italian markkinoita ajatellen. Siellähän Ginorin tehdas tunnetaan hyvin, ja sitä arvostetaan.

Käyttöarvoahan maljalla tietysti on, mutta hinta-arviota sille on mahdoton antaa – Wedgwoodin tai Ginorin tuotteille sellainen kyllä löytyisi.

Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia reittejä tämä astia on Suomeen tullut."

Pentti Avomaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla