Peritkö vanhemmiltasi tällaiset coctail-tikut?

Antiikin ja keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa vastaa lukijan kysymykseen coctail-tikuista. Kuinka arvokkaita ovat nämä hämmentimet?

Vanhempieni jäämistössä oli kuvan lasiset coctailtikut. Tiedän, että ne on Karhulassa valmistettu.

Kysymys kuuluu: onkohan ne olleet Karhulan tuotannossa yli 70 vuotta sitten vai olisiko joku lasimestari niitä ajan kuluksi ruokatunnilla väsännyt. Tikkujen pituus on 17 cm.

Olisikohan niillä mitään rahallista arvoa?

Mummo Kotkasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lukijan kuva.
Lukijan kuva.

Pentti Avomaan vastaus:

Ovatpa iloisen värisiä cocktail-hämmentimiä!

Ne ovat aika harvinaisia, jos ne todella on tehty Karhulassa 1940-luvulla, jolloin Suomessa oli paljon tärkeämpääkin ajateltavaa kuin cocktailit – Molotovin cocktailit ovat tietysti asia erikseen.

Karhulan tuoteluettelosta en ole löytänyt kuvia tai mainintoja tällaisista tuotteista – ei niihin myöskään ole tullut törmättyä kirppareilla eikä huutokaupoissa, mutta kyllähän ne silti ovat voineet olla vaikkapa humoristisena tilaustyönä tehtyjä jollekin upseerille, joka oli tekemisissä Molotovin cocktail -pullojen kanssa. Tai sitten – kuten kysyjäkin arvelee – jonkun lasimestarin harrastetöitä.

Lasiset cocktail-tikut on tarkoitettu vain juoman sekoittamiseen eivätkä siis pienten suupalojen keihästykseen, kuten vaikkapa muovista tehdyt ”tikut”. Lasiset eivät siinä tarkoituksessa olisi kovin käytännöllisiä, ja illan edetessä voisivat olla jopa vaarallisia, kun innokkaimmat cocktailien litkijät saattaisivat vaikka vahingossa purra ne rikki!

"Hämmentimissä on muuten aika hieno kierre."

Koristeina ja muistoesineinä nämä ansaitsevat paikkansa vaikkapa lasivitriinissä. Hinta-arvio on muutama euro kappaleelta.

Jos niissä olisi lasitehtaan leima tai muu tunniste, arvo voisi olla suurempikin, mutta näin ollen tuo tieto on vain muistitietoa, jolle potentiaalinen lasin keräilijä ei suurta painoarvoa laske ainakaan ostaessaan.

Hämmentimissä on muuten aika hieno kierre, jolla lasissa olevan nesteen saa mukavasti liikkeelle ja siis sekoittumaan.

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Lähetä kysymys keräilyn asiantuntijalle Pentti Avomaalle tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla